Svakih 5 minuta na društvenim mrežama jedna ženska osoba koja ne podnosi drugu stavi ispod fotografije 45 emotikona uključujući neizostavna dva ružičasta srca, nekoliko crvenih da se pojača utisak i po mogućnosti napiše "najlepša si".

U stvarnom životu, žene nose sekire u svojim trendi torbama i čekaju kada će ova druga nešto da pogreši, pa da je može na sav glas izogovarati. Čini nam se da je ženska netrpeljivost došla na najviši nivo otkad postoji Instagram i društvene mreže gde određeni profil žena pod nos guraju jedna drugoj sve materijalne akvizicije koje su prikupile.

Toj nerealnoj mržnji pridonosi i današnja "kultura" takmičenja u kojoj se devojke "huškaju" jedna protiv druge, a koja je zasnovana na površnim "Kardashian" standardima te ako na primer, devojka od 18 godina danas nema pozadinu veličine garsonjere ili pune "silikon" usne koje pokazuje na Instagramu, onda se mora osećati posramljeno ili neženstveno jer nije u skladu sa standardima koji su ponovo nametnuti od neke druge žene.

Taj začarani krug kao da stvara novu, opasniju generaciju u kojoj će ženska prijateljstva, solidarnost i uzajamno poštovanje biti na velikom iskušenju i ivici izumiranja.

I nije li to poraz ženskog pola? Jer, svaka žena bi trebala da gaji poštovanje i divljenje prema ženama. Da se divi njihovoj snazi, intelektu, toplini i sposobnosti preživljavanja u nekim mučnim situacijama kojih smo se svi nagledali. 

Te žene se prave da su vam prijateljice, koleginice, dok u jednom trenutku zmijska glava ne proviri i prospe otrov.

Postoje i one koje masku ne nose već ih prepoznate od prve, po pogledu koji vam upute, a koji vas skenira do kosti, po potrebi da vas umanje, utišaju, ponize ili na neki način ugroze. Postoji neko uverenje da se iza najvećih problema svake žene, krije neka druga žena.

Što iz ljubomore, što iz sopstvene nesigurnosti s kojima se ne znaju nositi, neke iz čiste zlobe, neke iz sindroma poznatog kao "Single White Female" (kada osoba želi postati vi i imati vaš život), a neke iz dobrog starog očaja.

Naravno, postoje i dalje divne žene koje bi za drugu ženu dale zadnju kap prvi, koje su tu da sa vama dele i tugu i radost i da vas podrže i motivišu u svetu u kom je i dalje teško biti žena. To baš mnoge pripadnice lepšeg pola deprimira, kada se pored svih nedaća moramo boriti sa sve nerazumnijim stavom i bezobraznim ponašanjem jedne prema drugoj.

Radimo odgovorne poslove, manje više kupujemo svoje krpe i cipele, u kuhinji listamo Marthu Stewart, u spavaćoj sobi se trudimo biti Sasha Grey. Još ako imate klince i porodicu, dolazite do zadnje crtice na životnoj bateriji. Ko to može razumeti? Samo druga žena. Ali ako vas ta druga žena čeka u mraku s "moralnim" prozivkama i željom da posrnete, zapitamo se do čega smo se sve dovele?

Od frajera ćete takve stvari retko čuti. Izvređaju se pošteno na nekoj "buraz" osnovi i tu priča uglavnom staje. Ne kopaju prstom po rani i dube je noktom dok ne iskrvari. Ne razvlače žrtvu kao kakve hijene. Reše to na neki sebi svojstven način i odšetaju od plena.

Imajte na umu da se svi suočavamo sa sličnim problemima i svi imamo potencijal za određene probleme u životu. Ako mislite da se neće dogoditi vama, zastanite malo i razmislite ponovo. 

Priređeno prema tekstu Ane Pavić sa portala buro247.hr 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija