Jedan od najvažnijih filmskih festivala u Evropi i u svetu prvi put je održan davne 1951. godine te se od tada najboljem filmu koji može poticati iz bilo kog kraja sveta dodeljuje nagrada „Zlatni medved“ dok se najboljem glumcu, glumici i reditelju dodeljuje Srebrni medved.

Ovog februara svi ljubitelji dobrog filma želeće da pogledaju baš ova ostvarenja a među njima se nalaze i naši favoriti za nagrade Berlinala 2016:

1. Chi-Raq

Ovo je duhovita i razigrana priča, prepuna buntovništva i erotike, a politikom nabijena i protkana filmska zamisao čuvenog reditelja Spika Leeja. Američki problemi u vidu nasilja i prekomerne upotrebe oružja nikada nisu dosadni u vizijama ovog poznatog filmskog majstora.

Radnja je smeštena u Čikago, a film predstavlja labavu adaptaciju Aristofanove komedije Lisistrata u kojoj žene štrajkuju protiv seksa kako bi sprečile svoje momke da ratuju.

2. A Quiet Passion

Američka književnica Emily Dickinson napisala je brojne pesme koje su sprečile da njeno ime ikada postane zaboravljeno. Živela je u lično odabranoj osami, u svojoj sobi, stekla slavu najpre u lokalnoj zajednici, a potom i u čitavom svetu. Bila je, u vreme svog života, viđena kao ekscentrična i veoma povučena priroda, a budući da je o njenom životu napisano mnogo toga, bio je red da se snimi film koji će pokušati da vizuelno dočara njenu posve neobičnu prirodu.

foto: Profimedia

3. United States of Love

Tri godine nakon sjajnog ostvarenja, drame Floating Skyscrapers, koja je proslavila Tomasza Wasilewskog i skrenula pažnju na njegovo ime, pojavljuje se i to u glavnom programu berlinskog festivala njegov novi film.

Ovo je priča o ženama, u njemu igraju žene i ona priča o ženskoj sudbini, i to kroz lik 4 junakinje koje su međusobno povezane u Poljskoj 1990. godine, vreme neposredno nakon pada Berlinskog zida.

4. Things to Come

Mia Hansen-Love koja je režirala nostalgijom obojene filmove Goodbye First Love i Eden, ove godine će se na festivalu publici predstaviti svojim petim dugometražnim ostvarenjem.

U njemu igraju Isabelle Huppert i André Marcon, a radnja prikazuje dva profesora filozofije koji su u braku mnogo godina, iskre i strasti više nema a njihova je veza postala navika. Nešto će ih prodrmati i oboma im drastično promeniti živote!

5. Boris Without Beatrice

Pravi andergraund režiser i čovek koji se aktivno bavi kvir temama Bruce LaBruce u ovom filmu igra kanadskog premijera, dok je film režirao uvek hrabri i inteligentni Denis Cote, poznat i kao čovek koji se uvek bavi temama pola na pametan i nepretenciozan način.

6. Hail, Caesar!

Poslednji film braće Coen opet mnogi sa nestrpljenjem iščekuju. Označili su ga kao komedija sa dozom misterije, i ovaj će film otvoriti Berlinale 2016. Nafilovan je zvezdama različitih generacija – od Josha Brolina, Georgea Clooneya, Ralpha Fiennesa, Scarlett Johansson, Francesa McDormanda, Tilde Swinton do Channinga Tatuma i Dolpha Lundgrena.

Radnja filma je smeštena u pedesete godine u Holivudski haos od filmske industrije koja je u ono vreme bila usijana mašinerija sa bezbroj ideja, produkcija i glumačkih zvezda u usponu!

7. Despite the Night

Francuskog režisera Philippea Grandrieuxa karakteriše stil koji je teško jasno i striktno definisati, a u ovom novom filmu delimično je reč o sirovoj poeziji a delimično priča sublimira atmosferu politike nasilja i nihilizma. Čovek po imenu Lenz vraća se u Pariz da bi pronašao staru ljubav, ali ništa neće biti jednostavno a njegovo dvostruko viđenje sveta po najmanje.

8. Elixir

Ruski kosmos je sačinjen od ezoterije, filozofije budućnosti koja kombinuje eru SSSR-a sa novim oblicima života iz daleke budućnosti. Ovo je debitantsko ostvarenje moskovskog vizuelnog umetnika Danila Zinchenka i o njemu već svi pričaju.

izvor: citymagazine.rs

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija