Dodela američkih filmskih nagrada još je daleko, ali je zato sezona filmova koji mogu da se nađu u trci za Oskara odavno počela!

I iako ćemo nominacije čuti tek u januaru, mesec i po dana pre dodele koja se uvek tradicionalno dešava krajem februara, početkom marta, neki filmovi su već određeni kao ozbiljni pretedenti na najveću filmsku nagradu, famozne Oskare!

Mi smo za vas izabrali 15 filmova koje odlikuju sjajne bravure glumačke ekipe, moćne priče, autentični kostimi, fantastičnaaa muzika. Ovo su filmovi koje morate da odgledate pre nego što filmovi budu krunisani titulom najboljeg u glavnim kategorijama.

99 Homes

Njujorški filmski kritičar Robin Lindsay je melodramu "99 Homes" opisao kao heavy, moćan film o sudbinama ljudi koji žive u montažnim kućama i na ivici su da izgube te iste. Naravno, jedan deo filma pripada i beskrupoloznim agentima nekretnina prema kojima režiser ne želi da gledaoc saoseća. Ovo je vrlo heavy film koji se bavi teškim, etičkim i moralnim pitanjima a glavna uloga je poverena Andrewu Garfieldu koji glumi pomoćnika jednog od gore pomenutih beskrupoloznih agenata, kog maestralno igra Michael Shannon. Andrewov lik pokušava da povrati dom koji je njemu i njegovoj porodici oduzet i to radeći za čoveka koji mu je to uradio. 

A bigger splash

Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes... da li je potrebno stvarno još nešto da vam kažemo za ovaj film jer nama je ovo sasvim dovoljan mamac!? "A bigger splash" je svoju premijeru imao na Kanskom festivalu a već tada je mamio publiku erotskim atmosferom. U fokusu priče je rok zvezda Tilda Swinton i njen partner, filmski producent Paul kog glumi Matthias Schoanaetzs koji provode idiličan odmor na italijanskom ostrvu Pantelleria. Idiličan odmor neočekivano biva prekinut kada se paru pridružava stari prijatelj i njegova zavodljiva ćerka koju glumi Dakota Johnson. Ovaj film je inače rimejk kultnog La Piscine i pun je ljubomore, neobuzdane strasti i nasiilja koji će vas u nekim trenucima fascinirati. 

Beasts of no nation

Netflixov film potpisuje režiser i scenarista serije True Detective, Cary Fukunaga, i iako je nedavno tek pušten u redovan bioskopski repertoar (16.10) već je stekao dobru reputaciju među kritičarima koji su ga ocenili kao jednim od najboljih! Ova ratna drama u kojoj glavnu ulogu glumi Idris Elba je bazirana na istoimenom romanu Uzodinma Iweale. Film je na 72. Venecijanskom filmskom festivalu dobio nagradu Marcello Mastroianni te mu mnogi predviđaju svetlu budućnost na nastupajućim Oskarima.   

Bridge of Spies

Najnoviji film Stevena Spielberga u kome glavnu ulogu glumi Tom Hanks je drama koja se dešava u sred Hladnog rata i prati priču o advokatu osiguravajućeg društva, Jamesu B. Donovanu koji dobija priliku da preuzme slučaj zatvorenika Francisa Garyja Powersa, pilota čiji je špijunski avion srušen na teritoriju Sovjetskog saveza.  

By the sea

O ovom filmu smo već od kada je otkriveno da je prvi zajednički film Brada Pitta i Angeline Jolie od kada su snimali Mr and Mrs. Smith. Scenario i režiju potpisuje Jolieva a film je svojevrsna (bar vizualna) oda šezdesetim i sedamdesetim i braku koji je na ivici provalije. Ono što u početku počinje kao melahonlična drama pretvara se u priču o nasilju.

Carol

Cate Blanchett i Rooney Mara su u ovom filmu možda odigrale i svoje najbolje uloge u dosadašnjim karijerima. "Carol" je inače ekranizacija romana The Price of Salt (Patricia Highsmith) i prati priču o prodavačici u tržnom centru koja sanja o boljem životu i koja se zaljubljuje u dobrostojeću i udatu ženu koju glumi Cate Blanchett. Film ima ocenu ( zabranjeno ispod 11 godina) a na Kanskom festivalu je Rooney Mari obezbedio nagradu za najbolju glumicu. 

