Otvaranjem izložbe počinje manifestacija ”Swe u Svemu” - oktobar mesec švedske kulture. 

Tokom oktobra, meseca posvećenog švedskoj kulturi, Ambasada Švedske u Beogradu organizovaće najrazličitije događaje i aktivnosti, između ostalog iz oblasti mode, filma i modne fotografije.

Manifestacija “Swe u Svemu” će se fokusirati na žensko stvaralaštvo u mnogim granama kulture i kreativnih industrija sa ciljem da se otvore putevi direktne komunikacije i saradnje među ženama stvaraocima u Srbiji i Švedskoj.

Autorke Denis Grinstajn, Julija Heta, Martina Hugland Ivanov, Julija Pejron i Elizabet Tol pripadaju novoj generaciji švedskih modnih fotografkinja koje su izgradile reputaciju širom sveta. Njihove fotogafije nalaze se u najpoznatijim svetskim modnim magazinima i galerijama.

Izložbu organizuje Švedski Institut i Ambasada Švedske u Beogradu, a u saradnji sa Ustanovom kulture Parobrod i Beogradskom nedeljom mode (Belgrade Fashion Week). 

Izložba “Različita odstojanja” teži da kreira ravnotežu između umetnosti i modne fotografije uzimajući u obzir istoriju kulture, kao i lično iskustvo ovih pet autorki. Ona povezuje njihovu snažnu kreativnu energiju. Fotografije prevazilaze razliku između intimnog  i distanciranog, stvarajući atmosferu koja nas očarava.

„Ova zbirka fotografija istražuje i pomera granice. Ona stvara novu atmosferu koja nas očarava. Ideja stvarnosti je precenjena. Ne postoji samo jedna stvarnost. Ona je lična i vrlo subjektivna. Naše gledanje na stvarnost određuju naše čežnje, snovi i noćne more. To je ono što za mene predstavljaju i ove fotografije, i njihove autorke“, izjavio je kustos izložbe Greger Ulf Nilson.

O autorkama:

Na svojim fotografijama Denis Grinstajn majstorski prelazi između atmosfere u sopstvenim kreacijama i fotografija za koje je angažovana. Njeno umetničko igralište i osnovni  fokus su žena i priroda, vizuelni svetovi jedinstveni za umetnika, a oba moćna i sugestivna.

Elizabet Tol kaže: “Ako nema svetla, ja ne vidim ništa”. Njene fotografije inspirisane su ličnim uspomenama, pričama, impresijama i osećanjima koja deli sa nama.

Romantične i vanvremenske fotografije Julije Hete prikazuju alternativni svet naseljen misterioznim i sveznajućim bićima, koji se razvija na mestu gde je svetlo uvek meko, a opet prožeto nestrpljenjem. Boje su toliko zasićene, a teksture izgledaju tako stvarno da privuku posmatrača da se približi i dodirne ih.

Fotografije Martine Hugland Ivanov daju posmatraču osećaj prisustva koji je istovremeno stvaran i poetski, kombinacija zastrašujuće i hipnotičke estetike. Svaka fotografija je kao priča. Martina  spaja senke i izmaglicu, i upravo je ova nepreciznost ono što njenim fotografijama daje snagu.

Julija Pejron hvata trenutke koje ne kontrolišemo, koje nemamo vremena da percipiramo. Čini se da su njene fotografije neprvlačne. Na primer, njena serija fotografija tinejdžerki koje su tokom svoje transformacije u žene,  svesne slike koju kreiraju o sebi ali i intenzivnog pogleda posmatrača.