Skup je pozdravila Maja Gojković, predsednica Skupštine, a otvorio Nj. E. Majkl Davenport, ambasador EU Delegacije u Srbiji koji je prisutnim novinarima predstavio važnost i mesto Beogradskog festivala igre na evropskoj plesnoj sceni, kao i trinaestogodišnji entuzijazam i napore organizatora da se najbolja evropska i svetska produkcija umetničke igre predstavi beogradskoj i srpskoj publici. 

Pod sloganom „Sreća se igra“, Beogradski festival igre u okviru svog trinaestog izdanja od 19. marta - 10. aprila, predstavlja publici atraktivan izbor naslova sa svetske scene. Ukupno 14 kompanija iz 13 zemalja,  odnosno 23 koreografska dela bića izvedena u Beogradu i Novom Sadu.

Svečano otvaranje u Centru Sava, otkriva novi repertoar glavne kompanije kultnog Holandskog plesnog teatra iz Haga. Na istoj sceni ćemo gledati i komad „Istočna senka“ u koreografiji Jiržija Kilijana, kao i vizuelno magično delo „Mrtva priroda“ koji potpisuje tvorac nekoliko ceremonija otvaranja olimpijskih igara, Dimitris Papajoanu. Kompanija Drezden Frankfurt, sa virtuoznim igračima u postavci Jakopa Godanija, nastupiće u Centru Sava, ali i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U Pozorištu na Terazijama, očekuje nas španska trupa La Veronal, sa postavkom koja nas uvodi u beskrajne galerije toskanskih muzeja koji slave renesansu.  Njujorški Complexions donosi neverovatne postavke i predstavlja fantastične igrače, i to na čelu sa baletskom zvezdom Dezmondom Ričardsonom. Hit predstava fizičkog teatra, danske Kompanije Kristjana Ingimarsona, pod naslovom „Tres“, nudi neponovljivu žurku u prostoru naizgled obične kancelarije i izvođenju per neverovatnih muških igrača i glumaca.   

Beogradsko dramsko pozorište će biti scena na kojoj ćemo ove godine gledati francusku Kompaniju Juvala Pika sa komadom inspirisanim muzikom sastava Kraftwork.  Balet Rima, stiže sa sve postavke, od kojih je jedna za sasvim mladu, a druga za publiku sa dobrim festivalskim iskustvom. Plesna stand-up komedija praške trupe 420PEOPLE, biće prilika za saradnju odličnih igrača i glumaca, koje će predvoditi Branislav Trifunović. Jednu od najmlađih evropskih trupa savremene igre, Nacionalnu kompaniju Malte, osnovali su najbolji igrači Akrama Kana, koji nude predivan komad inspirisan Malarmeovim delom „Popodne jednog fauna“. Montrealska trupa Rubberbandance donosi predivno koreografsko delo Viktora Kihade, koje će videti i publika u Novom Sadu.   

Predstava izraelske igračice, koreografkinje i nekadašnjeg super modela, Šaron Ejal uvodi publiku u atmosferu vrelih disko klubova, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok na samom zatvaranju festivala u Madlenianumu, Kompanija Opere iz Lucerna nudi postavke dvojice popularnih koreografa – Kajetana Sota i Andonisa Fonjadakisa. 

 13. Beogradski festival igre se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.  Devet godina zaredom, glavni partner Beogradskog festivala igre je kompanija Vip mobile, dok dugogodišnju naklonost i podršku festivalu pružaju Societe Generale banka, Nivea, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, JP Elektroprivreda Srbije, kompanije Bambi, Nestlé Adriatic, Heineken, Grand Casino Beograd, Ball Packaging Srbija, Vahali Production Services, Telegroup, Frikom, Fiat, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, otel Hyatt Regency Beograd, saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija