Najnovija istraživanja su pokazala da milenijalci sve više podržavaju staromodne brakove i priželjkuju žene u ulozi domaćica, no što su to činili mladići pre 20 godina.

Iako se mnogo (i pogrešno?) korišćen izraz "milenijalac" tehnički odnosi na sve one rođene između 1982. i 2000. godine, mlađi milenijalci (od 18 do 25 godina) imaju zastarelije poglede na brak i porodicu, sudeći po novom izveštaju Council on Contemporary Families.

Čak 58 odsto srednjoškolaca iz 2014. je smatralo kako je najbolja porodica ona u kojoj muškarac zarađuje, a žena brine o domu. Čisto za komparaciju - 1994. je samo 42% tako mislilo. 

Slično tome, 2004. je skoro 40% srednjoškolaca smatralo da muškarac treba da donosi sve važne odluke u porodici.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj stranici...

PageBreak

foto: Instagram/90ssupermodelsdaily

Drugo istraživanje Council pokazalo je da su pogledi na svet mladića postali konzervativniji nego stavovi devojaka: 1994 - 83% momaka je bilo protiv porodica u stilu "otac zna najbolje", gde otac radi, a majka ostaje kući da bi dvadeset godina kasnije taj broj naglo opao na 55%.

Iako je žensko odobravanje staromodnog braka takođe poraslo u poslednjih 20 godina, promena je bila manje drastična: 1994 - 85% devojaka odbijalo je ideju da je tradicionalni brak najbolji, dok je taj broj 2014. negde oko 72%.

Ne možemo to nazvati "Trampovim efektom", ali je pojava tradicionalnog mačo muškarca verovatno jedan od faktora koji su doprineli predsednikovoj pobedi, pošto su milenijalci takođe pokazali da su manje skloni izboru žene na mestu predsednika: 63% mladih žena je glasalo za Hillary, u poređenju sa 47% mladića.

Zašto su, u nekim slučajevima, milenijalni frajeri čak tradicionalnije orijentisani od svojih očeva? 

Jedan politički analitičar je za NewYork Times-a objasnio je kako je to kompenzacija zbog "nestanka muške dominacije na radnom mestu". 

Pokušajte da ne kolutate očima, ali ovi muškarci su odrasli za vreme finansijske krize i moguće je da su gledali kako im očevi gube posao i muče se sa novcem, dok su žene počele sve više da se fakultetski obrazuju i čine više od polovine radne snage.

Podrška klasičnoj porodici milenijalnog muškarca možda nije maliciozno antifeministička, već rezultat nedostatka državne pomoći porodicama u kojim oba roditelja rade. Da, Sjedinjene Američke Države, tobožnji vođa slobodnog sveta, ima najgore porodiljske odmore za svoje zaposlene, i zbog toga sve više podataka govori kako su američki roditelji nesrećniji od ostalih širom sveta.

Zato nije čudno što neki mladi ljudi smatraju da tradicionalna porodica čini život manje stresnim, primećuje Stepahnie Coontz, direktorka istraživanja i javnog obrazovanja za Savet u svom članku napisanom za Times.

Sudeći po ovome, izgleda da će Ivanka Tramp, samoproglašena šefica za poboljšanje položaja zaposlenih žena u Beloj Kući, imati pune ruke posla.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/