Manifestacija koja promoviše čitanje i knjigu, druga po veličini posle beogradskog Sajma knjiga, osim u Srbiji biće organizovana u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ukupno u 25 gradova, na 38 lokacija.

Kako je istakla Ana Spasojević, direktorka marketinga Lagune, popusti na Lagunina izdanja za jednu knjigu biće 25%, za dve 30%, za tri 35% a za četiri i više 40%. Važiće i sajamske akcije 3 knjige za 299, 3 za 499 i 3 za 999 dinara, dok će pojedine enciklopedije i knjige za decu biti na popustu od 50%. „I ovog puta ’Noći knjige’ pridružili su se brojni prijatelji koji su spremili brojne i raznovrsne poklone za sve koji budu učestvovali u ovoj važnoj manifestaciji koja promoviše čitanje!“

Kako je najavila Vesna Mihailović, direktorka knjižarskog lanca Delfi, trinaesta „Noć knjige“ biće najveća do sada, jer je samo u poslednjih nekoliko meseci otvoreno pet novih knjižara u lancu Delfi – u Zrenjaninu, Vršcu, Gornjem Milanovcu, i još dve nove u Beogradu. „’Noći knjige’ priključio se veliki broj drugih izdavača koji će odobravati popuste od 20%, dok će knjige na stranim jezicima biti snižene takođe 20%, a gift program za 10%. Popusti važe i na sajtu www.delfi.rs. U toku ’Noći knjige’ članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti neće se sabirati sa akcijskim, odnosno sa popustima koji će važiti samo za ’Noć knjige’.“

Pokrovitelj „Noći knjige“ je po osmi put Eurobank Srbija. Željka Ćirić Jakovljević, menadžerka korporativnih komunikacija Eurobank, istakla je da je njenoj kompaniji važno da promoviše prave vrednosti uključujući i čitanje i da im je drago što su deo „Noći knjige“ već četiri godine.

Ljubica Arsić je nedavno objavila ljubavni roman „Rajska vrata“ i kao i drugi pisci raduje se susretu sa čitaocima u „Noći knjige“.

Budući da je „Noć knjige“ praznik čitanja, izdavačka kuća Laguna spremila je velike svetske hitove za naše čitaoce. Prvi put na srpskom jeziku biće objavljen roman Žozea Saramaga „Zapis o pronicljivosti“. Ovo je svojevrstan nastavak „Slepila“ i preispitivanja vrednosti savremenog sveta. Portugalski nobelovac žestoko kritikuje postojeće političko i ekonomsko ustrojstvo sveta i razotkriva zamke demokratije.

Čitaoci u Srbiji postali su ozbiljni poklonici krimi-romana Norvežanina Jua Nesbea. „Utvara“, novi roman iz serijala o Hariju Huleu, problematičnom i genijalnom inspektoru, naći će se u prodaji upravo za „Noć knjige“.

Roman Nikolasa Sparksa „Najduže putovanje“ obradovaće ljubitelje ljubavnih romana. Reč je o izuzetnoj priči o dva para čiji se životi neraskidivo i neočekivano ukrštaju; o putovanju dalje od beznađa, dalje od smrti, do najdaljih dometa ljudskog srca.

Luksuzno opremljena i bogato ilustrovana knjiga „Kako biti Parižanka gde god da si“, koju su napisale An Berest, Karolin de Megre, Odri Duan i Sofi Mas, ekskluzivni je priručnik koji će damama pomoći da postanu très chic! Četiri uspešne i izuzetne Francuskinje konačno nam objašnjavaju kako je to biti Parižanka: kako se oblače, zabavljaju i zbog čega su autentične. 

Ekranizacija kultnog romana akademika Dragoslava Mihailovića „Čizmaši“ doprinela je tome da čitaoci požele i da pročitaju knjigu. „Čizmaši“ su snažna i lirska povest o nižem oficiru bivše jugoslovenske vojske Žiki Kurjaku koja prati njegov nesvakidašnji životni put od detinjstva u rudarskom zavičaju, preko vojničkih dana, do teške depresije, zatvora i velegradske ludnice. Kurjak, star i oronuo, u bolnici detaljno govori o svom životu.

Domaća književnost u „Noći knjige“ biće bogatija i za novi roman Branislava Jankovića „Peta žica“ koji nam predstavlja dramatičnu priču o ženi koja se ogrešila o Boga da bi pobedila đavola u sebi.

Mirko Kovač, „poslednji veliki pisac velike potonule, nestale Jugoslavije“, kako reče Filip David, daruje nam svoje poslednje napisane stranice, svoj književni testament u knjizi „Vrijeme koje se udaljava“. Pisao ju je sa namerom da ovim delom zaokruži svoj književni opus, sa posvetom vremenu u kojem je sazrevao kao pisac i posvetama onim ličnostima koje su obeležile njegovu mladost i postale nezaobilazni deo njegove biografije.

Sve mališane, ali i njihove roditelje, obradovaće knjiga za najmlađe „Moja velika knjiga basni“ koja će svako uspavljivanje učiniti lepšim i radosnijim!

I ove godine manifestaciji „Noć knjige“ priključile su se mnogobrojne biblioteke.

Čitava mreža Biblioteke grada Beograda omogućiće popust od 50 odsto na individualnu godišnju članarinu, Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini 18. decembra daje popust od 40 odsto na godišnju članarinu, Narodna biblioteka Srbije od 18. do 21. decembra daje popust od 30 odsto na sve članarine uz priložen račun o kupovini u knjižari Delfi tokom „Noći knjige“. Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu od 17 do 22 sata tog dana daje popust od 50 odsto na godišnju članarinu uz priložen račun o kupovini u knjižari Delfi, Narodna biblioteka Užice tokom celog dana daje popust od 50% na godišnju članarinu, dok Gradska biblioteka u Novom Sadu od 17 do 22 sata, 18. decembra, daje popust od 50 odsto na godišnju članarinu. I Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu 18. decembra od 19 sati do ponoći daje popust od 50% na godišnju članarinu, a Gradska biblioteka Subotica 18. decembra daje popust od 40% na godišnju članarinu uz priložen račun o kupovini u knjižari Delfi tokom „Noći knjige“.

Posetioci „Noći knjige“ imaće priliku da se upoznaju sa novim naslovima, kupe knjige po izuzetno povoljnim cenama, druže se sa svojim omiljenim piscima, dok će uz svaku kupovinu dobiti i poklone prijatelja manifestacije.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija