Brak (Ispovest ludaka) - August Strinberg

Otac modernog teatra 1895. sa urnebesnim očajanjem secira istoriju ljubavi svog života - one koja se razvela zbog njega, one koja je igrala gospođicu Juliju, ona koja mu je rodila decu i one koju je hteo da ubije. Pre nego što je sam poželeo da se ubije. 

Osvežavajuće nenormalno i ove, 2017.

Životi devojaka i žena - Alice Munro

Kako to odrastaju žene koje su odrasle da se ne bune. A sve ih boli i vrišti u njima. I onda se ništa se desi. Ali, taj način, taj način na koji se ništa ne desi... to je razlog iz kog je Alice Munro „ženski Čehov“. Nobelovka, pa još za kratke priče. I jedna neophodna muka koja ima da se prođe.

Prvi negativac - Miranda July

Miranda July naravno ne može da dobije Nobelovu nagradu, jer je mlada i lepa i snima filmove i ovo joj je prvi roman i još je duhovit. Ali, ovo je taj roman. Roman za Nobela. O ženama koje vrište za ljubavlju, a ni same toga nisu svesne. I onda je nađu. I iskupe se. I sve je grozno, a zatim odvratno, i na kraju jezivo.

Cena soli - Patricia Highsmith

Kao da Hitchcock i Dostojevski u četiri ruke pišu roman o lezbijskoj vezi. Plus moralno-emotivna havarija dostojna Sofijinog izbora. Sve se dešava '52. godine 20. veka u Americi, a moglo je da bude objavljeno samo pod pseudonimom. Pa je tako i bilo.

Pre nego što sve počne da se vrti - Milena Marković

Milenina poezija je za one koji ne vole poeziju. I za one koji vole poeziju. Sve dok su užasno hrabri. Milenina poezija nije samo za pičke. I nije za neke koji bi bilo šta napola. 

Salon lepote „Samo malo ulepšavanja“ -  Alexander McCall Smith

Ko i dalje ne odustaje od čovečanstva, ne prezire vedrinu duha ni zabavu koja stiže od malih stvari, a opet mu se ne čita loša književnost, izbor je samo jedan: sve o Damskoj detektivskoj agenciji madam Dragocene Ramocve, A. M. Smitha. Srećom, pa se taj baš raspisao. I sad, odjednom, 17 knjiga koje treba da iskeširate. 

Ubistvo, misterija, ljubav, avantura, reklama... - Ana Rodić

Već druga priča iz ove knjige pretvara se u film. A to je zato što su takve. Filmske. A sve različite. Ali, govore istim jezikom, a to vam je jezik Ane Rodić, te svemirske prelepotice grada Beograda, onog starog, pravog. 

Koja vas upliće u te razne tuđe drame koje vam ništa nisu trebale. Al' vam znače sad kad su već tu. I još se svaki čas smejete. 

Ljubavna pisma Guglu - Ognjenka Lakićević

Zavisna od Fejsbuka, izgubljena u svojim dečjim dnevnicima, zakucana u tinejdž-serijama, zaljubljena u ideje, pevačica kultnog benda Autopark svaki dan prolazi kroz svoj odrasli život kao kroz bodljikavu žicu. I usput ostavlja trag. Jednog od velikih pesnika našeg jezika našeg doba.

Povest o Sonječki - Marina Cvetajeva

Bože, ne sudi, Ti nikada na ovom svetu nisi bio žena! - pisala je Cvetajeva. Njen život u agoniji bio je jedno s njenim pesmama. Neko vreme je tim poetskim transom odlagala sopstvenu tragediju. Sve dok više nije. A u svemu tome, uspela je da napiše i roman svojoj suparnici, glumici Sofiji Holidej, zaljubljenoj u istog čoveka. To je ovaj.

Veliki Getsbi - F. Scott Fitzerald

Pre stotinak godina u Americi - zlatno doba, žurke. Džin, džez, seks i moda. Mladi Getsbi u batrgajućoj - premda, spolja gledano, glamuroznoj - potrazi za američkim snom, kao u stvarnosti SCOTT F. i žena mu Zelda. Totalno zanosno i očajnički.

Preostalih deset naslova pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

Cinici - Anatolij Marijengof

Mladi intelektualci tokom ranih dana Ruske revolucije, i priča o tome koliko ih Revolucija nije promenila. Izgubljeno remek-delo montaže i umetnosti dekadencije, gurnuto u zaborav političkom odlukom. Kratki rezovi nemog filma nepogrešivog stila. 

