Prostorije beogradskog coworking prostora Impact Hub ugostile su u sredu drugo izdanje konferencije Ladies of New Business u organizaciji magazina Netokracija Srbija. Više do 150 učesnica i po koji učesnik, imali su priliku da čuju razgovore i predavanja uspešnih poslovnih žena, mama i tata, preduzetnica i predstavnica organizacija koje se bave promocijom ženskog preduzetništva i edukacijom žena u IT industriji. 

Natali Delić, izjavila je kako je industrija informaciono-komunikacionih tehnologija jedna od retkih koja će ženama pružiti pravo izbora, ali i mogućnost da se istovremeno posvete svom profesionalnom razvoju i svojoj porodici. “Emotivna inteligencija bitna je u digitalizaciji, to mora biti doprinos žena u IT-ju. Mešoviti timovi danas donose bolje rezultate.”, zaključila je Delić.

Priliku da se upoznaju sa mamom troje dečaka koja je prešla put od televizijskog producenta do frilensera i vođe tima od 60 ljudi u Beogradu, prisutni su mogli čuti za vreme predavanja Ketrin Ferari Simon. Iako poreklom iz Sjedinjenih Američkih Država, Ketrin je svoj profesionalni razvoj odlučila da nastavi u Srbiji:

“Ženama danas jeste teško kada govorimo o pokretanju sopstvenog biznisa, ali nemojte misliti ni da je u svetu bolje. Uzmimo za primer Sjedinjene Države u kojima porodiljsko gotovo da ne postoji. Lično smatram da postoje sjajne prilike koje se mogu iskoristiti baš ovde u Srbiji, ali svi skupa moramo raditi na osvešćivanju, edukaciji i podršci žena koje žele da krenu tim putem”, istakla je Simon.

Milica Marković (Direct Media)

Iako je prvih 6 meseci najveći izazov za svakog preduzetnika koji naizmenično menja laptop za pelene, Boris Krstović i Dragana Vukajlović-Krstović kažu da rad putem Interneta pruža mnoge mogućnosti za provođenja više vremena sa porodicom, ali i da je bitno imati pouzdan tim koji vas u svakom trenutku može odmeniti jer nikada ne znate kakvo će vam roditeljstvo zapasti. 

Dragana Vukajlović (Power Beat Media)

Kraj konferencije Ladies of New Business obeležen je i kratkom panel diskusijom koju je vodila Sonja Dakić, mama preduzetnica, a na kojoj su učestvovale Milica Marković iz jedne marketinške agencije, kao i Ljiljana Pavlovicova. Odgovorivši na pitanje zašto danas nemamo više poslovno iskusnih žena koje ulaze u svet preduzetništva, panelistkinje su zaključile da rad u informaciono-komunikacionoj i tehnološkoj industriji pruža nebrojeno više prilika za porodice i održavanja poslovnih odnosa, kao i da čitava zajednica treba više da radi na promociji preduzetništva kao zanimljivog i interesantnog puta za razvoj karijere, a ne samo iz nužde uslovljene nemogućnošću pronalaska posla.

U okviru konferencije Ladies of New Business, Netokracija Srbija pokrenula je i program mentorstva pi menu Digitalni karanfili u okviru kojeg je 30 devojaka dobilo priliku da se poveže sa iskusnim mentorima i mentorkama iz oblasti digitalnog marketinga, preduzetništva, finansija i medija, sa kojima će u naredna tri meseca raditi na usavršavanju svog poslovnog nastupa i prvim koracima u nekoj od ovih industrija.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/