Nije potrebna naročita domišljatost niti veliko umeće da se muzičko pozorište odluči za igranje mjuzikla „Mamma Mia!“. Reč je o jednom od najuspešnijih savremenih mjuzikala na svetu koji je osvojio Brodvej i na desetine pozorinica širom sveta. Stoga se kao najlogičnije nameće pitanje: u čemu se sastoji tajna ogromnog uspeha mjuzikla „Mamma Mia!“? Naravno da je jedan od mogućih, i sigurno ozbiljnijih razloga, muzika grupe ABBA. 

Ali to smo znali i ranije. Muzika ove grupe postoji od evrovizijske pobede 1974. godine. Drugo, nije „Mamma Mia!“ prvi mjuzikl koji koristi popularnu muziku. Upravo je na Brodveju kolosalno propao mjuzikl „The last ship“ čija je muzička osnova bila Stingova muzika. Nije pomoglo ni što je ovaj planetarno poznati muzičar lično zaigrao u predstavi.

Izgleda da je u slučaju „Mamma Mia!“ proradilo i nešto što se često lako gubi iz vida kada je reč ne samo o mjuziklu. Iza svakog uspešnog projekta „stoji“ vesela, tužna, dramatična, sentimantalna - kakva god, ali na kraju krajeva dobro ispričana priča. Ako nje nema, nema ni predstave. Čak i kada je reč o plesnom projektu. 

I šta se se još zbilo u slučaju mjuzikla „Mamma Mia!“? Dobitna kombinacija je rođena spajanjem priča o nestašnoj Sofi i njenoj potrazi za identitetom, o Doni koja traga za izgubljenom ljubavlju i njenim muškarcima i muzike grupe Abba.

Pozorište na Terazijama je odlučilo da proveri kako će Beograd i Srbija uopšte, prihvatiti ovu priču koja je postigla toliko dobrih rezulata u svetu, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage što se tiče glumaca, baleta, orkestra i hora i celokupnog ljudstva Pozorišta na Terazijama.

Naravno da je presudno bila saradnja sa  legendarnim Jurijem Frankom, srebrnim ex-YU olimpijcem iz 1984. godine, a danas uspešnim pozorišnim producentom, koji je uspeo da dobije prava na izvođenje ovog naslova.Plus je poverovao da ćemo biti dobitna kombinacija do te mere da je uložio i svoja sredstva u koprodukciju predstave „Mamma Mia!“ koje će od 27. marta 2015. godine biti prvo izvođenje ovog naslova u ovom delu sveta.

Beogradsku verziju ovog mjuzikla režira Jug Radivojević, koji nakon velikog uspeha predstave “Producenti” ponovo režira na Terazijama. Glavna uloga Sofi, devojke koja pred udaju želi da otkrije ko joj je otac, igraju u ravnopravnoj podeli Milena Živanović i Iva Stefanović. 

Mjuzikl “Mamma Mia” je sa engleskog prevela i uradila prepev pesama Najra Krvavac Perišin, a u autorskom timu su još i Mojca Horvat (koreograf), Aleksandar Denić (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), dok muzičke aranžmane radi Milan Nedeljković, koji će i dirigovati zajedno sa Vesnom Šouc. Dramaturg je Slobodan Obradović, a lektor Radovan Knežević.

Inače, mjuzikl sa hitovima grupe "ABBA" od svetske premjere u Londonu izvođen je u 40 zemalja, videlo ga je 50 miliona ljudi, a doživeo je i uspešnu ekranizaciju. Posle Beograda dobiće svoje verzije i u Zagrebu i Ljubljani.

Reprize su zakazane za 3, 15, 25 i 29. april. Mi, jedva čekamo da ga pogledamo, a vi?