Povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti, od 6. novembra do 31. januara, biće otvorena studijska izložba: Ornamenti srpskih srednjovekovnih fresaka "Osvežavanje memorije", autora Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika.

Osvežavanje memorije je pokušaj da se srpska srednjovekovna kulturna baština predstavi na do sada neviđen način. Ovo podrazumeva savremen muzeološki pristup, koji osim iznošenja originalnog materijala ima za cilj stvaranje atraktivne, interaktivne audio-vizualne postavke. Posetilac je pozvan da otkriva materijal, krećući se kroz niz zamračenih soba i prostora.

U okviru ove izložbe ornamentu se pristupa sa više strana u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti. Materijal koji se izlaže je nastao tokom pedesetih godina 20. veka, tako što je slikar Milovan Arsić snimao na terenu ornamente sa fresaka Srbije i Makedonije. Na izložbi će biti prikazano preko 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine, u okviru Vizantološkog kongresa, održanog te godine u Beogradu. 

Za potrebe ove izložbe, izložbeni prostor Muzeja primenjene umetnosti je pregrađen velikim brojem zidova, te se tako dobio veliki broj sala u cilju stvaranja priče i aktiviranja posetilaca. Na taj način posetioci umesto da samo posmatraju izložene predmete, suočeni su sa otkrivanjem kako predmeta, tako i prostora. Sam material koji će biti izložen je izvanredan, a veliki broj tih ornamenata izgleda vrlo savremeno. Ova izložba nam pruža mogućnost da na jednom mestu vidimo sabrane elemente fresko slikarstva za koje bi nam bile potrebne godine putovanja i istraživanja, kako bismo obišli manastire i crkve u kojima se nalaze. 

Muzika je izuzetno bitan element ove izložbe. Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije su radili Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, još jedan talentovani makedonski muzičar, professor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić.

Ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da se autorski tim odlučio za angažovanje mladih ljudi, autora, koji ne pripadaju onom delu publike kome bi tema srpskog srednjeg veka bila prevashodno bliska. To su savremeni, progresivni stvaraoci, koji se sa temom suočavaju na hrabar, inovativan, sebi svojstven način.

Izložbu prati niz akcija, radionica, koncerata, predavanja. Ekskluzivnost, lepota i bogatstvo predstavljenog materijala, moderna postavka, kao i niz događaja koji će pratiti izložbu... već sada bude pažnju stručne javnosti i publike.

Podršku ovom projektu, aktivnim učešćem dali su Ministarstvo kulture Srbije, Manastir Hilandar, Matematički institut, SANU, Filozofski fakultet (katedra za Istoriju umetnosti ), Narodni muzej i Galerija fresaka, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej Kruševac, Gradski muzej Vršac, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet Megatrend, galerija Diva art i umetničko-zanatska radionica Sveti Nikola.