I  tako... baš sada, kada ste digle ruke od muškaraca, onih čija je metamorfoza obustavljena, iz nepoznatih razloga, pre faze „imago“ (beše naporna „trudnoća“ sa gospodinom Handsome – Marsom u Vagi – obilje lažnih kontrakcija) – stiže mačkanstveni Jupiter, umiljati mekokrznić sa oštrim kandžicama! Catwalk na Dolce & Gabbana crvenom tepihu, poezija teatralnosti obasjana svetlošću reflektora. Kreativnost, originalnost, individualnost... negovana divlja griva – glavni modni detalji, koji plene pažnju na pisti ovog leta. Dare to be confident! – poručuje Jupiter u Lavu, koji bi da nas oporavi od kamijevskog iskustva apsurda (Saturn u Šcorpiji), da rasplamsa adrenalinsku ŽELJU za životom i glamuroznim romansama. Što je najvažnije, da povrati veru u „jotalomansku“ LJ U B A V! Nadahnjujuću – koja će ući u istoriju holivudskih dimenzija, biti ovekovečena u filmčini za generacije praunučića; na ekspresionističkom platnu Noldeovog kolorita, a Matisovog slavljenja harmonije, radosti, uživanja (čuvena slika „Radost života“)... ili u literarnim strastima! Možda će se zaista, jednog dana, kolekcionari „tući“ na aukcijama i sumanuto nuditi milione za vrhunske komade umetnosti, koje će jedna velika ljubav ovaplotiti. Setite se one scene iz „Sex and the City“, i izjave gospođice Bradshaw: I’m looking for love. Real love. Ridiculous, inconvenient, consuming, “cant-live-without-each-other” love. Najkraća planetarna teza meseca avgusta 2014... ali biće još prilika, bez brige!

Leptirići u stomaku? Pre bih rekla, rika čitavog zoološkog vrta – pravi simfonijski orkestar u želudačnoj areni. U kalendaru pribeležite svaki datum kao crveno slovo (posebno 7. / 8.avgust)... i nemojte da vas iznenadi ključanje krvi usled miokardijanskog zemljotresa, iskakanje srca iz ležišta pod udarom sladostrasnih gromova. Zakon gravitacije uzima svoj danak – iako Ajnštajn tvrdi da nema nikakve veze sa zaljubljivanjem... maaada, pod nadolazećim trigonima Jupitera i Urana (septembar / oktobar 2014, februar / avgust 2015) – ko zna šta će fizičari da otkriju i kakvim „sumanutim“ teorijama će udariti temelje. „No, I do mean impassible. Nothing’s impossible!” – kažu Vrata („Alisa u zemlji čuda“), što je sugestija i ovih vatrenih trigona.

Kako god... nestrpljivi ljubavnik odbrojava milisekunde do vrtoglavog poljupca, nakon kog će se u neverici pisati mini ispovesti ili romani, natopljeni dramom. Biće materijala za ozbiljnu poetsku inspiraciju; metafore će se utrkivati i preticati po opasnim krivinama naelektrisanog metatalamusa... ali povremene hladne obloge na čelu su neophodne, jer smo kao gladna deca u prodavnici čokolade. Da stvar bude dramatičnija, sa Jupiterom u Lavu (u paketu sa Suncem u Lavu), eto nama i Zverke – Marsa u Škorpiji. Pravi vintage lovely frajer, hodajuće retro viteštvo, ali bad boy, bad to the bone. Ponovo radi bioskop, no sada se guramo za one zadnje redove u mraku, uz neizbežne režisere kalibra Almodóvara, Bergmana, Lars von Triera...

Čitali Milerova (tipičan Mars u Škorpiji) pisma Anais Nin (Venera u Ribama)? Ceo avgust miriše na njih... uz dozu divnog Ficdžeralda (Mars 0° Neptun): „It seemed that the only lover she had ever wanted was a lover in a dream” – jer Neptun  će formirati vodeni trigon sa Marsom 7. avgusta (aspekt osećamo intenzivno od 1. / 13. avgusta) i olabaviti njegove oklope, neutralizovati „zmijske“ otrove. Začarati ga magijom nepodnošljive, hipnotičke nežnosti – te će Mars vrebati žrtvu za „sadističko mučenje“ istom; dostojnog „protivnika“ za ljubavničku agoniju i ekstazu u soulmates konceptu. Milerova pisma progustirajte, kako bi vam bio jasniji jedan od profila (ovog Marsa) muškaraca, sa kojima se sada susrećemo. Teško mi da se odlučim samo za jedan segment njegovih pisama, ali recimo da je ovaj adekvatan:

„I say this is a wild dream — but it is this dream I want to realize. Life and literature combined, love the dynamo, you with your chameleon’s soul giving me a thousand loves, being anchored always in no matter what storm, home wherever we are. In the mornings, continuing where we left off. Resurrection after resurrection. You asserting yourself, getting the rich varied life you desire; and the more you assert yourself, the more you want me, need me. Your voice getting hoarser, deeper, your eyes blacker, your blood thicker, your body fuller. A voluptuous servility and tyrannical necessity. More cruel now than before — consciously, wilfully cruel. The insatiable delight of experience.“

Pitate se KO je Mars u Škorpiji? To je onaj, koji uvek hoda po oštroj ivici mača, spreman na sve. Opstaje u uslovima i vremenu, u kom je najteže opstati, dobro podnoseći i hladnoću i glad i pustoš. Njegove reči su najtiše reči, koje dolaze na golubljim nogama i donose oluju. On ide kao Senka onog što mora doći – jer tako će zapovedati i prednjačiti. Živeći u podnožju svojih visina i dobro poznavajući svoje doline, Mars u Škorpiji čeka dostojnijeg, na kom će se slomiti. To je onaj, koji se izdvaja neočekivano, kako bi se povukao u svoju ljušturu i samoću. A kada odlazi u samoću, odlazi da bi postao jos mekši. To je Zaratustra. On nema usta za svačije uši. Često ćete ga čuti kako kaže: „Vi gledate prema gore kada težite ka uzvišenosti. A ja gledam dole, jer sam uzvišen“.

Iako vlada tunelima, grobnicama, podmornicama... u osnovi njega su mračne dubine podzemnih voda (emocije). Reka koja teče, razbija se o stene, zaobilazi ih klizeći svojim tokom, uvlači se u najtanje pukotine... i nastavlja dalje. Jer uvek postoji viši cilj, kome se teži kao najvećem smislu postojanja. Fiksna energija to omogućava, to je sudbinska energija, usmerena ka unutra (gradi sfingu sa Bikom, Lavom i Vodolijom) – te ono što je jednom zacrtano, mora biti i ostvareno. Mars u Škorpiji ne odustaje tako lako, ne ostavlja za sobom ništa nedovršeno – ako tako i izgleda, ne znači da se jednog dana neće vratiti na „mesto zločina“. To nije samo Zaratustra, već i Raskoljnikov. Ne pita za način (uvek ga nađe), cenu ili vreme. Život stavlja na kocku, provocirajući sopstvene snage izdržljivosti i hrabrosti, više nego bilo ko drugi. Spreman da testira sebe (druge) do izbezumljivanja, da se razbija o plafon i patos u paramparčad, rašiva uzduž i popreko... i iznova, po ko zna koji put, sastavlja svojim plutonskim oho – lepkom. Moć regeneracije je impresivna. Ne postoji dovoljno velika žrtva, koju ne može podneti, ako postoji dovoljno velika vizija, cilj. On je maestralni vojskovođa sa vekovnim iskustvom, mudro osmišljenom strategijom i procenom „pravog trenutka“ – kada se neprijatelj umori / opusti, misleći da je opasnost prošla, ipak ne – mitraljez se baš tada pali po njegovoj zapovesti. U međuvremenu, strpljivo ćuti i čeka, neprimetan i nenametljiv, sa zavidnim sposobnostima mimikrije. Čovek iz Senke, nesalomive volje, zastrašujućih, gotovo animalističkih, instikata. Pipanje u mraku? O, da. Uvek traga za svetlošću u sebi, koja je skrivena u najtamnijim „karavađo“ valerima.

Pogledajte samo Rembrantove slike (slike jednog Marsa u Škorpiji), kako iz potpunog crnila, isijava svetlo; psihološku dubinu njegovih portreta, koji su ostali i dalje predmet mistifikacija. Možda je čuvena slika, „Povratak bludnog sina“, pravi simbolički primer – naročito tokom Marsovog trigona sa Neptunom (zbog kog ga i tražimo u samoj umetnosti) – kako govori o duhovnom buđenju, saosećanju sa ljudskom patnjom, kajanju i praštanju. Isidora Sekulić, u jednoj svojoj kritici o Đuri Jakšiću (kog bismo mogli uporediti sa Marsom u Škorpiji) piše:

„Rembrant je slikao poznu svetlost, što pada još samo na jedno mesto, lebdi kao kresnica nad lampom, a to je voleo i video i Đura, kad je gledao što se poetično dešava « nad onim našim crnim tavanom ». Od Rembranta je Đura naučio da u unutrašnjosti duše, voli tajanstvena, tamna mesta i čuje što se ne čuje: « tiho tkanje pauka ». Čitajte pažljivo Đuru, gde je slikar, a tu je najbolji, pa ćete iskusiti da je u vizijama ovog učitelja, na selu, bilo rembrantovskih snaga i originalnosti. Potamnele grede starinske kuće, kao somot meka čađ u raznim prelivima crnine, jedan jedini zrak, koji u tamnini ne može imati refleksa – jelte da to podseća na Rembranta, na flamansku vodenicu, čija je trospratna šupljina osvetljena samo vatrom na srednjem spratu. Slikar je bio Đura, u duši svojoj, do kraja svog života. Ostavio je za sobom platna od duboke slikarske i metafizičke vrednosti. Dodir njegove vatreno crvene i mrke ili crne boje – to je jedna bojišna pobeda boja, kao što poneki naslikan Bog drži u ruci snop munja – Đura je na dodiru crvenog i crnog držao neku čarobnu prizmu, koja lomi prostor i baca tajanstvenu bojenu čar i vatru... Ako sada skrenemo pogled na Đurinu poeziju, i tu, najlepša mesta u lirici i odlomci iz epskih pesama i u stihovima tragedija – jesu opisi slikarske vrednosti: odnosi čoveka prema velikoj Božijoj prirodi, kao velikom Božijem platnu slika.“

Isidora dalje, opisuje Jakšića rečima: „Znao je biti nemilo gord, vrlo gnevan, smrtno uvređen, rasplakano nesrećan, umeo je mrzeti i prezirati, i sastavio bi rečnik, kakav naša romanika dotle nije imala.“ – što je svakako jedan od opisa Marsa u Škorpiji. Ako se zadržimo u okviru slikarstva, možemo ga tražiti i kod Munka (Mars u Škorpiji), u njegovim delima ili samom usamljeničkom, teškom životu. Otac – verski fanatik, koji mu je ulivao strah u kosti, majka koja je bolovala od tuberkuloze kao i starija sestra (obe su umrle rano, što je ostavilo dubok trag na njega i stvaralaštvo), mlađa sestra od šizofrenije, te je ležala na psihijatriji..., ljubomora, opsesija, alkoholizam, paranoje, anksioznost, seksualne frustracije, želja za ljubavlju, bliskošću, manična depresija... sve je to bilo isprepletano u njegovom životu i samom slikarstvu. Ljubav uvek prikazuje sa neminovnošću patnje, ali potencira na intimnosti, predanosti, „ogledanju“ u drugome (često ne slika usta, samo oči). U slici „Poljubac pored prozora“ – prikazuje ljubavnike, stopljene iza zavese, kao da se kriju od javnosti i time ukazuje na intimnost ili zabranjenu ljubav. „Krik“ je je često dovođen u vezu sa Ničeovom objavom smrti Boga i Šopenhauerovom filozofijom.

“From the moment of my birth, the angels of anxiety, worry, and death stood at my side, followed me out when I played, followed me in the sun of springtime and in the glories of summer. They stood at my side in the evening when I closed my eyes, and intimidated me with death, hell, and eternal damnation. And I would often wake up at night and stare widely into the room: Am I in Hell?” – Munch

... Mars u Škorpiji ne zazire od mračnih vilajeta duše, od duboko pokopanih strahova, trauma, sadržaja nesvesnog, kojima je često opsednut i inspirisan – setite se samo naslova Sartrovih (još jedan Mars u Škorpiji) dramskih dela: „Bludnica dostojna poštovanja“, „Iza zatvorenih vrata“ ... Ali, iako Mars u Škorpiji rado pronalazi motiv u svojim duševnim bušotinama, u stanju je olako da nanjuši i tuđe, i da ih razume. Njega ne zanima fasada. Hteo bi da oguli sav malter, da zagrebe duboko ISPOD. Šta se to krije? Gde su Ahilove pete? I da ih ne pokažete, sam će ih brzo detektovati, naročito miris straha – u čijem prevazilaženju vam možda baš on, jedini, pomogne. Pustite ga. Mislite da uopšte možete da imate tajne pred njim? Teško... i bolje ne pokušavajte da lažete, probudiće mu želju za otrovnom bodljicom. Izdaja poverenja je strogo kažnjiva. Obazrivo sa njim. Apsolutna istina, kakva god da je, je ono što očekuje. Život doživljava kao minsko polje – ili ste na njegovoj strani ili niste. Gnev tinja iznutra, ne pokazuje ga direktno, i u stanju je da čeka najpogodniji trenutak, kada će vas rasporiti. Lagano nabadanje na viljušku... ili turski kolac, da se ne ozlede vitalni organi. Tiha patnja u atmosferi koncentracionog logora. Pozabavite se istorijom i otkrićete da su se neka od najvećih stradanja dešavala pod tranzitom Marsa u Škorpiji. Sa

osvetničkim porivima, kao i svaka planeta u Škorpiji, se teško hendluje, ako mu ne ukažete kompletno poverenje, odanost. Ili vas voli ili vas mrzi. Kompromisa nema. Switchuje od crne rupe u Kosmosu do okrilja zvezda. Očekuje da ga pratite, ali morate se izvežbati u tome, kao prave telepate. Nije raspoložen sa podpitanja, za davanje „uputstava“. Morate ga osećati, kako biste ga razumeli – koristiti iste metode. To što će vas brutalno secirati i analizirati, ne znači da će vam dopustiti isti luksuz. Moraćete da se dovijate suptilno i vešto, da čitate između redova, prepoznajete „signale“ i „simbole“, igrate istu igru. Mars u Škorpiji je neviđena oklopnjača, premazan raznim zaštitnim bojama. Uvek su u pripravnosti oklopi, maske, štitovi (razoružajte ga nežnošću, ružama – zbunite ga)... ne dozvoljava tek tako da mu se približite. Tajanstven je, samodisciplinovan, suzdržan, oprezno pristupa ljudima. Nikada nije ono što pomislite na prvu loptu, bio utisak pozitivan ili negativan, ne brzajte za zaključcima.

Autorka: Cat, ceo tekst na Cat's Astrology blogu