Ima čuvenih pisaca za koje svi znaju ko su, ali ih je malo ko zaista čitao. S Elenom Ferrante je obrnuto: svi je čitaju, ali niko ne zna ko je ona. Ili se bar donedavno nije znalo ko se krije iza ovog pseudonima, a onda je neki „istraživački“ idiot otkrio njen identitet, i to kako: prateći trag novca, to jest pozamašnih uplata za honorare. Ovaj ništavni trijumf njuškanja s razlogom je dočekan gotovo opštim prezirom Eleninih čitalaca. 

Šta je to što je tako očaralo prvo italijansku, potom i globalnu publiku, toliko da je i jedna Hillary Clinton (koja kao prekaljena političarka iz akademske klase po prirodi stvari naginje opštim mestima „boljeg ukusa“) rekla da najviše voli njene knjige (a mislim da je i Angela Merkel negde rekla nešto slično)?

Ako je suditi po njenoj prvoj knjizi prevedenoj na srpski, a koja je deo najslavnijeg ciklusa njenih knjiga, biće da je Ferrante na književno superioran, mestimično uistinu očaravajući način zahvatila i sublimirala jedno pre svega žensko egzistencijalno iskustvo u dvadesetom veku, tačnije sve od kraja Drugog svetskog rata pa praktično do danas.

Moja genijalna prijateljica i romani koji će uslediti i koji čine „napolitansku tetralogiju“ smeštena je, dakle, u Napulj, na siromašni, živopisni, kriminalom, bedom, nejednakošću i patrijarhalizmom izjedeni jug Italije, u uske, tesne uličice bez prostora i svetla, među ljude koji životare u neimaštini, besperspektivnosti i ubistvenoj tuposti večitog reprodukovanja okoštalih patrijarhalnih modela postojanja, stereotipnih rodnih, klasnih i generacijskih uloga, prosto „ugrađene“ nemogućnosti da se preskoči sopstvena, veoma kratka senka. Napulj iz ovog romana toliko je zagušljiv da neke njegove protagonistkinje, mada je Napulj grad veoma blizu morske obale, nikada nisu videle more! 

Elena, naratorka romana, upoznaje Lilu, vršnjakinju s kojom će ostvariti celoživotno turbulentno prijateljstvo, i koji će duet u ovom petoknjižju provesti i Italiju i svoju globalnu književnu publiku kroz burne dekade i promene koje su donele, kroz šok feminizma i seksualne revolucije, levi i desni terorizam, političke, intelektualne i (sup)kulturne mode svih vrsta, kroz svakojaka nova iskustva koja neopozivo menjaju životne modele. No, u ovoj prvoj knjizi one su još devojčice, potom veoma mlade devojke: u školi su neka vrsta rivalki, jedna je pametna i smirena, druga eksplozivna, nepredvidiva, briljantna a ponekad i sasvim neupotrebljiva - ukratko, genijalna... Teško da mogu biti različitije, pa ih možda baš to spaja (svi dobro znamo koliko je to u naravi prijateljstava, ne samo ženskih). Teško opstaju jedna s drugom, a ne mogu ni trajnije da se razdvoje. Zajedno otkrivaju svet, a fascinantno je koliko je tog sveta koji tek treba otkriti: kako bi moglo biti drukčije kad si tako mlad i tako blažen i proklet da živiš u memljivoj rupi od napolitanskog predgrađa u posleratno vreme? 

Prvo poglavlje ovog romana, Detinjstvo, naprosto je omamljujuće čitalačko iskustvo, i tu je već jasno čime je to Elena Ferrante kupila toliku i takvu publiku: sposobnošću da sitne, naoko trivijalne stvari koje smo svi negde proživeli prizove u odraslo sećanje i prikaže ih u svoj njihovoj dramatičnosti kakva je postojala u vreme kada su se odvijale, a što smo odrastajući i sazrevajući u međuvremenu negde potisnuli. A koje su važne i koje su nas formirale na razne vidljive i neprimetne načine; zato nas i toliko uzbuđuje kada neko to na ovako vehementan način to saspe pred nas, kao da je istresao sadržaj naših sopstvenih uspomena. Detinjstvo nije idilično, nego strašno i surovo doba, malo koji odrasli život je tako okrutan; istovremeno, ono je i rodno mesto svega što jesmo. U tom dvojstvu Elena Ferrante pliva besprekorno, brižljivo gradeći proscenijum za sve što će uslediti kroz duge živote dveju prijateljica, jedne „genijalne“, neuhvatljive i neuravnotežene, i druge kojoj je pripalo da ispriča njihovu priču. Teško će biti sačekati preostale nastavke, ali važno je da je krenulo... 

Tekst: Teofil Pančić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/