Ono što su započeli modni blogovi, Instagram je dovršio, poslavši blogove u internet istoriju.

Za modne se revije i kampanje angažuju Instagram modeli, Insta it devojke koje se biraju po broju pratilaca ali i uticaju, sklapajući unosne ugovore, dok poneki dizajner tu i tamo protestuje zabranama objavljivanja fotografija svojih kolekcija koje su prvo osvanule na društvenim mrežama pa tek u online medijskom prostoru.

Situacija koja će se svakome ko nije pripadnik milenijumske ili Z generacije činiti neshvatljivom, itekako je stvarna, a njenu istinitost potvrđuje upravo istraživanje koje su sproveli autori same aplikacije.

Izvještaj imena The Feed Fashion potvrdio je kako Instagram danas broji oko 500 miliona korisnika, a Instagrameri s interesom za modu su među prvima koji su prihvatili platformu kao svoj oblik izražavanja.

Foto: Instagram / collagevintage

Prema izveštaju, upravo su modni entuzijasti najaktivniji korisnici aplikacije, pa tako evropski trendseteri na Instagramu provode baš svaki dan u nedelji, svoje feedove proveravaju u proseku 15 puta na dan, a prate oko 353 profila, što je 2,5 puta više od prosečnog korisnika Instagrama koga toliko ne interesuje moda.

Dalje, izveštaj je pokazao kako su modni zaluđenici uticajniji od ostalih korisnika jer u proseku imaju oko 270 followera i objavljuju 3 puta fotografija nego ostali korisnici aplikacije. 

Dokaz da Instagram i modna industrija idu ruku pod ruku je i podatak kako je jedan od tri korisnika Instagrama sa interesom za modu kupio komad koji je video na ovoj platformi.

Iz najviše korišćenih haštagova i najčešće objavljenih fotografija lako možemo iščitati aktualne trendove, pa je tako u julu ove godine dominirao teksas, nakon koga je najviše objava bilo vezano za čipku, prugice, antilop kožu i resice.

Najpopularniji komadi ovoga leta bili su cipele, haljine, topovi, farmerke i suknje, dok su najčešće korišćeni haštagovi korisnika u Velikoj Britaniji uključivali #fashion, #style, #fashionblogger, #londonfashion, #jewellery, #instafashion, #designer.

Foto: Instagram / collagevintage

Ovo je sjajna vest za modne brendove koji uveliko krče svoj put na najpopularnijoj platformi.

Kako održati zanimanje korisnika kada inspiraciju i kreativnost ne možemo uključiti pritiskom na dugme, kako se izdvojiti u nepreglednom moru imena i brendova koji nude više manje iste proizvode po, vrlo verovatno, nižim cenama?

Instagram u svom istraživanju i na ova pitanja nudi odgovor, ali ono što nas ipak više interesuje jeste pitanje na šta ćemo se "zakačiti" kada nam Instagram dosadi?

Uz današnji tempo i konzumaciju, ta je promena neminovna.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija