“Produkt Dosade” je prva u nizu predstojećih manifestacija SavaMala Kolektiva, s namerom javnog predočavanja umetnički relevantnih proizvoda “dosade” koja po koliko šokantnom, toliko i uvreženom mišljenju ocrtava i karakteriše sociološku situaciju mladih kojima društvo nikako ne uspeva osigurati temeljno ljudsko pravo na rad i kreativni izraz svakog pojedinca u okviru radnih kolektiva.

Premijerna kolektivna izložba fotografija šestoro mladih umetnika iz Beograda i Srbije, biće otvorena i predata na uvid poštovanoj javnost, dobro ozvučena, u Galeriji Štab, Crnogorska 10, (kao na filmu) u subotu uveče, 20. decembra od 20 časova.  

Izložba je, zapravo, prvi fotografijom izražen pokušaj davanja odgovora na pitanje koje je mladima iz Srbije, postavio SavaMala Kolektiv: da li “dosada”, ta socijalna paraliza mladih generacija koje u ovo naše vreme stupaju na društvenu scenu u Srbiji i širom sveta, može metastazirati tihim škljocanjima sve brojnijih i pristupačnijih foto-naprava u osvedočene “produkte dosade”. Pažljivo selektovane, takve fotografije po striktnim estetskim principima egzistiranja, onog unutrašnjim bogatstvom ispunjenog bitka i dobitka, mogu postati svojevrsni stil u novom kolektivnom umetničkom izrazu mladih ljudi.

Kako bi u jednom takvom poduhvatu postali uspešni, mi se neprestano moramo pitati i davati odgovore na brojna pitanja: šta je zapravo ta i takva današnja sveprisutna “dosada” mladih ljudi? Koji su uzroci ove specifične “dosade” mladih? Šta može proisteći iz tako datog duševno-duhovno-društvenog stanja svesti? Koji su mogući umetnički proizvodi “dosadom obuzete” svakodnevice, zašto ne i “dosadom prikovane” svesti, dolazećih generacija? To su samo neka od pitanja na koja pokušavaju odgovoriti ovom, prvom, prilikom izloženi foto-zapisi mladih fotografa iz Srbije: Marije Strajnić, Milice Kolarić, Alekse Bartol, Marije Radosavljević, Milice Balubdžić i Tatjane Radičević.

SavaMala Kolektiv obećava da će i u narednom periodu nastaviti s predstavljanjem mladih umetnika iz Srbije, onih koji dolaze, u oblastima dizajna, muzike, likovnih umetnosti, književnosti, arhitekture, filma, scenskih umetnosti, kao i alternativne prakse avangardnih i eksperimentalnih pokušaja, te novih formi i izraza danas preovlađujuće elektronske komunikacije. SavaMala Kolektiv želi da pruži priliku mladim kreativnim ljudima da afirmišu svoje ideje i stavove, i to u formi koja je njima svojstvena. Na specifičan način, i u skladu sa njihovim shvatanjem umetnosti i okruženja u kome žive, potičući da delaju i stvaraju autentične umetničke proizvode takozvane “dosade”, koliko urbane toliko snene, one uspavane i one žestoke, sa namerom da otrgne kako potencijalne produktivce, tako i beogradsku, te srpsku kulturnu javnost, moguće učmalosti i letargije, “dosade”.

Mladi umetnici, okupljeni oko SavaMala Kolektiva, kao uvod u novogodišnje praznike priređuju za mlade i stare Beograđane i drage goste nesvakidašnji kulturni doživljaj, jednovečernjii hepening iz oblasti ”komunikacije dosade”, koji će biti i raskošno ozvučen umećem DJ Tijane T.