Naslovna | Lifestyle | Ljubav | Istinite priče iza nezaboravnih (ljubavnih) pesama

Istinite priče iza nezaboravnih (ljubavnih) pesama

Potrebna je iskrena emocija da bi nastala inspiracija za zaista dirljivu ljubavnu pesmu. Zato su neke od najboljih pisane o pravim vezama i ljudima. Upućenost u priče na kojima se temelje samo dodaje njihovoj jačini.

1. Ewan MacColl – The First Time Ever I Saw Your Face

Ne može se poreći romantičnost priče kako je Ewan MaColl prvi put ovu pesmu pevao preko telefona Peggy Seeger, iako im tada nije baš najbolje išlo. Imali su aferu, ali je Ewan tada bio oženjen drugom i prošle su godine dok njih dvoje nisu završili zajedno.

2. Joan Baez – Diamonds and Rust

Krajem 1974. godine Bob Dylan pozvao je svoju nekadašnju devojku Joan Baez sa govornice negde iz srednje Amerike, i izrecitovao joj stihove svoje nove devetominutne pesme, Lily, Rosemary and The Jack Of Hearts. Ovaj duh iz prošlosti inspirisao ju je da napiše svoje remek-delo kao odgovor, nostalgično prisećanje na Dilanov neverovatni talenat, njegovo loše mišljenje o njenoj poeziji i osećaje ljubavi i gubitka. Kakav je to samo bio telefonski razgovor.

3. Bob Dylan - Sara

Dylan je i sam napisao dosta ljubavnih pesama vrednih Nobelove nagrade. Najveća od njih bila je Sad Eyed Lady of The Lowlands, koja zauzima čitavu zadnju stranu LP ploče Blonde-On-Blonde i predivna je pesma o misterioznoj ženi sa "očima poput dima". Ta žena je bila Sara Lownds, što je Dylan kasnije potvrdio u pesmi "Sara", još jednom klasiku o ljubavi njegovog života: "so easy to look at, so hard to define.”

4. The Beatles – Something

Pattie Boyd u svojoj autobiografiji tvrdi da joj je njen muž George Harrison pevao ovu nežnu ljubavnu himnu u njihovoj kuhinji i rekao joj, na neki način, da ju je napisao baš za nju. Ali sam Harison je tvrdio da je pesma posvećena bogu Krišni. Šta god bilo istina, to je neverovatno dobra ljubavna pesma. John Lennon izjavio je da je to najbolja stvar na albumu Abbey Road. Paul McCartney takođe nije štedeo reči hvale za svog druga iz benda, rekavši da je to nešto najbolje što je Harrison ikada napisao.

5. Eric Clapton - Layla and Wonderful Tonight

Eric Clapton se zaljubio u Pattie Boyd dok je još uvek bila udata za George Harrisona. Tako je nastala Layla, pesma s naslovom preuzetim iz knjige o zabranjenoj ljubavi, u kojoj se nalazi i jedna od najboljih gitarskih solaža i Claptonov vapaj "you’ve got me on my knees." (U neko drugo, mirnije doba, kada su već bili zajedno, posvetio joj je i Wonderful tonight, pesmu koja govori o tome kako je dobro izgledala dok je birala koju će haljinu obući za izlazak).Preostalih pet pesama otkrijte na sledećoj stranici:

Nastavak na stranama: 1 2 »

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE