Većini je teško da prebole završetak leta i duge tople dane provedene na suncu, plaži, šumi, pored reke, ali nema nikakve potrebe da se zbog ovih letnjih prednosti, umanjuju prednosti drugih godišnjih doba, naročito jeseni.

Ovo je period kada možete da se posvetite sebi i uživate u malim, ali tako značajnim životnim radostima.

Odmor uma od svakodnevice u dobrom društvu knjiških likova, podjednako je dobar odmarza dušu i telo, poput onoga koji ste provodili lenčareći na plaži.

Izaberite kvalitetno i zanimljivo štivo, napravite sebi ugođaj: meka svetlost lampe, omiljeno ćebe, tiha muzika, topli čaj razgaljujuće arome i volia!

Dopustite da vas dobovanje kišnih kapi o okno lagano uvede u svoj svet satkan od nežnog spoja melanholije i hedonizma.

Predstavljamo vam sedam naslova koji će vas uvući u svoj svet velikom brzinom.

Za ljubitelje krimića

The Lying Game, Ruth Ware

Ako su vam se svideli prethodni romani ove spisateljice: The Woman in Cabin 10 i U mračnoj, mračnoj šumi, svidće vam se i The Lying Game. 

Knjiga je po objavljivanju postala instantni hit i svi obožavaoci njenog pisanja upravo ju proždiru. Ruth Ware poznata je po pisanju napetih kriminalističkih priča koje čitatelja okupiraju do samog kraja. Njeno novo delo bavi se odnosom istine i laži i onim što se desi kada grupu prijatelja iz detinjstva počne proganjati jedna njihova davna laž.

A Stranger in the House, Shari Lapena

Napeta i uzbudljiva knjiga idealna je za lenje večeri. Sva vaša pažnja i energija biće usmerene na ovo delo, a ostatak energije trošićete za prinošenje toplog pića k ustima i listanje stranica ove knjige jer ćete samo to moći i želeti da radite. Priča o nesreći, gubitku pamćenja i otkrivenju tajni možda zvuči kao kliše, ali ova knjiga je toliko mnogo više od toga!

Italijanska zabranjena romansa ili naučna knjiga? 

Call Me By Your Name, André Aciman

Roman objavljen 2007. godine još uvek okupira čitaoce širom sveta. Iako je Aciman heteroseksualac po opredeljenju, ova priča o odrastanju i ljubavi između dva mlada Amerikanca koji se nađu na italijanskoj rivijeri ispričana je sa toliko iskrenosti i emocija da je teško poverovati kako autor ne opisuje autentično iskustvo. Priča je toliko dobra da je prema njoj nedavno snimljen i film.

Astrophysics for People in a Hurry, Neil deGrasse Tyson

Slavni astrofizičar objavio je još jednu knjigu o kojoj bruji čitav literarni svet. Knjiga objašnjava teme astronomije, ali u malim, opreznim dozama. Ovo je savršen početak za uvod u teme koje vas možda plaše ili izazivaju reakcije tzv. upitnika iznad glave. Iskoristite lenje večeri za nova znanja pisana na izuzetno zanimljiv i privlačan način.

Za romantičare, željne ljubavne tematike

Notebook, Nicholas Sparks

S vremena na vreme, vraćamo se nekim ljubavnim pričama… Čisto da nas podsete na te velike, grandiozne emocije i smisao života. Ovo je roman koji nam govori o ljubavi - bezvremenskoj i svevremenoj; dirljiva priča zbog koje ćemo iznova poverovati u pravu ljubav. Nakon Drugog svetskog rata i povratka u Severnu Karolinu, tridesetjednogodišnji Noah ne može da zaboravi na devojku koju je izgubio pre više od decenije. U isto vreme dvadesetdevetogodišnja Allie trebalo bi da se uda za bogatog advokata, ali ipak ne prestaje da misli na mladića koji joj je pre mnogo godina ukrao srce. Tako počinje priča o ljubavi, toliko snažnoj i dubokoj da tragediju pretvara u trijumf.

Iako se sledeće dve knjige  u knjižarama nalaze u departmanu sa nazivom self-help i duhovnost , nisu nešto od čega treba zazirati… Donose divne poruke kako poboljšati sebe, svoj život i odnose koji nas okružuju. odličan je potez zaviriti i među ovakve korice, posebno kada ste se odlučili na odmor od stvarnog i virtuelnog sveta. Ovako ipak ne trošite vreme, naprotiv!

Self-help literatura

The Mastery of Love, Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz osvetljava uverenja zasnovana na strahu i pretpostavkama koje razaraju ljubav, te u našim odnosima izazivaju patnju i tragediju. U pripovetkama prepunim životnih poruka, Ruiz nam pokazuje kako isceliti emocionalne ožiljke, ponovno pronaći slobodu i radost na čije smo pravo dobili svojim rođenjem, te obnoviti duh zaigranosti koji je za ljubavne odnose najbitniji.

The Four Agreements, Don Miguel Ruiz

U ovoj knjizi pisac otkriva izvor uverenja koja nas ograničavaju, koja nam oduzimaju radost i uzrokuju nepotrebnu patnju. Zasnovana na drevnoj toltečkoj mudrosti, Četiri sporazuma sa samim sobom nude moćan obrazac ponašanja koji vrlo brzo može transformisati naše živote i dovesti do novog iskustva slobode, prave sreće i ljubavi.

Preuzeto sa: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/