Sedam filmova koji su upravo imali svoje premijere na vodećim festivalima i započeli svoj sjajni festivalski i bioskopski put!

Dolaze dokumentarci koji očaravaju svojom lepotom, kao što je film za koga je dovoljno reći Buenos Aires, milonge, magija tanga, iza koga stoji značajna podrška Vima Vendersa.

Zatim najbolji belgijski i izraelski film istovremeno, delo istančanog pesnika najtananijih ljudskih vibracija, koji nas uvodi u prostor između svetova i vodi na raskršće mudrosti.

Jedna od najvećih autorki Evrope i sveta predstavlja svoje najnovije ostvarenje koje sirovu i grubu realnost pretvara u zadivljujuću bajku. Prava evropska koprodukcija Austrije, Švajcarske i Italije studiozno, oplemenjena neodoljivim felinijevskim vrcavim tonovima, zadire u jedan on najznačajnijih fenomena današnjice!

Pobednik najvećeg evropskog festivala, rad jednog od vrhunskih majstora dokumentarizma, maestralna je priča o neodoljivom “kišnom čoveku” u rasponu od groteske do bergmanovske drame!

Prvi put na festivalu je jedan film velike poljske kinematografije, priča o lutanjima i traganjima dvojice harizmatičnih likova u atmosferi uhvaćenoj vrhunskom vizeulnom poezijom.

Sve to kruniše veliki bioskopski spektakl koji ostavlja bez daha – film akcije, ali i dokument o svojevrsnom vremeplovu u čarobnim ambijentima Toskane!

"Pišem ove reči na kraju 2015. godine koja nije bila dobra godina za svet u kom živimo. Annus horribilis, termin je koji je engleska kraljica Elizabeta II jednom upotrebila! Televizijske stanice upravo sumiraju ovu godinu kroz brojeve i slike smrti ili ljudi koji se bore da pređu granice bežeći od rata, sukoba, prirodnih katastrofa. Svi su oni anonimni u svojoj patnji na ekranu. Tako vesti izveštavuju o tome, a takvi ne treba da budu dokumentarni filmovi.

 Šta bismo mogli da poželimo, Silven Bigelajzen mi je napisao pre nekoliko dana: ...bolji svet za sve, manje nasilja, više saosećanja, bolje razumevanje i svest o tome šta se događa... Zaista, zaista, odgovorio sam reditelju filma „U smiraj života”, jednom od sedam koje Vam nudimo 2016. na festivalu „Sedam veličanstvenih”.

 Divnoj beogradskoj publici: Dobrodošli!" 

Tue Stin Miler, selektor Festivala 

Više o programu i samom festivalu potražite ovde.