I Olga koja jede čokoladne bombone sa višnjom.

Tajne sveske - Anais Nin

Američka Francuskinja, ekspert za D.H. Lawrencea  i ljubavnica Henryja Millera, ali i njegove žene June, poznata je po erotskim pričama i sedam tomova dnevnika. Ako, s tom biografijom, neke stranice njenih dnevnika isprva nisu mogle da budu objavljene, otprilike možete da zamislite zašto. Ali, treba to sve pročitati.

Moja genijalna prijateljica - Elena Ferrante 

Prva knjiga „napolitanske tetralogije“, retke autorke našeg doba kojoj je dugo uspevalo da objavljuje anonimno, jeste i društvena freska. Ali, pre svega je, ljubavno predano svedočanstvo o prijateljstvu dve devojčice koje rastu. Od kojih je jedna genije. I to ne ona koja piše. 

Međutim, svet je malkice teško impresionirati...

Ljubav - Toni Morrison

Toni je žena, i to, kako se kaže, Afroamerikanka. I dobila i Pulicera i Nobela i šta hoćeš. Pa su njene knjige em epske, em poetične. Sve to ne sprečava unuku harizmatičnog, međutim mrtvog vlasnika hotela, i njegovu udovicu - da gaje skroz svakodnevnu mržnju jedna prema drugoj...

Lulu - Frank Wedekind

Duh zemlje i Pandorina kutija, dve Wedekindove drame koje se obično izvode zajedno. 

Lulu je žena u kojoj svaki muškarac vidu ono što njemu treba, i svaki je izneverava zato što ga ona sama, jbg, ne zanima. Lulu je femme fatale, čudovište, čarolija, žrtva muškog principa i samog Džeka Trboseka takođe.

U legendarnom Pabstovom filmu odigrala ju je Louise Brooks. I tako postala mit.

Ako te ikada zaboravim, Jerusalime - William Faulkner

Dve novele, Divlje palme i Starac, Faulkner je originalno štampao tako da su im se poglavlja naizmenično smenjivala. Pod ovim naslovom gore. 

Obe su o abortusu i porođaju. I obe kratko i efikasno pretvaraju ljubav u kaznu. Ali, ne očajavati, jer Faulknerov rukopis uzvišeno pobeđuje tragičnost njegovih narativa. Svako njegovo razrešenje je pobeda, makar svi bili mrtvi. A ovde, junak ipak bira zatvor. Jer, između bola i ništavila - uvek bol.

Ubiti pticu rugalicu - Harper Lee 

Ovu priču priča šestogodišnja devojčica, a Harper Lee zna žene, jer je žena. Priča je o odrastanju na američkom Jugu uz rasne i klasne predrasude, a u centru priče je suđenje i  silovanje. 

Gde je čudo? Čudo je u lakoći i duhovitosti. I lepoti koja opstaje u ljudima. Okej, onim ljudima koji nisu stoka. I onim ljudima koji su deca.

Izlet u nebo - Grozdana Olujić

Evo i srpske knjige koja je prevedena na sve bitnije svetske jezike. Ovde je, posle pet minuta slave, prvo izdanje cenzurisano za trećinu, a zatim gurnuto u blato a konto „amoralnosti". Kraj je pedesetih, a autorka ima 22 godine.

Predstava po knjizi o životu studentkinje igrala je sledećih pet minuta u Beogradskom dramskom, a kast je preuzeo Joca Živanović za jedan od najboljih filmova ovih prostora, Čudna devojka.

Prepoznavanje obrazaca - William Gibson

Triler kreatora sajberpanka s početka milenijuma, razmahan je u distopijskoj sadašnjici. Atmosfera zaronjena u blato korporacija, brenda, konzumerizma i tehnomanije... da, jedna od „tih“ knjiga 21. veka.

Jer, Kejsi Polard je nova vrsta proročice – „trendolovac" u potrazi za onim što će sledeće biti hot, kul i in - na misiji u Japanu.

Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima - David Foster Wallace

U četiri naslovne priče (a 23 ih je u totalu), različiti muškarci odgovaraju na pitanja svojih sagovornica. Ne, ta pitanja čitaoci nikad ne čuju. Wallaceovi muškarci u tim razgovorima rekonstruišu svoje odnose sa suprotnim polom i slikaju solipsističku pustoš savremenog doba. 

Između, bomba do bombe. Knjiga originalna kao smrt. 

A ta je Wallacea posetila nedugo potom.

Tekst: Maja Uzelac

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/