Premijernim prikazivanjem zaostavštine čuvene umetnice ova izložba ima cilj da podseti javnost na pitanje trajnog rešavanja smeštaja i prezentacije zaostavštine Olje Ivanjicki, koja je posle njene smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije.

U pitanju je do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije koji će biti predstavljen publici.

Zaostavština Olja Ivanjicki – oko 200 slika, skulptura, crteža…

U posebnom delu galerije biće rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima. Tako će publika imati osećaj da učestvuju u njenom kreativnom stvaralaštvu.

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim delima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posetioci će imati priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike.

Među izloženim umetničkim delima svojim značajem se izdavajaju „Kosmički ciklus“, „Reciklirana istorija umetnosti“, koja obuhvata portrete slavnih umetnika koji su uticali na Oljin rad i triptih „20. vek“- serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek (portreti naučnika Karla Segana, književnika Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine).

Pored toga, posetioci će biti u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona (kolekcije „Tesla“, „Njegoš“ i „Carstvo“). Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umetničkog rada će biti predstavljeni kroz interaktivnu aplikaciju-instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić.

Kao prateći dodatak izložbi, instalacija će omogućiti posetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, Oljinom životu i „priči iza umetnosti“.

Važno je spomenuti i da su tekstovi na postavci kreirani tako da prenose razmišljanja umetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje dela. Na taj način će sama umetnica predstaviti svoja dela publici u skladu sa svojim umetničkim i životnim stavom o trajanju kroz vreme, jer kako je sama govorila:

„Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu.

Da sve ostane i traje. To je moj put“.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se petkom od 17.00 (Suzana Spasić).

Grupne posete je neophodno zakazati na 011/3287-242.

Izložba je otvorena do novembra 2017. godine, a tokom njenog trajanja planiran je raznovrstan prateći program koji ćemo blagovremeno najavljivati.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12.00 do 20.00, osim ponedeljka.

Biografija – Olga Olja Ivanjicki

Slikar, vajar, pesnik, multimedijalni umetnik, jedina dama u poznatoj umetničkoj grupi Mediala. Rođena je u Pančevu 1931. godine. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila u Beogradu.

Po završetku postdiplomskih studija dobija stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD, a potom učestvuje i u programu Fulbrajtove fondacije „Artist in residence“. Izlagala je širom sveta na 99 samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi.

Oljin raskošan talenat ilustruje više od 20.000 njenih umetničkih dela, od kojih su mnoga našla mesto u muzejima (Metropoliten muzej u Njujorku, Muzej Santa Barbara, Filip Beman kolekcija u Filadelfiji, Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u Skoplju, Istorijski muzej Srbije itd) i privatnim kolekcijama širom sveta (kolekcije Kisindžer, Rokfeler, Karlo Ponti, Sofija Loren, Margaret Malori, NjKV princ Aleksandar II Karađorđević itd).

Bila je član ULUS-a i jedan od osnivača Niš Art fondacije za mlade umetnike, a 2007. je osnovala Fond Olga Olja Ivanjicki.

Olja Ivanjicki je preminula 24. juna 2009. godine u Beogradu.

izvor: Dani u Beogradu