Projekat Gift Exchange je plod saradnje između institucija i individualnih radnika u kulturi iz Srbije i Kine, a biće realizovan uz podršku DOB-a i Centra za likovno obrazovanje – Šumatovačka. Kustoskinja projekta je Maja Ćirić, a program i satnica projekta su sledeći:

Can You Hear What We Hear?

Prezentacija umetnika iz mreže Gift Exchange Residency; četvrtak, 18. septembar, 18č / Galerija Doma omladine Beograda

Prezenteri: Yu Ji, Vladimir Nikolić
Moderator: Maja Ćirić

# Yu Ji, Kina
Can You Hear What I Hear?: Talk about artists work at the independent art space AM Art Space in Shanghai, China (engl.)

# Vladimir Nikolić, Srbija
O iskustvu rezidencijalnog boravka u Guangdong Times Museum (srp.)

Where Do You Belong?

Veče performansa u okviru Gift Exchange Residency

Perfomans (na engl.): Belong; nedelja, 21. septembar, 18č / Klub DOB

Scenarista i izvođač: Ophelia Huang

Šta čini da pripadate grupi, mestu, ili naciji? Krvno srodstvo, lokacija, jezik, politika, emocija, prošlost ili budućnost? U Exit, Voice, and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organisations and States (1970),) Albert O. Hirschman ističe konceptualni ultimatum koji suočava članove organizacije, bilo da se radi o poslu, naciji ili bilo kom drugom obliku grupisanja koji karakteriše pad kvaliteteta odnosa sa svojim članovima: ili ostati 'lojalan', 'izaći' ili 'pustiti glas'. Između pripadnosti i nepripadnosti, između napuštanja  i lojalnosti, između tišine i glasa, ko ste vi? Na čijem jeziku govorite? Gde ste vi? Gde želite da budete?

Belong je putovanje tragača iz daleke Kine u Beograd kroz lavirint sećanja, obasjan fragmentima istorije, metaforama i dečijom igrom. Zagubljen objekat zarobljen je između Istoka i Zapada, između prošlosti i sadašnjosti. To je predstava posvećena Srbiji, ljubavno pismo od strane privremene stanovnice Beograda, koja okleva na pragu, samo da bi pronšala sopstvenu zbunjujuću refleksiju u ogledalu.

Performans: 卧室。Bundle; nedelja, 21. septembar, 19č Galerija Doma omladine Beograda

Izvođač: Yu Ji & gost Raša Todosijević

Tokom poslednjih deset godina pisanje, čitanje i putovanja pomogli su Yu Ji da formira svoj pogled na svet. Smisao umetničkog stvaranja, za nju podrazumeva beskompromisno postavljanje pitanja, suočavanje sa sobom i suočavanje sa spoljašnjim svetom. To joj je omogućilo da ostvari višeslojan proces razmišljanja o nekontrolisanim situacijama, međusobnim konfrontacijama tela, a da istovremeno bude i pod kontrolom i izložena fragilnosti situacija.

Tokom njenog boravka u Beogradu Yu Ji je pozvala Rašu Todosijevića, da sarađuju na ovom projektu.  Yu Ji smatra da saradnja nije sama sebi cilj, jer umetnici proširuju svoju radne metode u različitim pravcima kroz saradnju.

Više informacija o umetnicima i učesnicima projekta na sajtu DOB-a