1. Point break

Film koji najviše volim je Zločin na talasima (Point Break) Kathryn Bigelow. Kada sam pogledao taj film, rekao sam sebi - voleo bih da provodim vreme sa ovim likovima, da živim tamo gde i oni, da snimam filmove kao što je ovaj. Nijednu od ovih stvari još nisam postigao, ali radim na tome. Najbliži sam trećoj.

2. True lies

James Cameron je moj omiljeni režiser. On mora biti na listi, ali teško je izabrati jedan film iz takvog opusa. Ovog puta neka bude njegov pogled na filmove o Jamesu Bondu, serijal koji takođe veoma volim - dakle, Istinite laži, verovatno jedini film koji me može zadržati uz televizijski ekran kada surfujem po kanalima.

3. I wanna hold your hand

Gde je Cameron, tu mora biti i Zemeckis, takođe veliki klasik. Snažne emocije vezuju me za njegove filmove. Jedna od najjačih je kada sam kao gimnazijalac gledao Bitlmaniju - šašavi dan (I Wanna Hold Your Hand) u Kinoteci, kada su se prepleli Beatlesi i Bob Z, rokenrol, mladalačka energija i nostalgija. Još pamtim uzbuđenje dok sam se pešaka vraćao kući.

4. Ransom

Mel Gibson je moj omiljeni glumac. Opet je reč o opusu u kome se iz dana u dan menja procena šta je ključna uloga. Danas mi deluje da film Ucena (Ransom) Rona Howarda zaslužuje da bude istaknut. Mel u njemu kanališe neverovatan mačo narcizam, ponovo je to lik doveden do ivice, i onda je prelazi kockajući se sudbinom cele porodice. Možda sam sklon ekstremima, ali često se u životu upitam šta bi u nekoj situaciji uradio glavni junak ovog filma, i tako postupim.

5. Kiss me, stupid

Billy Wilder mora biti na listi, to je jasno. Ali, kako odabrati samo jedan film takvog klasika! Ipak, ima jedan naslov koji smo obožavali moj nedavno preminuli prijatelj Uroš Stojanović i ja - Poljubi me, budalo (Kiss Me, Stupid) sa Deanom Martinom i Kim Novak. Iskreno, tek u ovom filmu shvatio sam genijalnost ovo dvoje glumaca, a onda sam ga prepoznavao u kanonskim radovima koje svi poistovećuju sa njima.

6. Charley Varrick

Don Sigel verovatno je tata svega onoga što volim u američkom filmu. Mislim, čovek je snimio prvo pojavljivanje Prljavog Harija, šta dalje treba da se priča. Ali, ovog puta izdvojiću film Ubijte Čarlija Vorika (Charley Varrick), crnohumorni krimić sa vrlo ciničnim pogledom na svet koji me iznova oduševljava. Filmovi Dona Sigela veoma su mi značili u životu, Telefon mi je čak i bukvalno promenio pogled na svet kad sam bio dete, a Čarli me je sačekao kad sam malo porastao.

7. Happy accidents

Novinari stalno prave liste najsenzualnijih scena u istoriji filma i niko nije uvrstio moju omiljenu - dijalog iz dazjnera u filmu Happy Accidents, kada Marisa Tomei i Vincent D'Onofrio razgovaraju o putovanju kroz vreme. Možda zato što nisu gledali film, možda zato što junaci nisu goli. Pošto uredno na susednoj strani pišu kako je intelekt seksi, vreme je da se ovo ostvarenje i ova scena nađu na listi. Ko nije gledao, obavezno!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/