Jedini sastav ove vrste jazza na području čitavog Balkana, “The Belgrade Dixieland Orchestra”, i ove godine će, tradicionalno i svečano, po sedmi put za redom obeležiti dan kada je snimljena prva jazz ploča - 26. februar 1917. godine. S obzirom na činjenicu da je to i prvi zvaničan, opipljiv dokaz da ova vrsta umetnosti uopšte postoji, svečanost je spontano dobila naziv – rođendan jazza.

Bio je potreban duži niz godina da ovaj orkestar svojim misionarskim radom skrene pažnju opšte srpske kulturne javnosti na značaj istorijskih, muzikoloških i kulturoloških činjenica vezanih za sam nastanak jazza. Tako će ove godine poštovaoci jazz muzike i svi istinski jazz stvaraoci Prestonice javno proslaviti 95. rođendan ove, po svemu najvažnije kulturološke tvorevine 20. veka.

Poznat kao umetnička institucija koja se u svom radu najviše oslanja na tradicionalne vrednosti, “The Belgrade Dixieland Orchestra” će i ove godine, po tradiciji, proslavu održati u poznatom gradskom klubu “Akademija 28”. Po rečima umetničkog rukovodioca orkestra Vladimira Rackovića, ovaj klub po svom izgledu i atmosferi neodoljivo podseća na Preservation Hall, čuvenu salu u francuskom kvartu Nju Orleansa, za koju istoričari kažu da je bila prva iz koje se, početkom 20. veka, mogla čuti neka potpuno nova, sveža i do tada nepoznata muzika. Činjenica da se u “Akademiji 28” ovaj važan datum jazza obeležava već sedmu godinu za redom, govori sama za sebe.

Tradicija dalje nalaže da Orkestar na početku svog nastupa i ovoga puta odsvira te dve legendarne kompozicije koje krase prvu vinilnu gramofonsku ploču sa zvukom tada neke nove muzike: “Livery Stable Blues” i “Original  Dixieland Jass Band (one step)”.

A onda će, po već nepisanom pravilu, na binu jedan za drugim izlaziti najeminentniji jazz umetnici naše zemlje i svojim virtuoznim umećem pridružiti se orkestru domaćinu. Za to vreme, počasnim gostima proslave, velikanima i veteranima srpskog jazza, koji u punom sastavu svake godine sede u počasnom, prvom redu, biće poslužena velika svečana rođendarska torta.

Po završetku nastupa “The Belgrade Dixieland Orchestra”, na teren će istrčati naajmlađe jazz snage ove zemlje, učenici jazz odseka muzičke škole “Stanković” koji će svežim zvukom najaviti pravac kojim će se u budućnosti kretati srpska jazz scena.

Prateći galerijski program će ove godine biti spektakularan: posetioce očekuje raritetna izložba starih gramofona, retko viđenih u našoj Prestonici, što ukazuje na organizatorovu želju da ovom važnom umetničkom datumu da poseban značaj.

Vrata kluba „Akademija 28“ biće otvorena za sve ljubitelje jazza u petak, 26. februara od 19:17h, u vreme koje predstavlja simbolično godinu kada je izdata prva jazz ploča...

Telefon za informacije i rezervacije je: 011 3619 342


"The Belgrade Dixieland Orchestra" i ove godine će tradicionalno i svečano obeležiti dan kada je snimljena prva jazz ploča.