Riđokosa lepotica karijeru je započela još kao tinejdžerka, pojavivši se u video spotu. Ubrzo je dobila ponude i za nekolicinu serija u kojima osvojila prve manje, ali ipak zapažene uloge.

Ljubav prema ovoj vrsti umetnosti gajila je još od malena, kada je krenula na dramske sekcije, dok je već sa tri godine počela da se bavi baletom, koji joj je podario posebnu vrstu gracioznosti, kakvu su imale filmske ikone zlatnog Holivuda.

Poznata je po tome što uloge bira na osnovu svog senzibiliteta i onoga u čemu bi volela da igra, bez obzira na mogućnost lošeg kotiranja na blokbaster listi.

Zato u njenom opusu možemo naići na najrazličitije žanrove i i karaktere koje je tumačila.

I svaki put bi nas iznenadila, bilo da su u pitanju vrlo ozbiljne uloge, poput one koju je odigrala u Kubrickovom "Eyes wide shut", zatim u "The Hours" za koji je dobila Oskara tumačeći lik čuvene britanske spisateljice Virginie Woolf ili na kraju i one briljantne u drami Larsa von Tirera "Dogville".

Sve ove uloge su vrhunske, kao i sama ostvarenja, ali talentovanu glumicu to nije sprečilo da igra i u tv projektima i ludo se zabavi snimajući romantične komedije kao što su "Practical Magic" sa Sandrom Bullock ili jednog od "Batman" nastavaka, a potom i da dokaže svoj talenat za pevanje i ples u do sada najboljoj filmskoj adaptaciji mjuzikla "Moulin Rouge!".

Na sledećoj strani pogledajte spisak sa Top 7 glumičinih filmskih ostvarenja, među kojima su se našla čak dva koja je snimila sa bivšem mužem Tomom Cruiseom, nekoliko u kojoj su partneri bila najveća glumačka imena današnjice, ali i one koji su se upisali u anale filmske istorije.