Ukoliko nemate svoj omiljeni književni par, evo nekoliko romana koji vam mogu postaviti nove standarde kada su ljubav i romantika u pitanju:

Gordost i predrasuda – Džejn Ostin

Da krenemo od klasika. Elizabet Benet i gospodin Darsi par su koji ćete pronaći na svim listama najromantičnijih parova književnosti, a njihova priča predstavlja ljubavnu priču bez konkurencije. Ovo nije jedna od onih ljubavi na prvi pogled – Darsi ostavlja loš prvi utisak na okolinu, čineći se svima kao previše gord, naročito Elizabet, koja prema ovom gospodinu gaji predrasude kroz gotovo ceo roman. Uprkos neslavnom početku, njihovo postepeno zbližavanje i zaljubljivanje čine jednu od omiljenih i najuticajnijih ljubavnih priča svih vremena.

Dnevnik Bridžet Džouns – Helen Filding

Jedan od romana koji je nastao upravo zahvaljujući ljubavi između Elizabet i Darsija jeste i svetski bestseler „Dnevnik Bridžet Džouns“. Kako ne bi bilo nikakve dileme o uticaju Ostinove, autorka jednog od likova imenuje kao Darsija, a on, pretpostavićete, ostavlja jako nepovoljan utisak na glavnu junakinju... Bridžet Džouns je urnebesno smešan, ali ujedno i beskrajno romantičan roman. U svakom slučaju, štivo koje morate (opet) pročitati. 

Jedan dan – Dejvid Nikols

Roman „Jedan dan“ vodi nas kroz 20 godina prijateljstva i ljubavi Eme i Dekstera, a svako poglavlje predstavlja po jedan 15. jul, od prvog dana kada su se upoznali do 15. jula dvadeset godina kasnije. Ema je romantična ljubiteljka književnosti, a Dekster urbano TV lice, ali ih ipak nešto spaja poput magneta. Ukoliko ste gledali istoimeni film, zaboravite ga i pružite šansu ovoj knjizi. Ovo je roman koji će vas provozati kroz mnoštvo emocija: od ljutnje, preko sreće i navijanja, do ivice suza. Nateraće vas da otvorite četvoro očiju jer prava ljubav se neretko krije baš tu iza ćoška.

Vremeplovčeva žena – Odri Nifeneger

Ovo je priča o Kler i Henriju, koji se znaju od Klerine sedme i Henrijeve trideset osme godine, a u braku su od njene dvadeset četvrte i njegove trideset druge. Nemoguće, ali istinito, pošto je Henri jedan od prvih ljudi kome je dijagnostikovan hrono-poremećaj: on putuje kroz vreme. Njegovi nestanci su spontani, njegova iskustva nepredvidljiva, naizmence potresna i zabavna. Priča o Kler i Henriju je priča o ljubavi koja preživljava usled neverovatnih okolnosti, o ljubavi koja može da pobedi čak i vreme.

Tuđinka – Dajana Gabaldon

Možda će vam na prvi pogled biti neobično što se ovaj roman nalazi na listi ljubavnih, ali onima koji su je čitali (ili gledali seriju Outlander) sigurno će sve biti jasno. Uprkos tome što se bavi istorijom i putovanjem kroz vreme, ovo je roman o ljubavi koja ne poznaje granice i kao takva uspeva da promeni čitav svet. Ako ne volite tradicionalne ljubavne romane, onda je ovo serijal za vas. Dajana Gabaldon uspela je da napiše veoma uzbudljivu priču koja prati Kler i Džejmija, a oni svakako zaslužuju da se kao par (bolje reći: jedan od najromantičnijih parova iz moderne književnosti) nađu na ovoj listi.

Ana i francuski poljubac – Stefani Perkins

I za kraj: nešto sasvim novo; roman koji je zaludeo čitateljke širom sveta konačno je stigao i kod nas. Ovo je priča o Ani i njenom neočekivanom preseljenju u Pariz. Ovako nečemu se nije nadala, moraće da ostavi svoje prijatelje i porodicu od kojih se nikada nije odvajala, a čak ne zna ni francuski. Iako je uverena da se u novom gradu neće snaći, dešava se upravo suprotno. Stiče nenadane prijatelje i nenadano se zaljubljuje. Njena godina u najromantičnijem gradu na svetu bliži se kraju, a nju muči samo jedno: hoće li doživeti svoj francuski poljubac?

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija