Naslovna | Lifestyle | Život | 5 načina da preživite praznike bez stresa

5 načina da preživite praznike bez stresa

Foto: Profimedia

U ovo doba godine nekako sve ubrzavamo, i baš zato smo rešili da vas naučimo kako da pronađete mir, sklad i zadovoljstvo. Evo kako da povedete praznike bez stresa i nervoze...

Koliko god da uživamo u praznicima i posebnim trenucima sa porodicom i prijateljima, kao i u čarobnim lampicama i dekoracijama, stres je sastavni deo svega toga. 

Pripremajući spisak za prazničnu kupovinu, osmišljavajući poklone za naše najdraže kao i veliko pospremanje doma preplavljuje nas dodatnim opterećenjima, a vremenom smo uvek ograničeni i svakog puta nam nedostaje još koji sat.

Osim stresa, neretko se javlja i ljutnja jer je većina stvari koje treba da uradimo na nama ženama, pospremanje, obavljanje kupovine, uređenje doma, pripremanje hrane i kolača, organizacija porodičnih okupljanja, dok neki drugi uživaju u udobnosti svog doma gledajući omiljenje serije i čekajuće da sve bude gotovo.

Zvuči poznato?

Za promenu, možemo promeniti način na koji to doživljavamo i uključiti sve ukućane u pripreme za ovogodišnje praznične dane. Umesto da se mrštite i prigovarate, jednostavno okupite svoje najbliže i zajednički se dogovorite kako ćete podeliti svoje obaveze i kako svako može doprineti kako bi sve prošlo sa više zabave i osmeha i tako ostalo više vremena za zajednički odmor i uživanje.

Veme praznika je i vreme kada se budi dosta starih potisnutih emocija, neraščišćenih odnosa i situacija, kao i ponavljanja starih obrazaca koje podstiću upravo ti trenuci kada se obitelj ponovno nalazi na okupu. Dok neki uživaju u planiranju i obavljanju svega sa svog spiska, neki drugi bi najradije preskočili sav taj stres i pokrili se ćebetom preko glave i čekali da sve to što pre prođe.

Kako ne možemo promeniti okolnosti u kojima smo se našli, a posebno ne ljude koji čine te okolnosti, možemo krenuti od sebe, pa pokušajmo sada da učinimonešto drugačije – svoj odgovor na stres koji se aktivirao spoljašnjim okolnostima.

Postoji jako puno alata koji vam mogu biti podrška u ovo vreme praznika kako bi stabilizovali svoj unutrašnji mir, pa ako ste u potrazi upravo za takvim nečim, predlažemo nekoliko koji će vam sigurno pomoći i biti podrška vašoj emocionalnoj stabilnosti i odmoru od stresa.

# Koristite svoj dah da postignete balans emocija – vežbe disanja.

Jer ono što ne “teče” ostaje zaglavljeno i počinje stagnirati, što dalje vodi u mentalni i psihički stres. Takođe su korisne vežbe opuštanja pre spavanja ili meditacija koje vam pomažu da se umirite i otpustite sve brige i stres nakupljen na kraju dana, a ujedno omogućavaju nove mogućnosti i uspostavljanje ravnoteže i smirenosti nakon intenzivnijeg perioda stresa.

# Promenite način razmišljanja

Nema savršenstva i zato otpustite sve ono što vam više nije potrebno i ne podržava vas. Pokušajte staviti fokus samo na pozitivne misli, a one druge pustite neka prolaze, ne pridajte im značaja i na taj način nećete mislima privlačiti negativne ljude, događaje i situacije.

# Budite nežni prema sebi i osluškujte svoje želje i potrebe – afirmišite.

Tu će vam svakako pomoći kreiranje svojih ličnih afirmacija. Afimacije su sve pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem trenutku koje ne sadrže negaciju. Što više i češće ih budete ponavljali to će one brže postati istina i vaša nova životna priča. Evo nekoliko:

Oslobađam se stresa i odlučujem uživati u svakom trenutku.

Praznike provodim sa ljudima koji su mi dragi i koji me vole, prihvataju, cene i poštuju.

Sam/a određujem svoj tempo pretprazničnih priprema bez dodatnog pritiska ljudi oko mene.

Brinem o sebi osluškujući svoje vlastite želje i potrebe.

Odlučujem voleti i prihvatiti sebe i svaki svoj deo u potpunosti.

# Setite se šta vam je važno – ako je to odmor i spavanje, odmorite se i naspavajte, ako je pospremanje, pospremite, ako je druženje, uživajte u druženju birajući društvo koje će vas razveseliti i u kojem ćete se osećati prijatno. Bitno je da radite ono što želite i volite i da se pri tom zabavite.

# Ne plašite se da kažete “ne” – možda je baš ovo vreme pravi početak da donesete odluku kojom ćete se konačno izboriti za sebe i postaviti svoje granice. Ukoliko nešto ne želite, budite slobodni to izraziti bez osećaja krivice i griže savesti da će vam neko zameriti i da ste učinili nešto loše. Setite se da svaki put kada nekom kažete “ne” vezano za nešto što vam je oduvek smetalo i uzimalo previše energije, rekli ste “da” sebi. A to je najvažnije.

I ne moraju svake godine praznici biti samo popisivanje i obavljanje kupovine, spremanje velikih količina hrane i čišćenje, a time i užurbani i stresni, jer to im nije niti cilj – već pre svega, ljubav i toplina u našim srcima, pažnja i prihvatanje sebe i sveta oko nas, a kada otvorimo svoja srca za ljubav, bliskost i zahvalnost sigurni smo da je to puno bolje nego dozvoliti da prevlada sav taj praznični stres, jer uvek može i drugačije, samo ako mi tako odaberemo.

Izvor: lakoca-zivljenja.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE