Poznata holivudska diva koja je bila predstavnik žirija 1973. godine kada je dodelila Zlatnu palmu filmovima La Mama i The Whores. U želji da joj odaju čast organizatori prestižnog filmskog festivala koji se održava po 68. put su odlučili da se upravo ona nađe na promo posteru, umesto italijanskog glumca Marcella Mastroianna (kome je ta počast odata prošle godine).

U čast lepoti, šarmu i talentu

Žena i muza Roberta Rossellinia, heroina filmova Casablanca (Michael Curtiz), Notorious (Alfted Hitchcock) ili Stromboli (Roberto Rossellini), Ingrid Bergman je tokom svoje karijere postala ikona slobodne i moderne žene, i legendarna holivudska i evropska zvezda koja je igrala kraj velikana filma. Partneri su joj bili između ostalih Cary Grant, Humphery Bogart i Gregori Peck.

Promo fotografija je delo Davida Seymoura, uređena od strane Hervé Chigionia i njegovog tima (autori postera od prošle godine), a prikazuje glumicu u punom sjaju, sa osmehom na licu koji nam otkriva neku srećniju verziju budućnosti.

Kao deo Kanskog festivala, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Stiga Björkmana “Ingrid Bergman In Her Own Words” u okviru selekcije Cannes Classics.

Lambert Willson

Domaćin i ovogodišnjeg Kanskog festivala će biti Lamber Willson koji će 13. maja ugostiti braću Coen, predstavnike žirija za 2015. Takođe, Willson će voditi i ceremonijuu dodele nagrada u nedelju, 24. maja. 

“The world is written in an incomprehensible language, but the films are translating in universally for us. Without their light, each remains in the night!”

Tekst: Branislava Lazin