Hteli mi to da priznamo ili ne, veliki broj nas je rob predrasuda. Od onih sitnih "on je tipičan Britanac, zatvoren, uštogljen i dosadan" do onih krupnijih "nemoj da ga gledaš u oči, izgleda kao da je autističan" i "njih dve izgledaju kao da su par!". Nažalost tome smo doprineli svi mi, od medija preko pojedinica, etikirajući ljude, zaboravljajući da ništa ne smemo da generalizujemo, pogotovo ne ljubav.

Zato su nam ovakvi video projekti i generalno akcije ovog tipa itekako potrebne jer vreme je da odbacimo sve predrasude koje imamo po pitanju svega, a posebno toga ko sme ili ne sme da bude voljen, prihvaćen i tretiran kao jednaka i ravnopravna osoba u društvu.

Naime, u želji da prodrma svest našeg društva, najnoviji pokret pod nazivom "Love Has No Labels" je izveo jedan zanimljiv video perfomans u kom nas je podsetio da ljubav nema pol, rasu i etiketu.   

U video spotu prikazana je okupljena masa koja posmatra ogroman video bim na kom se vide dva skeleta kako se ljube, grle, plešu jedan s drugim. Par izgleda prilično zaljubljeno, većina zamišlja muškarca i ženu, zbog razlike u visini ali i predrasuda. Ali kada se par pojavi iza X-ray video bima, masa je iznenađena jer su u pitanju dve žene! Za njima se smenjuju parovi različite rase, sestra i autistična devojčica, bakica i deka... 

Na samom sajtu projekta, inicijatori "Love Has No Labels" su objasnili kako iako se u Americi promoviše jednakost između polova, kao i to da bi svaka osoba trebala da bude tretirana jednako, to se nažalost ne dešava i ljudi su žrtve konstantnih i svakodnevnih diskriminacija i napada.

Projekat je upravo pokrenut u želji da se predrasude ali i diskriminacija smanje i to u znatnoj meri kao i da se skrene pažnja državnika na činjenicu da su ovakvi projekti potrebni na višem, zvaničnom nivou.  

"Da bismo stali na put predrasudama, moramo da postanemo svesni činjenice da one postoje i kroje svest velikog dela našeg društva. Zatim je potrebno da uradimo sve što možemo da konačno zaustavimo etikiranje i generalizaciju. Kod sebe, kod naše okoline ali i i kod institucija. Svet će tada postati bolje mesto za život." 

Slažemo se u potpunosti i navijamo za osvešćivanje!