Svima su poznati kultni književni serijali poput ''Gospodara prstenova'' ili ''Harryja Pottera'', a čitali su ih čak i oni koji inače ne poseduju ovu naviku.

Era brzog napretka tehnologije donela nam je brojne pogodnosti, ali nas ujedno i prezasitila raznim sadržajima. Stvorili smo naviku da u slobodno vreme i pre odlaska na počinka, umesto stranica knjige, listamo news feed na socijalnim mrežama i to beskonačnosti.

Problem (uglavnom) nije u ponudi i sadržaju, već u tome što smo stvorili ovu zaista nepotrebnu naviku, ali i u tome što ljudi nevoljno daju šansu knjigama i pričama koje one donose.

Kako bi podstakli neodlučne da pruže priliku još nekim sjajnim književnim serijalima, dajemo naš predlog odabranih naslova.

Radi se o mahom poznatim delima koja su pisali neki od najpoznatijih pisaca današnjice, a na spisku se nalaze različiti žanrovi za različite ukuse.

# Millennium trilogija (Stieg Larsson)

Bez preterivanja možemo reći da se radi o jednom od najbolje napisanih kriminalističkih dela u poslednjih nekoliko decenija. Stieg Larsson svojim je veštim pisanjem savršeno dočarao hladnu skandinavsku atmosferu, slojevite likove i nadasve maštovitu priču.

Radnja prati preplitanje života poznatog političkog novinara Mikaela Blomkvista i neprilagođene hakerke Lisbeth Salander, koji uvek završe u opasnim i složenim situacijama.

Prema serijalu su snimljeni holivudski i švedski filmovi, a o popularnosti dovoljno govori činjenica da je izašao četvrti nastavak knjige koju je napisao drugi autor, nakon što je Larsson preminuo.

# 1Q84 (Haruki Murakami)

Jedan od najpoznatijih svetskih pisaca ni sa ovom trilogijom nije izneverio svoje brojne fanove.

Poznat po bizarnim situacijama i likovima koji nikako ne uspevaju da žive srećan i jednostavan život, Murakami sada donosi nekonvencionalnu ljubavnu priču o instruktorki fitnessa neobičnih životnih izbora i profesoru matematike koje je život razdvojio još u detinjstvu.

Kroz knjige pratimo njihove živote i pokušaje spajanja, a kako sve ne bi bilo stereotipno i već viđeno, Murakami uvodi dimenzije paralelnog sveta.

Ako ranije niste čitali Murakamija, verovatno će biti potrebno nešto vremena da se naviknete na atmosferu i likove koje stvara, ali verojatno će vam se vrlo brzo uvući pod kožu.

# Moja borba (Karl Ove Knausgaard)

Radi se o delu za književne sladokusce, koje nije uvek lako i pitko štivo, ali svako ko ima bilo kakvog afiniteta prema književnosti bi trebalo da ga pročita. Priča je naizgled vrlo jednostavna; Knausgaard u šest knjiga prepričava svoj život, od situacija u kojima se našao do odnosa koji su ga definisali.

Iako se čini neverovatno, kritika i publika širom svijeta je postala gotovo opsednuta svime što on napiše, a par hiljada stranica u kojima prepričava svoju svakodnevicu se čitaju u dahu.

Knausgaard upravo time potvrđuje svoju veličinu i dominaciju savremenom književnom scenom na kojoj se i mnogo inovativniji koncepti teško probijaju do publike.

# Napuljska tetralogija (Elena Ferrante)

Svi oni koji prate književnu scenu ili kulturu uopšte, znaju za ime Elene Ferrante.

Uz prethodno spomenutog Knausgaarda, radi se o verovatno najvećem fenomenu savremenog izdavaštva.

Ferrante i Knausgaard su, naime, uspeli u Velikoj Britaniji i SAD-u, gde strani autori tradicionalno slabo prolaze, a gotovo se nikad ne događa da postanu književne zvezde.

Elena Ferrante piše pod pseudonimom i niko ne zna njen pravi identitet, što na kraju nije niti bitno.

Sve što je imala da kaže svetu, rekla je u svojim predivnim knjigama o odnosu prijateljica Lenu i Lile koje pratimo od detinjstva do zrelog doba, često ne verujući u razmere spisateljskog talenta Elene Ferrante.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbia/