Kao i svake godine, poznati pisci će potpisivati knjige na štandovima svojih izdavača. Neki od najavljenih gostiju su Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjan Ebert, Anton Holcer i Market Hajklova. 

Ukoliko još uvek niste dovršili pravljenje spiska za kupovinu, predstavljamo vam nekoliko novih naslova koje su nam domaći izdavači pripremili za ovu priliku. 

Visoke planine Portugalije – Jan Martel (Laguna)

Stiže nam novi roman dobitnika Bukerove nagrade, pisca bestselera Pijev život! 

Godine 1904. u Lisabonu mladić po imenu Tomas otkriva stari dnevnik. Dnevnik nagoveštava postojanje izuzetne rukotvorine koja će – ako Tomas uspe da je pronađe – revidirati istoriju. U jednom od prvih evropskih automobila on kreće u potragu za tim čudnovatim blagom. Trideset pet godina kasnije portugalski patolog, verni ljubitelj detektvskih priča Agate Kristi, zatiče se i sam u središtu svojevrsnog krimića kada biva uvučen u posledice Tomasove potrage.

Krajem XX veka kanadski senator u žalosti zbog gubitka voljene supruge nalazi utočište u selu svojih predaka u severnoj Portugaliji. Tamo stiže s neobičnim saputnikom: šimpanzom. Ovi neobični par neočekivano će završiti stoletnu potragu.

Visoke planine Portugalije, ispunjene nežnošću, šaljivošću i beskrajnim iznenađenijima, vode čitaoca na put: automobilom kroz Portugaliju iz prošlog veka ali, pre svega, na put kroz ljudsku dušu.

Nebo je svuda – Džendi Nelson (Urban Reads)

Novi roman autorke Daću ti sunce!

Sedamnaestogodišnja Leni Voker, knjiški moljac i klarinetistkinja, provodi vreme ugodno ušuškana u senku svoje živopisne starije sestre Bejli. Kad Bejli iznenadno umre, Leni se najednom nađe pod svetlima pozornice sopstvenog života – uprkos dotad nepostojećem ljubavnom životu, odjednom mora da se odluči između dva momka. Za nju su njih dvojica sunce i mesec; jedan odnosi svu tugu od nje, drugi je u tugu ušuškava. Baš kao da su Sunce i Mesec, ova priča u kojoj se njih dvojica sudaraju ne može proći bez velike eksplozije.

Pjuriti – Džonatan Frenzen (Dereta)

Kada Pjuriti PipTajler bude otišla u Boliviju da volontira na hakerskom Projektu Sunčeva svetlost, harizmatičnog aktiviste i zagonetnog provokatora Andreasa Vulfa, neće ostaviti iza sebe mnogo toga za čime bi mogla da žali: studentski kredit koji ne može da otplati, sobu u haotičnom ouklendskom skvotu, šefa koji ne prestaje seksualno da je uznemirava, nepodnošljivu i previše privrženu majku posvađanu sa celim svetom i oca... koga nikada nije upoznala. Vreme provedeno u bolivijskoj komuni potpuno će joj promeniti život i dotada nerazmrsivo klupko njenog identiteta počeće da se odmotava. 

Frenzen uporedo prepliće još nekoliko narativnih tokova kojima čitaoca vodi u Istočnu Nemačku, zemlju kojom vlada tajna služba Štazi i gde se krije mračna tajna koja će biti zamajac čitave priče, u savremeni Denver i hektični svet (vikiliks) žurnalizma i afera u kojima je neko spreman da iznese nuklearnu bojevu glavu iz baze samo da bi fascinirao devojku. Skoro svi junaci ove priče u potrazi su za čistotom (purity) u bilo kom obliku, koja bi dala smisao njihovom postojanju.

Ulica svitaca – Kristin Hana (Evro Book)

Tih i miran život Kejt Malarki iz predgrađa Sijetla iz korena se menja kad se u njenu ulicu doseli „najlepša devojka na svetu“ i odluči da se druži upravo s njom. Priroda je bila zaista velikodušna prema Tali – obdarila ju je lepotom, visprenošću i ambicijom, kao da je želela da joj nadoknadi turobne godine ranog detinjstva. Dve devojke su sušta suprotnost jedna drugoj: Kejt je voljeno dete skromnih brižnih roditelja, dok je Tali glamurozna i nedokučiva, ali i željna porodične topline i bezuslovne ljubavi. Talina majka je vetropirast i lakomislen izdanak dece cveća: u njenom srcu ima dovoljno ljubavi za ceo svet, ali u njenom životu nema mesta za brigu o ćerkici jedinici. Tali i Kejt postaju nerazdvojne drugarice, najveći oslonac jedna drugoj i saborci u neizvesnim životnim bitkama. Kroz sukobe i praštanja, ozlojeđenost i pomirljivost, njihovo prijateljstvo održalo se trideset godina; verovale su da će preživeti i jedan nepromišljeni čin izdaje.

Ulica svitaca je priča o prijateljstvu, o generaciji žena čije su smele odluče i spremnost na promene bile njihov blagoslov, ali i prokletstvo i, najvažnije, priča o jednoj ženi, jedinoj koja vas uistinu poznaje, zna šta može da vas povredi ili da vas ozari – priča o najboljoj prijateljici.

Muškarci bez žene – Haruki Murakami (Geopoetika)

Svaka Murakamijeva priča je kao mali roman – sve najzavodljivije odlike njegovog pripovedanja imaju još snažniji efekat u ovom obliku. A sama forma dozvoljava mu da u okviru istih korica isprobava različite tehnike, stilove i kompozicije. Za ovu zbirku priča, objavljenu devet godina nakon prethodne, sam autor je rekao da bi odgovarala nečemu što se u muzici označava kao „konceptualni album“. A kad smo kod muzike, svi ljubitelji Murakamija čuće iz njegovih reči i u ovoj knjizi Bitlse, Bič Bojse, Kolmana Hokinsa, Bili Holidej...

Zbirka priča Ernesta Hemingveja Muškarci bez žena svakako je bila inspiracija Murakamiju da na potpuno osoben način obradi likove i osećanja muškaraca od kojih su žene pod različitim okolnostima otišle. Junaci njegovih priča postaju najbolji prijatelji s ljubavnicima svojih bivših žena, prepuštaju svoju tinejdžersku ljubav najboljem drugu, putuju usamljeni, jer ih je žena ostavila, dok ih na tom putu, kao u drevnim mitovima, vode zmije, umiru zbog neuzvraćene ljubavi. Poznati motivi, ali u originalnom, murakamijevskom pakovanju, čine delo puno prikrivene strasti. Ovo su i priče o ambivalentnosti, o dvostrukim identitetima, o tome kako se ne vidimo, kako ponekad najmanje poznajemo one s kojima živimo.

Ko nađe – njegovo – Stiven King (Vulkan)

Maestralni roman o čitaocu čija opsednutost povučenim piscem poprima čudovišne razmere i o moći ispredanja priča iz pera majstora tog zanata – knjiga u kojoj nastupa trio nesvakidašnjih likova koje je King predstavio u romanu Gospodin Mercedes.

„Probudi se, genije.” Tako počinje Kingova nepodnošljivo napeta priča o osvetnički nastrojenom čitaocu. Genije je Džon Rotenstajn, legendarni autor, tvorac čuvenog književnog lika Džimija Golda, koji decenijama nije objavio nijednu knjigu. Moris Belami kipti od besa, ne samo zato što je Rotenštajn prestao da isporučuje knjige, već zato što se neukrotivi Džimi Gold prodao zbog karijere u propagandi. Moris ubija Rotenstajna i prazni njegov sef: uzima gotovinu, ali pravo blago zapravo je gomila beležnica s najmanje jednim romanom iz Goldovog serijala.

Moris krije novac i beležnice, ali završava u zatvoru zbog drugog zločina. Tek nekoliko decenija kasnije dečak Pol Sobers pronalazi blago, a Bil Hodžiz, Holi Gibni i Džerom Robinson sad moraju spasti Pita i njegovu porodicu od Morisa, koji je posle trideset pet godina pušten iz zatvora, još luđi i nasilniji nego što je bio.

Na sledećoj stranici pročitajte o preostalih 6 naslova... 

PageBreak

Una i Selindžer – Frederik Begbede (Booka)

Godina je 1940, senke Drugog svetskog rata već su toliko duge da se čak ni pod američkim nebom od njih ne vidi nada da je mir moguć. Na Menhetnu se, istina, i dalje živi kao da bi se još i mogao izbeći ulazak u krvavi evropski sukob. U tom ambijentu, gde se prepliću dekadencija i teskoba, potreba za uživanjem i životinjski oprez, u elitnom njujorškom klubu sudbina ukršta puteve dvadesetjednogodišnjeg Džerija Selindžera, pisca u nastajanju, i šest godina mlađe Une, devojčice koja je rano zavolela boemski milje, gde je, opet, rado primaju kao kćerku velikog dramskog pisca Judžina O’Nila. Među njima će se razviti ljubav koja to nije bila, Una i Džeri doživeće i sreću koja to nije bila, ali će zato i njihov raskid – u vihoru rata, dok se on priprema za iskrcavanje u Normandiji, a ona iz Njujorka odlazi put Kalifornije da se okuša pod holivudskim reflektorima – biti samo fiktivan. Sve prave ljubavi možda i jesu tužne, ali to ne znači da nisu večne.

Beba Bridžet Džouns – Helen Filding (Laguna)

Bridžet Džouns, voljeni Solista i svetski fenomen, vraća se sa trudničkim stomačićem u knjizi Beba Bridžet Džouns.

To samoj Bridžet nije bitno, ali njen biološki sat počinje da otkucava. Nakon niza situacija svojstvenih našoj Bridžet konačno ona ostaje u drugom stanju – ali ne baš onako kako je planirala. Njenu trudnoću prate: pečeni krompiri sa sirom, čudnovati saveti Pijanih Solista i Srećnih Majki, potpuni haos na ultrazvuku i vežbe priprema za porođaj, razuzdano ponašanje i romantika, radost i očaj. A nad svim tim se nadvija i oblak neprijatnosti koje donosi pitanje: ko je otac?

I Sunce je zvezda – Nikolas Jun (Urban Reads)

Nataša: Ja sam devojka koja veruje samo u činjenice i naučne dokaze. Nikakav usud. Nikakvu predodređenost. Ne zanosim se snovima koji se nikada ne ostvare. I definitivno nisam od onih devojaka kojima se desi da sretnu zgodnog momka na ulici, usred njujorške gužve, i odmah se zaljube u njega. I to u trenutku kad moju porodicu očekuje deportacija na Jamajku u narednih dvanaest sati. Zaljubiti se u njega za mene uopšte nije opcija.

Danijel: Uvek sam bio poslušan sin, dobar đak, radio ono što roditelji od mene očekuju. Nikakav pesnik. Ne daj bože sanjar! Ali kad sam nju ugledao, sve se promenilo. Nešto u Nataši me nateralo da pomislim kako sudbina ima na umu nešto sasvim izuzetno, za nas oboje.

Univerzum: Svaki trenutak vašeg života doveo vas je u ovaj sadašnji. Pred vama leži milion mogućih budućnosti. I svako može samo jednom odlukom, u jednom trenutku, da skrene u paralelni svet nekog drugog, mogućeg života. Koji od njih će se i desiti?

Vegetarijanka – Han Kang (Dereta)

Dobitnik Internacionalnog „Bukera“ za 2016, južnokorejska autorka Hang Kang postigla je ogroman svetski uspeh sa romanom Vegetarijanka. U pitanju je originalni i najblaže rečeno šokantni roman o devojci koja iznenada odlučuje da unese radikalne izmene u svoju ishranu, što će imati velike posledice, kako za nju, tako i za njenu porodicu.

Zašto se menjam? – pita se Jong-he, mlada i sasvim obična žena koja se sva u znoju budi usred noći, ustaje iz svoje bračne postelje i odlazi u kuhinju. Njen muž je zatiče dok kao sablast zuri u prazan frižider, jedini izvor svetlosti u mraku. Čini se kao da ona bez reči komunicira s nekim ili s nečim u tom svetlu. Pobacala je sve namirnice od mesa. Strah koji mu uliva taj prizor preneće se na čitavu porodicu i sa svakom stranicom samo će sve više rasti. Biće to početak velike promene.

Lutkar – Justein Gorder (Geopoetika)

Jakop je usamljenik i izopštenik; čudak i, od rođenja, slepi putnik u svakom društvu. Odlazi na sahrane nepoznatih ljudi, jer se jedino tu oseća pripadnikom neke velike familije. Na njima pokazuje svoj prvi veliki talenat – pričanje priča, koje ljudi uvek opčinjeno slušaju. Druga strast je otkrivanje veza među jezicima. U nedostatku svoje, naš junak pripada jedino indoevropskoj jezičkoj porodici, u kojoj pronalazi utemeljen identitet. Ima jednog bliskog prijatelja, Pelea, koji ga uvlači u bizarne situacije.

Lutkar je iznenađujući, nadrealan roman, ludo odvažan iznad svega. Čitalac mora dopustiti Gorderu da ga povede na drugačije i zabavno čitalacko iskustvo kroz ovu neobičnu porodičnu hroniku. Istovremeno, ovo je samo dirljiva, inspirativna priča o usamljenosti, o bliskosti, o smislu života.

Stranac u ogledalu – Sidni Šeldon (Vulkan)

Usamljeni čovek. Tobi Templ je superzvezda i veliki probisvet. Najlepše žene bacaju mu se pod noge, ali ispod te maske zavodnika krije se usamljenik kojeg muče sumnja i nepoverenje, izolovan od pravog ljudskog kontakta. Razočarana žena. Ambiciozna Džil Kasl krije u sebi zastrašujuću tajnu. Došla je u Holivud da postane zvezda − i otkrila da će svoj put do uspeha i ostvarenja snova morati da kupuje telom.

Svet grabljivaca. Džil i Tobi vezani su nemilosrdnim i snažnim emocijama. Zajedno, oni će vladati Holivudom. Još jedno remek-delo majstora pripovedanja, čarobnjaka koji se igra temama. Njegove priče savršena su kombinacija stila, napetosti i uzbuđenja, jer je reč o zabavljaču koji uvek uspeva da očara.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija