Koliko puta ste čuli povik mnogih institucija, organizacija, udruženja, aktivista: "Vreme je za buđenje, naš okean je u životnoj opasnosti!"? Milion puta, ali čini nam se kao da smo kao kolektiv, vrlo malo uradili za našu planetu, okean, celokupnu životnu sredinu, pored svog napora, zalaganja i truda mnogih koji su se "probudili" i aktivirali.

Svesna da smo sve bliži stanju kada nema povratka i kada neke stvari možda i neće moći da se spasu, ekipa internacionalnog ELLE-a je okupila sedam poznatih aktivista za zaštitu životne sredine. U kratkoj formi pitanja, svako od njih je poslao svima nama specijalnu poruku za buđenje.

"Moja poruka se oslanja na reči velikog poglavice Seattle: Šta je čovek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovek će umreti od velike usamljenosti duha, jer sve što se događa životinjama ubrzo će se dogoditi i čoveku. Sve stvari su povezane." - Adrian Grenier (glumac)


"Dragi roditelji, vodite svoju decu što više u prirodu. Šoping, razgledanje grada, parkovi ne mogu da ih inspirišu i nauče kako da se ophode prema okolini, okeanu, vazduhu i zašto je bitno da brinemo o svojoj planeti." - Nadya Hutagalung (model)

"Iskoristite vreme da se povežete sa prirodom oko sebe i probajte da što veći broj prijatelja, članova porodice uključite u aktivnosti koje se vezuju za prirodu. To se posebno odnosi na porodice. Zatim imajte na umu šta biste vi mogli zauzvrat da date prirodi. Šta vi sami možete da učinite za prirodu, okolinu? U koje eko-organizacije, udruženja možete da se uključite." - Jack Johnson (pevač)

"Instalirajte aplikaciju SEAFOOD WATCH koja vam daje jasne upute gde i šta možete da pecate, lovite unutar okeana." -  James Jagger (glumac i muzičar, sin Mick Jaggera)

"Trudite se da svet koji ostavljate bude bolji od onog u kom ste se rodili." - Laura Vandervoort (glumica)


"Odgovorno donosite odluke, i uvek imajte na umu da sve što radite odražava se na svet oko vas, na ljude oko vas, na buduće generacije." - Maggie Q (model i glumica)

"Odvojite jedan sat vašeg vremena da pokupite iza sebe, bilo da ste na plaži, u parku, u gradu. Svako od nas može da doprinese da planeta bude bolje mesto za život. Okean je vrlo bitan za ceo eko-sistem. Kolektivna svest mora da se probudii pokrene!"  - Scott Eastwood (model i glumac, sin Clint Eastwooda)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/