Budite spremni na to da ćete obavljati najdosadnije zadatke

Ne zvuči baš primamljivo, zar ne? Kada su vam javili za mogućnost prakse zamislili ste to poput glamirozne modne revije, gde su svi nasmejani, brinu o vama i na kraju radnog dana dobijate poklon, jer ste se uopšte pojavili na poslu. Žao nam je što moramo da vas razočaramo, ali biti modni praktikant sve je suprotno od gore navedenog. Kako ste vi poslednja karika u lancu, budite spremni da obavljate poslove koje niko drugi ne želi. Satima ćete slagati odeću, pakovati istu u kutije i juriti drugima po kafu. Ne shvatajte to lično, svi su počeli upravo od te pozicije. Kada dokažete da ste u stanju da ove sitnice dovodite do perfekcije, biće vam zadate druge dužnosti.

Zaboravite na štikle

Kada odlazite na praksu izaberite što udobniju odeću. Čitav dan provešćete u jurnjavi i gužvi, te bi zaista trebalo da se bar na kratko odreknete visokih potpetica. Imaćete toliko posla da će svaki momenat koji iskoristite da predahnete biti poput male ceremonije. Naravno ukoliko ste toliko vešte da uspevate da opstanete na štiklama osam sati i ne osećate bol, samo napred... Ali, ako niste toliko istrajne, par chic cipela ili bele patike koje su trenutni hit vrlo dobro će vam poslužiti.

Foto:Instagram/ classymusings

Postoji kodeks oblačenja čak i u modnim kancelarijama

Shvatamo da sada kada ste napokon uspele da napravite korak ka svetu mode, želite svim tim sjajnim ljudima da pokažete koliko je vaš stil unikatan. Međutim ne zaboravite da čak i u modnim kancelarijama morate imati dozu profesionalnosti i poštovanja poslovnog prostora. Samim tim, jasno je da komadi poput iscepanih farmerica, kratkih šorceva i majica koje otkrivaju stomak nikako ne dolaze u obzir. Pokažite koliko ste u trendu, ali pazeći da ne pređete granicu.

Preuzmite inicijativu

Ovo je jedna od osobina koju će vaši nadređeni tražiti u vama. Neka vam stalno bude na umu da radite za ljude kojima se u minuti smeni više stotina misli u glavi. Tako da pre nego što im postavite pitanje poput: "Da li je neko video pleteni, zeleni kardigan," pretražite sve prostorije više puta, te pređite na sledeći zadatak, a ukoliko do kraja radnog dana ne nađete to što tražite, možete pitati nekog iskusnijeg. Oni će svakako ceniti to što ih niste ometali tokom dana, već ste pokušali sami da se izborite sa zadatim problemom.

Pristanite na svaki zadatak sa ogromnim osmehom na licu

Nakon nekoliko nedelja prakse, može vam se učiniti da ne stižete nigde i da zapadate u monotoniju. Ipak, ne opuštajte se i ne gubite motivaciju, šefovi vas stalno posmatraju.Važno je da svakom zadatku pristupate sa osmehom i sa "JA TO MOGU" stavom kako biste se popeli na lestvici.

Foto: Instagram/ themiddlecloset

Brzina se takođe ocenjuje

Moraćete da radite brže nego ikada ranije. Trčite, slažite odeću, zaboravite na pauze! Iako su vaši zadaci sitni, svi se oslanjaju na vas kada je reč o njihovom izvršavanju. Jedino ako ste fokusirani i motivisani uspećete na vreme sve da obavite.

Ne hvalite se kako ste se zaposlili u određenoj modnoj kući

Neminovno je da ste uzbuđeni zbog toga ko vam je pružio šansu i imate pravo da se ponosite na sebe. Ipak, pazite šta pričate ljudima, uvek se odlučite za istinu. Biti zaposlen i biti na praksi potpuno su dve različite stvari. Strpite se i vredno radite, kako biste jednog dana mogli reći da zaista radite za kompaniju u kojoj trenutno stažirate.

Foto: Instagram/ nife_fashion

Nečija ostavka ne znači da se mesto oslobodilo upravo za vas

Praksa se obavlja od nekoliko meseci do nekoliko godina, pre nego vam ponude stalan posao. Prema tome ako neko sa visoke pozicije daje ostavku, budite sigurno da to mesto nije rezervisano za vas. Vaše vreme tek dolazi, samo budite uporni i cenite to što dobijate radno iskustvo.

Svi znamo šta vas muči nakon vikenda

Laganje da ste bolesni ili imate porodičnih obaveza nakon vikenda, potpuno je nebulozno. Svi znamo da je ono što vas zapravo muči mamurluk ili posledica neprospavane noći. Ukoliko se zaista ne osećate dobro, važno je da svojim nadređenima to javite dan uoči posla, a ne par sati pre istog. 

Vaše objave u vezi prakse na društvenim mrežava neka budu istinite i prikladne

Ne pišite na blogovima ili statusima kako vam je grozno na praksi, jer ako zaista jeste zašto od iste ne odustanete? Takođe je  bitno da ne preuveličavate opise na slikama gde ste deo modnog snimanja.

Foto: Instagram/ ifatirani

Ne zaboravite ko ste i gde vam je mesto

Najbolje osobine koje praktikant može da pokaže jesu poniznost i skromnost. Biti poslednja karika u lancu, ali ipak prihvatati svaki zadatak sa osmehom i željom za znanjem učiniće da napredujete. Jednog dana i vi ćete prisustvovati događajima poput Fashion Weeka, ali do tada vredno radite i zaslužite tu poziciju na kojoj želite biti.

Pokažite svoj entuzijazam što ste tu gde jeste

Nikada nemojte pomisliti da vaši nadređeni nisu zahvalni na tome što dolazite svaki dan da radite, iako u većini slučajeva za to ne dobijate novčanu nadoknadu. Nekada su i oni bili na vašoj poziciji, te u potpunosti shvataju kako vam je. Ukoliko se svaki dan pojavite veseli i spremni za nove izazove, poslaćete pozitivne vibracije drugima i biće srećni što vas vide u svojoj kancelariji.

Foto: Instagram/ elleserbia

Neke stvari bi trebalo da ostanu tajna

Moguće je da ćete prisustvovati konverzacijama i tračarenju vaših šefova. To nije znak da i vi treba da se uključite i raspredate o tome kako ste proveli svoj vikend. To su ipak ljudi koji se poznaju duži niz godina, a vaše priče i nametanje mišljenja neće im biti previše zanimljivo.

Druženje sa ostalim praktikantima smanjite na minimum

Najbolji deo stažiranja zapravo je druženje sa ostavim praktikantima koji imaju ista interesovanja kao i ti. Ipak tokom razgovora i pauza pazite na to šta pričate i ne iznosite naglas baš svaku sitnicu koja vas frustrira tokom radnog dana. Minimalan kontakt sa drugima učiniće da duže budete koncentrisani na svoje zadatke. 

Priredila: Violeta Vasiljević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija