Francuska nedelja će biti svečano otvorena u ponedeljak 16. novembra u Muzeju Nikole Tesle, a istom prilikom biće otvorena i izložba ,,Nikola Tesla u Francuskoj“.

Izložba će biti otvorena za javnost od 17. do 22. novembra, a svi posetioci će imati prilike da vide dragocena svedočanstva i dokumenta o vezama koje je slavni naučnik tokom celog života održavao sa Francuskom.

U utorak, 17. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj biće premijerno prikazan film "Uzdignute glave" sa Catherine Deneuve u glavnoj ulozi. U dve projekcije, u 18.00 i 20.30 časova filmofili će imati priliku premijerno da pogledaju film koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival, i to po simboličnoj ceni ulaznice od 100 dinara.

Gastronomija, kao jedan od najvećih simbola Francuske, biće posebno obeležena u okviru Francuske nedelje kroz dva događaja.

Jedan od centralnih događaja Francuske nedelje je doček mladog francuskog vina Beaujolais Nouveau na kojem će Komora ugostiti preko 200 zvanica. I ove godine, u saradnji sa pekarskim centrom Lesaffre, biće održana Pekarska radionica na kojoj će zvanice i gosti Francusko-srpske privredne komore moći da se oprobaju u izradi dva čuvena francuska proizvoda – mali baguette i slatko pecivo brioche. Uz mleko i maslac kompanije Lactalis, biće to priprema pravog francuskog doručka.

Za studente i nezaposlene, Komora ove godine, u periodu od 16. do 22. novembra, organizuje Virtuelni sajam zapošljavanja na adresi www.francuskanedelja.rs.

Na sajmu će ućestvovati preko 15 najuspešnijih francuskih kompanija. Kandidati će moći da pregledaju bazu slobodnih radnih mesta, da šalju kandidature, poruke i četuju sa poslodavcima u realnom vremenu. Pored toga, u saradnji sa kompanijom Schneider Electric, u petak, 20. novembra od 11 časova, biće organizovana Studentska debata “(za)RADI NA SEBI“. Debata će obuhvatiti dve sesije simulacija razgovora za posao, kao i panel diskusiju na temu važnosti neformalnog obrazovanja. Studenti se mogu prijaviti za učešće na sajtu Komore www.ccfs.rs.

Od 9. do 22. Beogradom će kružiti Francuski autobus, u bojama Francuske nedelje, u kojem će putnici moći da dobiju sve informacije u vezi ove manifestacije.

Francusku nedelju u Beogradu simbolično će zatvoriti Francuski dan u tržnom centru Mercator, u subotu, 21. novembra. Posetioci će imati priliku da uživaju u festivalu poznatih francuskih proizvoda i brendova, od šminke i kozmetike, parfema, digitalne komunikacije, automobila do degustacije francuskih sireva i drugih gastronomskih specijaliteta, uz prateći kulturni program.

Francuska nedelja  već tradicionalno se održava u Beogradu, tokom meseca novembra, u nedelji dočeka mladog francuskog vina Beaujolais Nouveau (treći četvrtak u novembru) širom Francuske. Manifestaciju su ove godine omogućile francuske kompanije Schneider Electric, Sanofi, Samsic, Lafarge, Credit Agricole, TRS i Renault Trucks. //

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija