Prošlo je tačno dve godine od završetka serije Downton Abbey, jedne od najgledanijih britanskih serija produkcije kuće Carnival Films, sa Maggie Smith koja je pratila dešavanja unutar engleske aristokratske porodice Crawley obuhvativši period od 1912. do 1926. godine. Šest sezona završeno je 25. 12 2015., kada je prikazan božićni specijal.

Downton su zavoleli svi, od starijih koje je zainteresovala istorijska podloga, raskošna scenografija, engleski krajolici i prikaz jedne porodice koja se čvrsto pridržava tradicije i određenog bontona, do mladih koje je najviše privukla radnja, spletke i afere koje su mahom bila rezervisane za mlađe ćlanove porodice Crawley. 

Upravo je Downton, jednako uspešan i na američkoj televiziji uslovio pojavu sličnih serija: The White Princess, Victoria i The Crown, ali i najnoviju seriju Gunpowder u kojoj glavnu ulogu igra Kit Harington, čuveni John Snow iz hit serije Game of thrones.  

Ipak nijedna nije uspela da na tv vrati onu Crawley fascinaciju, kompleksan život elegantne i raskošne Engleske iz edvardijanskog doba gde su mnoge porodice plemićkog i aristokratskog porekla tražile prirodan prelaz u novi, moderan svet u kom se klase brišu, a tradicionalna pravila poništavaju. 

Serija "Howards End" mogla bi da uspe u tome.

Ova mini serija smeštena u period s početka 20. veka (1910)i  predstavlja ekranizaciju istoimenog romana E.M. Forstera. U fokusu serije su snažne sestre Schlegel. Stariju Margaret koju krasi vrlo nezavisan duh glumi Hayley Atwell, dok njenu mlađu, živahnu i vickastu Helen igra Philippa Coulthard. Njihovi životi prepliću se sa životom bogatog para Wilcoxes (Matthew Macfadyen i Julia Ormond) i siromašnog Basts (Joseph Quinn i Rosalind Eleazar).

Trejler nam otkriva prijateljstvo između Margaret i Ruth Wilcox (Ormond). Nakon Ruthine smrti, Margaret nasleđuje njen porodični dom Howards End, što užasava Ruthinu porodicu, ali ne i njenog udovca (Matthew) koji se zbližava s mladom devojkom.

Inače, ovo nije prva ekranizacija Forsterovog romana. Postoji čuveni film Jamesa Ivorya još iz 1992. godine u kome su igrali Anthony Hopkins, Emma Thompson, Vanessa Redgrave i Helena Bonhan Carter.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/