Trileri su oduvek spadali u izuzetno popularne filmove, koji u svojim kompleksnim pričama donose veliku količinu intrige i mističnosti, posebno ako govorimo o onima koji u sebi sadrže notu zavodljivosti... Većina filmofila na svojoj listi omiljenih filmova ima i nekoliko filmova iz žanra trilera.

Jedan od osnovnih zadataka filma je da ponudi drugačije iskustvo zabave, koju svakako potpomaže i doza intrige. Na sam spomen kultnih trilera, većini će na pamet pasti naslovi poput "Sirovih strasti" ili "Fatalne privlačnosti", ali postoji i ceo niz naslova koji nisu toliko spominjani, a definitivno zaslužuju biti.

U nastavku donosimo izbor sjajnih filmskih ostvarenja koja ste možda propustili.

Swimming Pool, Francois Ozon

Film je snimljen 2003. godine, a donosi zanimljivu priču o interakciji dve žene. Sarah Morton (Charlotte Rampling) tumači slavnu autorku kriminalističkih romana koja, na predlog izdavača, odlučuje da ode na odmor u njegovu kuću na jugu Francuske.

Dane provodi opuštajući se i tražeći inspiraciju za svoje nove knjige, sve dok se iznenada ne pojavi Julie (Ludivine Sagnier), ćerka njenog izdavača. Njena neobična ličnost i životni stil donose potpuno drugačiju dinamiku u život spisateljice.

The Best Offer, Giuseppe Tornatore

Veliki italijanski reditelj, Giuseppe Tornatore, donosi još jednu filmsku poslasticu. Impresivna glumačka postava, na čelu s Geoffreyjem Rushom, donosi intrigantnu priču smeštenu u svet skupih umetničnih dela.

Virgil Oldman (Rush) je ekscentrični stručnjak za umetnost čiji se život u potpunosti menja kada ga bogata naslednica Claire Ibbetson (Sylvia Hoeks) zamoli da joj pomogne da proda ono što su joj ostavili roditelji. Priča počinje da se zahuktava kad Oldman shvati da je Claire nemoguće videti uživo.

Mientras Duermes, Jaume Balaguero

Poznato je da evropski reditelji često rade filmove sa najneverovatnijim zapletom, baš kao i ovaj naslov. Cesar (Luis Tosar) je domar u jednoj stambenoj zgradi koji vodi jednoličan život u kojem mu jedinu radost predstavlja suptilno zagorčavanje života stanarima.

Dok mu kod većine to lako polazi za rukom, čini se da je Clara (Marta Etura) konstantno srećna i zadovoljna, s čime se on ne može pomiriti i odlučuje da svoju bolesnu igru podigne na nov nivo, ulazeći joj u stan dok spava.

The Lobster, Yorgos Lanthimos

Mladom grčkom reditelju Yorgosu Lanthimosu je ovaj naslov bio prvi iskorak u Hollywood. Film je relativno brzo osvojio veliki uspeh među festivalskom publikom, prvenstveno zbog odlično napisanog scenarija.

Priča donosi distopijsku viziju budućnosti u kojoj se svi ljudi bez partnera šalju u hotel s ostalim samcima. Ako u zadatom roku ne pronađu osobu s kojom će razviti romantični odnos, pretvariće se u životinje po ličnom izboru. U glavnim su ulogama Colin Farell i Rachel Weisz.

Eyes Wide Shut, Stanley Kubrick

Još jedno remek-delo slavnog reditelja Stanleyja Kubricka, a ujedno i njegov poslednji snimljen film.

U glavnim ulogama su Nicole Kidman i Tom Cruise, koji tumače bračni par. William Harford (Cruise) saznaje da ga je supruga jednom gotovo prevarila, te odlazi da luta gradom. Nedavno saznanje će mu uskoro postati najmanji problem, budući da će se naći na ekskluzivnim tajnim događanjima koja uključuju bizarne obrede i seksualna iskustva, a cela situacija nije nimalo bezopasna.

Lust, Caution, Ang Lee

Ang Lee poseduje zaista specifičan rediteljski potpis, a jasno se vidi i u ovom naslovu. Priča je smeštena u Japan za vreme Drugog svetskog rata, a prikazuje život mlade djevoke koja dobija opasan zadatak.

Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja ubistva političkog neprijatelja, Old Wu odluči da potraži pomoć od studenata glume koji bi se mogli uverljivo pretvarati da mu postaju prijatelji. Zadatak će pripasti mladoj Mai Tai Tai koja preko ženskog dela porodice počinje da se približava stvarnoj meti. U glavnim ulogama se pojavljuju Wei Tang i Tony Leung Chiu-Wai.

The Hunger, Tony Scott

Kad jedan projekat spoji reditelja Tonyja Scotta, pevača Davida Bowieja i veliku Catherine Deneuve, jasno je da finalni rezultat mora biti dobar. Film je snimljen 1983. godine, a donosi zanimljivu priču o lady Miriam (Deneuve), vampirici koja živi od krvi svojih ljubavnika koji prestaju da stare dok ih se konačno ne zasiti.

David Bowie tumači njenog trenutnog ljubavnika kojeg se želi rešiti i kojem ostaje još jedan dan života. Prestrašen i očajan, on kreće da traži pomoć od doktorke Sarah Roberts (Susan Sarandon) koja postaje sve znatiželjnija.

Matador, Pedro Almodovar

Jedan od najstarijih Almodovarovih filmova se retko nalazi na listama njegovih najboljih ostvarenja, iako se radi o sjajnom trileru s elementima komedije.

U klasičnom Almodovarovom stilu, film obiluje bizarnim likovima i situacijama. Radnja prati tri glavna lika; bivšeg toreadora kojeg uzbuđuje smrt, advokaticu koja deli taj fetiš i mladića koji je izluđen svojim rigoroznim verskim odgojem. U glavnim se ulogama pojavljuju Antonio Banderas, Assumpta Serna i Nacho Martinez.

Izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/