„Neka nejasna želja da postanem slikar i izradim žive slike rodila se u meni pre nego što sam naučio da pišem i čitam. A ta želja rasla je sa mnom dok, najposle, nisam uvideo da moram početi sa crtanjem. To je bio početak moje umetničke karijere, a crkva je bila moj prvi učitelj…“ Paja Jovanović

Na izložbi će biti predstavljeno 38 remek dela od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti. Dela koja će biti izložena čine mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti grđanske klase, srpskih i autrijskih vladara, orjentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije.

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i tri privatne kolekcije.

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom grada Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbom „Od čika Paje“ Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde, odaje počast velikanu našeg slikarstva, velikom patrioti i kosmopoloiti, a pre svega velikom prijatelju ovog doma.

Kićenje neveste

Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova, sa vođenim turama i video predavanjem prof. dr Igora Borozana na svakih sat vremena.

Diana

Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe Uroša Predića i Petra Lubarde.

Parsifalov sud

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/