Zamislite sledeću scenu: ležerno sedite u vozu, a pored vas se smešta rasejani umetnik raščupane kose. Zamišljeni saputnik vadi tanki Moleskin i crnu olovku i lakim potezima počinje da crta, zapisuje, podvlači, žvrlja... Radoznalo se naginjite, osećate se pomalo pogrešno, kao da virite u nečiju ilustrovanu intimnu riznicu, ali ne vredi, to je jače od vas! A sada zamislite da vam on bez reči jednostavno predaje svesku u ruke kako biste mogli bolje da vidite i pročitate sve te sitne beleške na marginama... Zvuči vam neverovatno?!

Realno i jeste malo ostvarljiv scenario, ali na svetu zaista postoji jedno mesto čija je jedina svrha da vam pruži priliku da bez griže savesti zavirite u tuđe crteže i žvrljotine. Jedino što će vam trebati jeste članska karta koja je besplatna... O da, radi se o jednoj demokratskoj zajednici!

The Sketchbook Project nastao je 2006. godine u Atlanti kao ideja Stevena Petermana i Shanea Zuckera, koji su otvorili galeriju gde je svačiji crtež mogao da dobije publiku. Tri godine kasnije prvobitan prostor postao im je tesan za sve donirane radove i preselili su se u kul deo njujorškog Brooklyna – Williamsburg. 

Ilustrovana biblioteka

U tom kraju su raznovrsni lokali: hipsterski sređeni butici ručno rađene čokolade, concept radnje koje prodaju isključivo cipele, retro berbernice... A sada, zahvaljujući ovim preduzimljivim momcima, tu je i sasvim posebna biblioteka. Ona se bazira na sveskama ispunjenim crtežima, tekstovima, kolažima... 

Koncept je vrlo jednostavan, po simboličnoj ceni na sajtu poručite svesku (28, odnosno 63 dolara i za digitalizovanu verziju) i na kućnu adresu stići će vam obična sveska dimenzija 12,7 x 17,7 centimetra sa 32 potpuno prazne strane. Uz nju će stići pozdrav, kao i rok za vraćanje (naravno ispunjene), a zahvaljujući tom roku sanjivi umetnici imaju dodatni motiv. Postoje i godišnje teme, koje su tu više radi zabave, a manje kao precizne smernice. Primera radi, teme aktuelne za zbriku 2016. godine su: sendvič, velike nade i slavne propasti i upomoć, čudovište. 

Iako na prvi pogled koncept deluje pomalo blesavo, amateri i umetnici širom sveta prosto obožavaju The Sketchbook Project! Za skoro deceniju postojanja uspeli su da sakupe više od 30.000 ispunjenih svezaka i to od autora iz celog sveta, a poslednji popis pokazao je kako je zastupljeno više od 135 država.

Kada jednom pošalju nove sveske, mogu samo da se nadaju da će im se one vratiti popunjene. Praksa je pokazala da godišnje nazad dobiju oko 4.500 svezaka, što čini 30 do 40 procenata od ukupnog broja poslatih. Iako je projekat nastao u čudnom tajmingu, u trenutku kada društvene mreže dominiraju i kada su umetnici i amateri preplavili mreže kao što su Instagram i Tumblr, The Sketchbook Project dokazao je da je uz dobru ideju i tradicionalna pošta dovoljno dobra.

Umetnost za poneti

Jednom kada prime svesku, proveravaju njen bar kod (svaka ima  zasebnu šifru), a zatim je kategorizuju po nekoliko ključnih parametra (ime, zemlja, tema, tehnika, itd). Tako krajni korisnici mogu pronaći oni što ih zanima, ali ipak, nove sveske ne pridružuju se odmah bogatoj kolekciji. 

One se prvo odvajaju u manju zbirku koja se upućuje na put. I to u crnom uglađenom kamionetu koji neodoljivo podseća na one za prodaju hot dogova. Provešće oko šest meseci na putu širom američkog kontinenta i zaustaviće se u 20 odabranih gradova. Mobilna biblioteka izdaje nove članske karte i nudi mogućnost da se veći broj ljudi upozna sa projektom.

Čak iako niste na istom kontinentu, ne brinite, veći deo kolekcije dostupan je i u digitalnom formatu. Autori na samom početku biraju žele li da njihove beleške postoje samo u analognom formatu, kao knjiga u biblioteci, ili hoće da jednim klikom svi mogu da prelistavaju njihove ukrašene sveske.

U tvrdim koricama

Ovog leta osnivači su napokon završili kolekciju odabranih crteža koju su nazvali jednostavno The Sketchbook Project World Tour i stavili je u tvrde korice. Peterman i Zucker ističu da nije fer reći kako ta knjiga predstavlja projekat u celini, već da je to samo uvid u zajednicu koja se stvorila tokom protekle dekade. Prazni listovi papira do sada su bili inspiracija za pacijente koji se bore sa rakom, za penzionere koji su posle tog izazova odlučili da upišu umetničku školu, kao i za mlade umetnike koji tek sanjaju o slavnoj karijeri... Uvodna reč u knjizi pripala je Christopheru Jobsonu, autoru art bloga Colossal, koji je 2012. godine imao priliku da odabere selekciju svezaka za prvu turneju po Americi. 

Do sada su im stigle i prilično lude donacije, kao što je knjiga u potpunosti izrađena od stakla, kao i raznovrsne pop up kreacije. Pravila su vrlo labava, dovoljno je da ostanete unutar zadatih dimenzija, kao i da ne stavljate šljokice na naslovnu stranu i postaćete stalni deo ove postavke. Šta čekate? Možda vam se smeši nova umetnička karijera?!

Ne bojite van ivica

Ukoliko se ne osećate dovoljno spremno da se suočite sa praznim listovima papira, ne brinite, postoje kreativna rešenja i za manje hrabre. Svetski trend su bojanke posebno namenjene odraslima (čak postoji ona gde možete bojiti Rayana Goslinga). Uredni crteži sa mnoštvom sitnih detalja izazvali su opšte oduševljenje! One obećavaju smanjenje stresa i miran san. Svoju možete poručiti preko interneta, a ovog leta izdavačka kuća Laguna u svoju ponudu uvrstila je upravo takve. Uživajte u novom-starom hobiju!

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija