Ivana Đilas - Kuća

Pred nama je lepa kuća s belim žaluzinama, keramičkim petlom na krovu i trešnjom u bašti. Ali porodica ne može sebi više da priušti tu kuću, zbog kredita i neredovnih prihoda. Moraće da je proda i da se evakuiše, dok ne bude prekasno. Junakinja, koja uzima stvar u svoje ruke, vrlo brzo uvidi da to neće ići tako lako, jer se naš prosperitetni svet zaglavio. Možemo li uopšte da izađemo iz začaranog kruga u kome smo se našli?

Prodaja svog doma otvara šira pitanja o društvenoj krizi, koja vrlo lako može da preraste i u porodičnu krizu. U ovom sočnom romanu, punom pomalo gorkog humora, mnogi čitaoci i čitateljke prepoznaće sebe.

„Pročitao. Nisam zapalio nijednu cigaretu. Da je roman sto strana duži, odvikao bih se od pušenja. Biće ovo bestseler.“ — Marsel Štefančič, slovenački filmski kritičar, novinar i publicista

„Kuća Ivane Đilas je duhovita i potresna priča o zamkama u koje se uhvatila naša generacija. Svojom izuzetnom strukturom, duhovitom neposrednošću i surovom iskrenošću drži te dok je ne pročitaš do poslednjeg slova.“  — Barbara Cerar, slovenačka glumica

Ben Lerner - Polazak sa stanice Atoča

Adam Gordon je briljantan, mada krajnje nepouzdan mladi američki pesnik koji tokom studijskog boravka u Madridu pokušava da shvati sebe i svoj odnos prema umetnosti. Šta je stvarno, ako na našu percepciju utiču jezik, tehnologija, lekovi i umetnost?

Da li je poezija jedan od osnovnih vidova umetnosti, ili samo platno za čitaočeve projekcije? Umesto da prati predviđeni plan, Adamovo „istraživanje“ pretvara se u preispitivanje postojanja istinskog doživljaja ne samo umetničkog dela nego i svega ostalog. Jesu li odnosi s ljudima koje upoznaje u Španiji lažni kao i, kako veruje, njegove pesme? Da li ga to što se zatekao u Madridu u vreme bombaških napada 2004. i potonjih dešavanja čini učesnikom u istorijskim događajima, ili samo pukim posmatračem?

Pripovedanjem koje se kreće od komičnog do tragičnog, od samoprezira do nadahnuća, Polazak sa stanice Atoča zapravo je portret umetnika u mladosti u doba guglovanja, lekova za svaki problem i opsednutosti spektaklom.

„Polazak sa stanice Atoča vrcav je i promišljen roman, pun života i originalan u svakoj svojoj rečenici, prosto nabijen osećanjem ovog našeg sadašnjeg post-postmodernističkog trenutka...“  - Džonatan Frenzen, iz pregleda najboljih knjiga 2011. godine za The Guardian

„Potpuno neodoljivo. Lernerov lažljivi ali briljantni junak, pun samoprezira i lekova, stvarno je lik koji se pamti, kao i njegov osoben stil pun humora.“ - Pol Oster

Robert Zetaler - Čitav život

Stigavši u jedno alpsko selo kao siroče, na konjskoj zaprezi i s vrećicom novca oko vrata da bi ga jedna seljačka porodica nevoljno uzela zauzvrat, Andreas Eger provešće u njemu čitav svoj život. Uprkos mučnom detinjstvu, izrašće u snažnog, trezvenog čoveka od malo reči, otelovljenje čovečnosti i onoga kako bi čovek za svoga trajanja na zemlji trebalo da gleda na svoj život: da gura dan po dan, uvek se prilagodi prilikama, da voli ako se to može, trpi kad druge nema i razume koliko može ono što je izvan njega, te svemu uprkos sačuva čulo za lepotu sveta i vedrinu u srcu.

Svoju udolinu Eger će napustiti samo jednom, da bi otišao u Drugi svetski rat. Kada se vrati, uvideće da je svet već odmakao dalje bez njega. Modernizacija je dospela i u njegov netaknut planinski raj, pretvorivši ga u mesto u kome se sve manje naslućuju konture sveta u kome je Eger imao sebi razumljivo i jasno mesto.

„Jedno od meni najvrednijih otkrića ove godine bio je Čitav život Roberta Zetalera... Od prve stranice ove knjige znate da je u pitanju štivo koje će temeljno uzdrmati vaš čitalački i misaoni svet. Čitav svemir u malom, u kome se sve menja, u kome čovek uvek gubi a ipak se odupire i preživljava ‒ ovaj roman će vam oduzeti dah i slomiti srce...“ - Anurada Roj, The Millions

„Gospodin Zetaler je stvorio delo neverovatno finog tkanja i vanredne lepote.“ - The Wall Street Journal

Ju Nesbe - Magbet

Ju Nesbe, najpoznatiji skandinavski pisac kriminalističkih romana, predstavlja nam policajca Magbeta opsednutog novim životom s više moći i većim povlasticama. Tako Magbet postaje priča o krvoproliću, o kobnom izboru i nesagledivim posledicama koje on donosi.

Smešten u oronuli, kišni industrijski grad sedamdesetih godina prošlog veka, Magbet Jua Nesbea prati borbu policije da reši uporan problem s prometom narkotika. Korumpirani šef policije, koji je industrijski grad odvukao u močvaru kriminala i haosa, konačno je mrtav. To budi nadu kod građana, ali pokreće i novu borbu za prevlast. Tržište droge kontrolišu dvojica narko-bosova, od kojih jedan – vrsni manipulator po imenu Hekata – ima veze u samom vrhu gradske vlasti i namerava da ih iskoristi za svoje ciljeve.

Hekatin naum se zasniva na tome da iskoristi upornog, lukavog i manipulatornog Magbeta, zapovednika specijalne jedinice sklonog nasilnim epizodama i paranoji. Za to vreme Lejdi, uticajna vlasnica jednog gradskog kazina i Magbetova ljubavnica, kuje ambiciozne i ubilačke planove. Magbet tako pokreće priču o ljubavi i kajanju, političkoj ambiciji i pohlepi koja ispituje najmračnije kutke ljudske prirode i težnje zločinačkog uma, priču koja se čita u dahu.

Fredrik Bakman -  Moja baka vam se izvinjava 

Elsa ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja, i jedina, drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan.

Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura. Bakina uputstva je vode kroz zgradu ispunjenu pijancima, čudovištima, opasnim psima i starim zakeralima, ali joj otkrivaju i tajnu o bajkama i kraljevstvima iz priča i o baki kojoj nijedna druga nije nalik.

Moja baka vam se izvinjava ispričana je sa istom komičnom preciznošću i toplinom kao i debitantski bestseler Fredrika Bakmana, Čovek po imenu Uve. To je priča o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava: pravu na različitost.

„Starmala Elsa će lako naći put do srca čitalaca koji vole eksplozivne likove sa kratkim fitiljem. Bakmanova nežna priča o dirljivom odnosu između bake i unuke predstavlja priznanje neraskidivim porodičnim vezama.“ Booklist 

„Elsina priča puna topline, nade, praštanja i prihvatanja različitosti ostaće vam u sećanju dugo pošto okrenete poslednju stranicu.“ Library Journal

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/