Joy

Hemija između Jennifer Lawrence i Bradley Coopera je toliko jaka da je režiser filmova Silver Linings Playbook i American Hustle odlučio da ovaj moćan par opet spoji u novom filmu u kom pored njih glumi i jedan od legendi filma, Robert De Niro. "Joy" je biografska komična drama o samohranoj majci koja uspeva da pokrene sopstveni posao "Miracle Mop" i postane predsednik Ingenious Designs.

Macbeth

U poslednjoj ekranizaciji Šekspirovog istoimenog dela, gordog Škota glumi maestralni Fassbender dok Lady Macberth glumi Marion Cotillard. Film je režirao Justin Kurzel a film je prikazan na Kanskom festivalu gde se borio za Zlatnu palmu. Spremite se za epski spektakl u kom glume možda i dva najbolja glumca na svetu.

Room

Brie Larson glumi ženu koja je oteta i vreme provodi kao zatvorenik u skrivenom kutku jedne bašte. "Room" je prvobitno zamišljena kao knjiga ali ju je autorka Emma Donohue pretvorila u filmski scenario za istoimeni film koji je režirala Lenny Abrahamson. Narator je Jack kog igra Jacob Tremblay, dete junakinje koju glumi Brie i koje je začeto dok je oteta žena bila u zatočeništvu dve godine. Ovo je priča o preživljavanju, triler o teroru kog trpi glavna junakinja i drama o gubitku i ponovnom početku.

Spotlight

Spotlight prati priču o bostonskom Spotlightu, najstarijoj novinarsko-opertaivnoj jednici koja postoji u Americi, i njihovom pokrivanju seks skandala koji se desio u katoličkoj školi u Masačeutstu. Režiser filma je Josh Singer, a glavne likove glume Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton i Liev Schreiber. "Spotliight" je film o novinarima koji su se izborili za pravdu žrtvama seksualnog uznemiravanja koji su pre 12 godina (2003) dobili Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo.

Steve Jobs

Ako je suditi prema kritičarima ali i ljudima koji su imali prilike da pogledaju biografski film o genijalnom Stevu Jobsu ovaj film je "maestralno delo koje je oživelo život i delo čoveka koji je lansirao Apple." Kate Winslet i Seth Rogen glume kraj odličnog Michaela Fassbendera, kome se smeši Oskar za najbolju mušku ulogu. Ovo je takođe must-watch film za sve one koji su fanovi kompanije Apple, ali i briljantne glume.

The Danish Girl

Prošlogodišnji dobitnik Oskara u glavnoj muškoj kategoriji, Eddie Redmayne vraća se ove godine možda još bolje odigranom ulogom Lili Elbe, jedne od prvih transrodnih osoba na svetu. Eddie glumi pored danske glumice i lepotice Alicia Vikander. Tužan, moćan i autentičan film koji ćete pamtiti.

The Lobster

The Lobster je neobična ljubavna priča koju je režirao Yorgos Lanthimos, u kome zabranjene ljubavnike glumi Colin Farrell i Rachel Weisz. Radnja je smeštena u budućnost, u svet u kome sve single osobe imaju rok od 45 dana da pronađu partnera ili će biti izopšteni iz društva. Jedan muškarac će pobeći iz ovog roka "45 dana" i zaljubiti se u ženu koju je društvo odbacilo.

The Revenant

The Revenant je wester-triler čija radnja je fokusirana oko Hugha Glassa, dilera krznom kog glumi Leonardo DiCaprio čiji sin je ubijen od strane njegovih saradnika i koji je od tada pretrpeo nekoliko teških situacija: opljačkan je, napadnut od strane medveda i ostavljen da sam vodi opasan posao. Ovo je film o preživljavanju i osveti, kao i film koji bi konačno mogao Leonardu da donese dugoočekivani Oskar! 

Youth

Youth je italijanski film koji je režirao Paolo Sorrentino u kom glavne uloge glume Michael Caine i Rachel Weisz. Kultni engleski glumac glumi penzionisanog kompozitora koji je na odmoru sa ćerkom koju glumi Rachel kada im odmor prekida neočekivana pozivnica. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija