Tokom dramskih studija na Jejlu, Meryl je radila kao konobarica i sekretarica ne bi li imala za život. Vredno je radila van fakulteta, ali i na samom koledžu. Sve muke i odricanja isplaitila su se već godinu dana nakon diplome, sa svojih 26, mlada glumica je prvi put nominovana za prestižnu Tony nagradu.

Nije prošlo mmnogo, tačnije svega tri godine po završetku školovanja, a Meryl je 1979. godine nominovana za Oskara kao najbolja sporedna glumica u kultnom "The Deer Hunter", da bi već naredne godine u istoj kategoriji i osvojila svog prvog "zlatnog momka" u čuvenom "Kramer vs. Kramer".

Nominacija za nominacijom se nižu, praktično iz meseca u mesec, bilo glumačke, bilo novinarske u vidu priznanja različitih tv i novinskih kuća, bilo one od strane kritičara.

Da bi 1983. glumica u usponu osvojila svog prvog Oskara za glavnu ulogu. i to u drami sa elementima romanse "Sophie's Choice"u kojoj joj je partner bio sjajni Kevin Kline. Nije jedno ni drugo nakon ovog filma više se nikada nisu našli u ulogama ovakvog tipa.

Poznata je kao veliki perfekcionista tokom pripremanja i rada na ulozi, te među kolegama na snimanjima važi za hladnu i distanciranu glumicu. Što se naravno menja istog momenata kada kroči pred kamere, tada Meryl stvara živu umetnost. Zbog čega je ne poštuju samo svi mogući režiseri, već i kolege glumci.

Pored velike predanosti i posvećenosti ulogama, poznata je po još jednoj specifičnosti i talentu: izuzetnoj sposobnosti da da govori skoro svakim mogućim akcentom.

Igrala je i filmu Woody Allena, u pitanju je ostvarenje iz 1979. Manhattan, pored Roberta De Nira u romantičnoj tv drami “Falling in love”, te u ostvarenju istog žanra sa Jackom Nicholsonom. 

Ubrzo je dokazala da se odlilčno snalazi i u komedijama Igrajući u “Death Becomes Her” sa Goldie Hawn i Bruceom Willisom. Onda sleduje fantastična ljubavna drama “The Bridges of Madison County” iz 1995. godine sa Clint Eastwoodom, zatim čuveni "The Hours" sa Julianne Moore i Nicole Kidman i mnogi drugi kojima nas je ova vrsna glumicila oduševila, ali i iznenadila u poslednjih desetak godina.

Na sledećoj strani pogledajte listu od Top 7 njenih ostvarenja: