Znamo je kao neponovljivu ikonu stila, dizajnerku, preduzetnicu. Zanimljiv osećaj za modu, jarke boje, luckasti aksesoari, kratka kosa i oversize naočare su postali njen zaštitni znak, te nas ne čudi što joj je omiljenoj bakici modnog sveta Metropolitan Museum posvetio jednu izložbu 2005. godine.

O životnim lekcijama, modi i stilu Iris Apfel smo već pisali (Legenda govori: O stilu, modi i životu) i ovog puta izostavićemo taj deo, već ćemo ovoga puta govoriti o njenom ljubavnom životu, partneru sa kojim je provela skoro sedamdeset godina i bezuslovnom podružavanju koje su pružili jedno drugom. 

Iris Apfel rođena je 29. avgusta 1921. godine u Njujorku i kao veoma mala imala je potrebu za otkriva nove svetove. 

"U to vreme za pet centi ste mogli da se provozate metroom. I tako svake sedmice, išla sam u drugi deo grada - Chinatown, Yorkville, Harlem, Greenwich Village. Sećam se da prvi jedinstven komad nakita koji sam kupila bio iz Greenwich Villaga. Imala sam 11, 12 godina. Pamtim i radnju u podrumu koja je bila prava riznica stare garderobe, ali se meni činila kao da sam u Zemlji čuda."

U njenoj biografiji piše da je studirala istoriju umetnosti, radila na projektima koji su se ticali uređenja enterijera u Beloj kući i sarađivala sa čuvenim ilustratorom Robertom Goodmanom. Ali davne 1947. godine upoznala je Carla Apfela, budućeg supruga sa kojim je bila sve do njegove smrti 2015. godine.

"Upoznali smo se u Njujorku u oktobru, Carl me zaprosio u novembru, a u februaru 1948. udala sam se za njega."

U jednom dokumetarcu, par je istakao da je to bila ljubav na prvi pogled. 

"Nešto je bio u njoj i još uvek je", rekao je njen superug. I ova lady je imala samo reči hvale za svog partnera: 

"Odmah sam znala da je tako kul, bio je sjajan kada smo se upoznali i znao je da kuva kineska jela. Iskreno, nisam mogla boljeg da pronađem."

O tome kako je izgledala svadba i njihov život, pročitajte na sledećoj strani: 

PageBreak

U februaru 1948. godine par se venčao. 

"Nikada nisam želela svadbu, htela sam da pobegnem. Ali moja porodica je želela tu svečanost i zato smo napravili malo venčanje za oko 125 zvanica, ali bilo je posh, moram priznati. Nosila sam svetloružičastu haljinu od čipke, vrlo praktičnu, kao i cipele. Želela sam komad koji mogu ponovo da nosim, a ne da ga čuvam u kutiji", rekla je sjajna Iris.

Posle dve godine braka, par je osnovao tekstilnu kompaniju Old World Weavers, specijalizovanu za obnovu starog nameštaja:

"Nismo planirali ovaj tip biznisa, nije nam čak ni bila namera. Jednostavno, dogodilo se."

"Išao sam zajedno sa Iris na posao. Nosio sam malu kutiju za alat, kačio slike. I imao sam prilike da gledam kako stvara čuda", rekao je njen muž. 

Par je radio i u sređivanju Bele kuće, pa se njihova saradnja proširila i na predsednike SAD-a od Trumana, Eisenhowera, Kennedija, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana, pa do Clintona. Takođe, i poslavna putovanja su bila zajednička - Turska, Maroko, Liban gde su pribavljali stvari i inspiraciju od komada visoke mode, pa do komada iz second handa koji koštaju samo par dolara. 

Iris i Carl su odlučili da nemaju decu, delimično zbog njihovih stalnih putovanja, a dobrim delom zbog nekonvencionalnog način života koji je Iris vodila:

"Nikad nisam verovala da dete treba da gaji dadilja. I nismo želeli da imamo decu kao da su neki drušveni protokol koji treba da ispoštujemo."

Carl je imao 100 godina kada su on i Iris 2015. godine dopustili snimanje dokumentarca o njihovom životu. 

"Želim da što više stvari uradim zajedno sa mojom suprugom i sigurno ću uživati u tome."

Te iste godine Carl je preminuo, samo tri dana pred svoj 101. rođendan. Zanimljivo je da je i Carl ima svoj pogled na stil i modu - npr. nosio je veliki, antikvarni prsten sa ugraviranim pitanjem “Where Is the House of Thy Father?” i nikad se nije odvajao od njega. 

Snažna i duhovita baka je nastavila da bude aktivna u svetu mode i nakon smrti supruga: 

"Uvek volim da radim uz malo džeza, pokušavam da uradim ovo ili ono... Sa mnom nije tako intelektualno, a opet jeste sve to. Kada me intervjuišu, uvek me pitaju za pravila i uvek odgovaram da ih nemam, jer da ih imam sigurno bih ih prekršila". 

U nastavku pogledajte trejler o životu duhovite Iris Apfel. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/