Leonardo di ser Piero da Vinci, 1452-151) bio je italijanski slikar, naučnik, arhitekta, a širok je spektar umeća i znanja koji su bili deo njegovog intelekta.

Njegovo ime je postalo paradigma svestranosti i ideal renesansnog umetnika. Rođen je u mestu Vinči, pored Firence, a umro u Amboazu, u Francuskoj. Pored slika, Leonardo je za sobom ostavio ogroman broj crteža i nacrta različitih sprava, koji su bili daleko ispred epohe u kojoj je živeo. 

Za umetnost, pored mnogih dela, bitno je navesti da je Leonardo afirmisao slikarske tehnike sfumato i kjaroskuro.

Mona Liza

Mona Liza ili Đokonda (Monna Lisa, La Gioconda) je slika izrađena uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole. Predstavlja portret firentinske dame Lize del Đokondo. Njen zagonetni osmeh predstavlja inspiraciju vekovima, a za njega je korišćena tehnika sfumato. Dimenzije slike su 77 cm sa 53 cm.

Godina izrade nije tačno poznata, ali se pretpostavlja da su u pitanju 1505. ili 1517.

Mona Liza je verovatno najfamoznije i najtajanstvenije umetničko delo, bila je predmet spektakularne krađe početkom 20. veka, kao i nadahnuće za mnoge slikare i pisce poput Marsela Dišana, Endija Vorhola i Dena Brauna.

Mona Liza se nalazi u pariskom muzeju Luvr.

Tajna večera

Tajna večera ili Poslednja večera (Ultima Cena) je još jedno remek-delo Leonarda da Vinčija, izrađeno 1498. godine. Predstavlja fresku slikanu u trpezariji manastira Santa Marija dela Gracije. Na slici su prikazani Isus i apostoli prilikom euharistije i smatra se da je Leonardo dočarao trenutak kad Isus saopštava da će ga jedan od učenika izdati. 

Dimenzije freske su 460 cm sa 880 cm. Ovo delo je još za Leonardovog života počelo da propada. Za vreme Drugog svetskog rata oštećeno je u bombardovanju, a restauracija je završena krajem 20. veka.

Vitruvijev čovek

Vitruvijev čovek (L’Uomo Vitruviano) je crtež koji predstavlja studiju proporcije ljudske figure upisane u krug i kvadrat. Pored crteža se nalaze i beleške zasnovane na delu starorimskog arhitekte Vitruvijusa. 

Nacrtan je tušem i perom na papiru. Dimenzije crteža su 34,6 cm sa 25,5 cm. Izrađen je oko 1490. godine. Čuva se u muzeju Galerija Akademije u Veneciji.

Na sledećoj strani pogledajte ostala Leonardova remek-dela: 

PageBreak

Dama sa hermelinom

Dama sa hermelinom (Dama con l’ermellino) je slika izrađena tehnikom ulje na dasci, oko 1490. godine. Smatra se da je na ovom delu naslikana Sesilija Galerani, za koju istoričari tvrde da je bila ljubavnica grofa Ludovika Sforce, Leonardovog poslodavca. Dimenzije slike su 54 cm sa 39 cm. Korišćena je tehnika sfumato, naročito na Sesilijinim grudima i vratu.  Slika se nalazi u Krakovu, u Nacionalnom muzeju, a vlasništvo je porodice Čartoriski.

Bahus

Bahus (Il Bacco su un precedente san Giovanni Battista) je slika koja je prethodno predstavljala Jovana Krstitelja, a u Bahusa je prerađena krajem 17. veka. Slikana je tehnikom ulje na dasci od orahovine, da bi kasnije bila prebačena na platno, oko 1516. godine.  Dimenzije slike su 177 cm sa 115 cm. Nalazi se u muzeju Luvr, u Parizu. Mnogi istoričari umetnosti se spore da li je ovu sliku izradio Leonardo.

Madona sa karanfilom

Madona sa karanfilom (La Madonna del Garofano) je slika izrađena tehnikom ulje na dasci oko 1480. godine. Glavni motiv je Devica Marija sa bebom Isusom na krilu. Za karanfil se misli da je simbol isceljenja. Slika se nalazi u muzeju Stara pinakoteka u Minhenu. Dimenzije su 62 cm sa 47,5 cm.

Bogorodica u pećini

Bogorodica u pećini (La Vergine delle rocce) je slika koja je posebna po tome što ima dve verzije. Obe su rađene tehnikom ulje na dasci. Starija verzija je nešto veća i smatra se za savršen primer tehnika sfumato i kjaroskuro. Na slikama se, pored Bogorodice,  nalaze Isus i Jovan Krstitelj, kao deca i anđeo.  Starija verzija se nalazi u Parizu, u Luvru, a mlađa u Londonu, u Nacionalnoj galeriji. Veličine su 199 cm sa 122 cm kod starije, 189,5 cm sa 120 cm kod mlađe verzije.

Izvor: Kultiviši se

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/