Naravno, u većini filmova za opasne scene glumci biraju kaskadere. Međutim, to su uglavnom scene skakanja ili one fizički izuzetno komplikovane i zahtevne.

Ipak, ukoliko želite zaista da ostavite utisak i odglumite lik određene osobe sa čijom situacijom i karakterom nikako ne možete da se poistovetite, onda su odricanja i trud znatno komplikovaniji.

Ono što se podrazumeva u glumačkom poslu to je promena izgleda zarad uloge, a te promene vrlo često podrazumevaju izuzetne osilacije u težini. Oni su svakao dobro plaćeni za to što rade, te im jedna nešto drastičnija dijeta sigurno neće naročito teško pasti, ali ove osilacije često umeju da budu ekstremne. Naročito kada sledeća uloga opet zahetva promenu fizičkog izgleda.

I to je samo mali deo onoga što je svakodnevica, mnogo veći je onaj psihički koji od vas traži maksimalnu psihičku posvećenost karakteru sa kojim neretko nemate nikakvog dodira.

Leonardo Di Caprio

Leonardov susret sa grizlijem u sada već čuvenom "The Revenant" za koga je konačno dobio dugo očekivanog Oskara, približio ga je nagradi koju je toliko želeo, ali mu je zamalo oduzeo život tokom tog procesa. Režiser  Alejandro Iñárritu’ insistirao je na autentičnosti svih kadrova.

"Mogu da imenujem 30 ili 40 sekvenci koje su bile neke od najtežih stvari koje sam ikada morao uraditi. Od ulaženja u zamrznutu reku, preko spavanja u lešu životinje do onoga što sam jeo, što je u jednom trenutku bila sirova džigerica bizona. U drhtećem smrznutom stanju bio sam konstantno i na ivici hipotermije. Ako mačka ima devet života, ja sam sasvim sigurno iskorstio bar nekolicinu."

Chris Hemsworth

Nakon snimanja  "In the Heart of the Sea" epske sage o kitolovcima, pod režiserskok palicom Rona Howarda, Chris Hemsworth je postao senka samog sebe, a posebno mišićavog boga Tora koji zamahuje ogromnim čekićem iznad glave. Ukoliko se pitate šta je sve potrebno ne bi ste li postigli potpunu transformaciju zarad uloge, Chris će vam dati vrlo jednostavan odgovor ali nikako jednostavno pravilo, naime na dan možete uneti svega 500 kalorija.

Gumac ovu vrstu diejte nikako ne preporučuje, što je i napisao u jendom od svojih tvitova.

"Kada otpočnete sa procesom mršavljenja, otpočinje i neprekidno premeravanje. A kako vreme prolazi i kilogrami nestaju, svaki gram koji izgubite, osećate kao kilogram. Mi smo pomalo poludeli na setu, te smo se merili konstantno. Bili smo poput nekakve ekipe supermodela koja pokušava da smrša za predstojeći šou. I sve o čemu smo pričali bia je ta dijeta i naša borba sa viškom kilograma. Nalazili smo se praktično na sred otvorenog mora, a neprekidno smo diskutovali samo o hrani, ko je izgubio više kilograma i ko izgleda mršavije. Potpuna besmislica." 

Shia LeBeouf 

Za ulogu u filmu iy 2014. godine "Fury", glumac je bio posvećen koliko se posvećen može biti.

"David (režiser) nam je rekao da treba da mu damo sve. Pa sam se odmah sledeći dan, nakon što sam dobio ulogu, pridružio američkoj nacionalnoj gardi, zbog koje sam morao da se  krstim  i u svoje srce primim Isusa, a porom i istetovitam čuvenu crtež "predavanja". Postao sam asistent kapetana Yatesa u pešadijskom puku. Mesec dana sam proveo živeći u operativnoj jedinici na neprijateljskoj teritoriji. Samom sebi izvadio sam zub, isekao lice nožem, gledao konje kako umiru. Nisam se okupao četiri mseca."

foto: Instagram/officalfurypage

Daniel Day-Lewis

Trostruki dobitnik Oskara, Daniel Day-Lewis poznat je po svojoj veličanstvenoj glumačkoj metodi. Za ulogu u "The Last Of The Mohicans" pravio je kanue, zarad one u "The Unbearable Lightness of Being" naučio je češki, a dramatičnom ulogom u "There Will Be Blood" prevazišao je granice pshilogije i glume.

Međutim, najneprevaziđenija je njegova uloga iz 1989. godine u ostvarenju "My left foot" u kome igra Irca sa cerebralnom paralizom.

Lewis tokom snimanja praktično ni u jednom trenutku nije napuštao invalidska kolica, a članovi filmske ekipe hranili su ga tokom svakog obroka. Takođe, usvojio je poluiskrivljeno držanje, koje ga je vremenom koštalo dva slomljena rebra.

Jamie Foxx

Za biografski film iz 2004. godine, o Rayu Charlesu, glumac je odlučio da zaista oslepi na neki način. Tokom prve dve nedelje snimanja nosio je protetičke kapke, zbog kojih su podrazumeva se njegove oči sve vreme bile zatvorene, zbog čega je ubrzo dobio napade panike.

"Zamislite da su vam oči zatvorene 14 sati dnevno. To je posebna vrsta sopstvenog zatvora.", izjavio je glumac svojevremeno.

Robert De Niro

Čuvenu glumac je za ulogu u možda još čuvenijem filmu "Taxi Driver" odlučio da se poistoveti sa pravim njujorškim taksistom, a najjednostavniji naćin da to uradi bio je da i sam postane jedan od njih, što je i učinio. Radio je kao taksista mesec dana pre početka snimanja filma, a kada je snimanje otpočelo, u pauzama je takođe vozio taksi, zarad boljeg osećaja.

Heath Ledger

Da bi se pripremio za ulogu ludog Džokera u "Betmenu" Christoper Nolana, Heath Ledger je izabrao posebnu vrstu izolacije ne bi li se što bolje mentalno pripremio za ovu zahtevnu ulogu. "Sedeo sam u hotelskoj sobi u Londonu potpuno sam, sigurno mesec dana. Vodio sam mali dnevnik i eksperimentisao sa glasovima, bilo je izuzetno važno da pronađem vrlo specifičan glas i smeh."

Adrien Brody 

Za svoju Oskarom nagrađenu ulogu u ostvarenju "The Pianist", glumac je dao sve od sebe da se poistoveti sa situacijom u kojoj se tokom Drugog svetskog rata našao pijanista Wladyslaw Szpilman. "Odrekao sam se svog stana, prodao sam kola, rešio se svih telefona i otišao. Uzeo sam dve torbe i klavijaturu i otišao u Evropu."

Natalie Portman

Za ulogu balerine u proslavljenom "Black Swan" reditelja Darrena Aronofskog, Natalie Portman je provodila po osam sati dnevnon na baletskim probama. Zahtev raspored, ali i vrlo strog režim ishrane uticali su vrlo stresno na talentovanu glumicu, koja je smršla čak deset kilograma, a tokom izvođenja jedne od baletskih vežbi dislocirala rebro. "Bilo je noći kada sam bukvalno mislila da ću umreti", bila je iskrena Natlie u jednom od intervjua.

Anne Hathaway

U ekranizaciji čuvenih Jadnika Vikotra Igoa, lepa glumica tumačila je jednu od vodećih uloga, Fantinu, zbog koje je smršala 13 kilograma. "Ideja je bila da izgledam mršavo kao na ivici smrti. I morala sam biti zaista posvećena i praktično opsesivna u vezi toga. Kada se sada osvrnem na to iskustvo, mislim da je definitivno bilo malo ludo."

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija