Orange Is the New Black 

Sve popularnija serija koja prati život Pajper Čepmen u ženskom zatvoru, snimljena je po istoimenim memoarima autorke Pajper Kerman, koja se zbog „nestašluka“ iz mladosti nakon deset godina pronašla iza rešetaka.

Iako su brojna imena iz knjige izmenjena, sigurno ćete prepoznati svoje omiljene likove iz serije. Tu su Aleks (Nora), Red (Pop), Nina (Niki), Sofija (Vanesa), Dajanara (Maria) i mnoge druge zatvorenice, ali i zaposleni u zatvoru.

Interesantno je da delovi lica koje vidimo tokom špice pripadaju upravo bivšim zatvorenicama iz zatvora u kojem je Pajper provela godinu dana. Kermanova je knjigu objavila 2010. godine, a već tri godine kasnije je emitovana prva epizoda serije. Do sada su emitovane tri sezone, a naredna je najavljena za leto 2016. godine.

House of Cards

House of Cards je još jedna serija koju je iznedrio Netflix, a koja je doživela ogromnu popularnost. Serija je snimana po istoimenom romanu Majkla Dobsa, nekadašnjeg političara.

Iako postoje brojne spekulacije o tome koga bi Frenk Andervud (Kevin Spejsi) trebalo da predstavlja, Dob tvrdi da je u pitanju fiktivna ličnost, stvorena od osobina mnogih poznatih ličnosti.

Serija se emituje od 2013. godine, a sledeću sezonu sa nestrpljenjem očekujemo u februaru 2016. godine. Osim prvog romana, House of Cards, postoje još dve knjige o Frenku Andervudu (u knjizi Frenk Urkuhart): To Play the King i The Final Cut. 

True Blood

Iako se završila prošle godine, popularnost serije True Blood ne jenjava.

Serija je emitovana u 7 sezona, od 2008. do 2014. godine, a snimana je po ništa manje popularnom serijalu knjiga poznatom po imenu glavne junakinje: The Sookie Stackhouse Novels (nakon emitovanja serije, serijal je promenio naziv u The True Blood Novels, kako bi bio prepoznatljiviji čitaocima).

Nakon što je objavila prvu knjigu iz serijala, autorka Šarlin Haris dobila je nagradu za najbolju knjigu iz mistery žanra za 2001. godinu. nedugo zatim, HBO je otkupio prava za snimanje serije, nakon čijeg emitovanja je Šarlin Haris postala jedan od najprodavanijih autora širom sveta.

Homicide: Life on the Street

Jedna od najpopularnijih detektivskih serija svih vremena, takođe je stvorena po knjizi. Autor romana Homicide: A Year on the Killing Streets, novinar Dejvid Sajmon, proveo je godinu dana u odeljenju za ubistva kako bi imao pouzdanu građu za svoju obimnu studiju koja je prerasla u roman.

Roman je bio temelj za snimanje serije, međutim, zbog velike popularnosti, serija je snimana i nakon što je uveliko prevazišla okvire romana.

Emitovana je od 1993. do 1999. godine (nakon čega je snimljen i dugometražni film), a detektivi iz Baltimora koje je najpre opisao Sajmon, a zatim ponovo oživeli glumci iz serije, postali su omiljeni detektivi gledalaca širom sveta, ali i osnova za brojne potonje detektivske serije.

Game of Thrones

Ova lista svakako ne bi bila potpuna ukoliko ne bismo spomenuli fenomen zvani Game of Thrones. Serija o kojoj se neprestano diskutuje širom sveta, snimljena je po serijalu „Pesma leda i vatre“, američkog autora Džordža Martina.

Serija se emituje od 2011. godine, a od poslednje sezone je odlučeno da će serija promenuti pravac i odstupiti od događaja iz knjige po kojoj je originalno snimljena, kako bi u seriji jednako uživali i oni koji su već upoznati sa serijalom. Ova vest je izazvala rat između poštovalaca pisane verzije i onih koji su na strani ekranizacije, pa slobodno možemo reći da je ovaj marketinški trik uspeo, pošto je popularnost serije (i knjiga), ali i gledanost iste podigao na potpuno novi nivo.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa blogaStsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija