Dugi topli dani, dramatični zalasci sunca u svim nijansama od narandžaste do ružičaste, opojan elektricitet u vazduhu... Vreme je da iskoristite svoju terasu ili dvorište i postanete kraljica letnjih žurki. Vaš cilj su neopterećene zabave koje će trajati do duboko u noć i o kojima će se pričati nedeljama posle. Kako više nismo tinejdžeri, žurke bez koncepta uz potok loše votke više nisu opcija, potrebno je malo truda i šarma da biste ovladali umetnošću organizovanja zabava za odrasle na otvorenom. Kada savladate gradske žurke, oprobajte se i kao domaćica u iznajmljenoj morskoj kućici ili vikendici. Otkrivamo vam sve tajne profesionalaca. 

Ukus savršene žurke

Da li ste se ikada zapitali zašto kokteli uz pogled na pučinu i zvuk talasa imaju sto puta bolji ukus od onih koje pijete u gradu? Ključ leži u balansu i perfektnom uklapanju scenografije, ledeni planinski vazduh sjajno će ići uz kvalitetan viski isto kao i Dirty Martini uz zaglušujući saobraćaj metropole... 

Koktel poslužen na obali zaista je posebno iskustvo! Zamislite samo, letnji koktel, miks džina i kokosove vode uz led... Kod kuće, kilometrima od mora, ovo piće samo je fino – ukusno i osvežavajuće, ali kad ga ispijate u njegovom prirodnom staništu, dešava se prava magija! Ukus koji osećate i prizor koji posmatrate (more, pesak i ružičasto nebo) postaju jedno. Na Galapagosu postoji mali bar koji se zove Endemic Cocktails, radi se o malenom prostoru sa samo nekoliko mreža za ljuljanje. Kokteli endemske vrste?! Vlasnik bara šeretski objašnjava: služe onakve koje ima smisla piti – isključivo na ležaljci sa pogledom uprtim u beskraj. 

Taj argument može se takođe primeniti na koktelski klasik Margaritu. Ispijanje ovog ubitačnog pića jednostavno nikad nije dovoljno dobro kada nema slane vode u blizini. Istoričari ne mogu da se slože gde je tačno nastao ovaj napitak, ali u igri su mesta kao što su: Ensenda, Tihuana, Galveston, Akapulko... Ima smisla! Kombinacija jake tekile i lajma mora da je bila inspirisana okeanom. 

Veza između ruma i mora već je legendarna. Na početku ovo piće je korišćeno kao zamena za pivo i sve napitke koji su se tokom dugih pomorskih putovanja lako kvarili i to je i razlog što se rum oduvek vezuje za (vesele) mornare. Lajm i šećer verni su mu pratioci, još od samog početka, a na Bermudskim ostrvima pre gotovo jednog veka osmišljen je twist recepta sa đumbirom. I kao u slučaju Margarite i rum dobija svoj pravi pun ukus kad se konzumira tik uz obalu koja je isnpirisala nastanak ovih napitaka. 

Ipak, prihvatite izazov i pokušaje da prizovite lenja sunčana popodnevna spravljajući ove koktele. 

Margarita

40 ml tekile

Sok od limuna

15 ml nektara od agave

Pola supene kašike vode

Priprema: Sve sastojke ubacite u šejker ispunjen ledom, snažno promućkajte, zatim prelijte u rashlađenu čašu čiji ste rub prethodno obložili solju. Ukrasite kriškomlajma. 

Džin & kokosova voda

Dve mere džina

Pola čaše leda

Pola čaše kokosove vode

Pola supene kašike ceđenog lajma

Malo Angostura bittera

Priprema: Promešajte dobro sve sastojke u čaši dok smesa ne postane svetloroze. 

Dark'n'Stormy

Dve mere džina

Pola šolje piva sa đumbirom

Čaša sa ledom

Priprema: Sastojke prelijte preko leda i dodajte malo šećernog sirupa i soka od lajma.

Šta da obučete...

Za roštilj na plaži

Bele skinny farmerke sa podvrnutim nogavicama i majica na pruge jesu letnji klasik kao stvoren za okupljanja na svežem vazduhu. Na noge navucite lagane mokasine, biće vam zgodno da se izujete kako biste uživali na pesku. 

Za koktel uz zalazak sunca

Sofisticirana, ali i razigrana maksi letnja haljina idealna je baza, uz pravilni izbor aksesoara možete je učiniti svečanijom ili opuštenom. Spojite je sa sandalama u stilu grčke boginje i kožnom torbicom preko ramena. 

Za letnji branč

Ima li ičeg zabavnijeg od slatke letnje haljinice sa upadljivim grafičkim printom. Dodajte platforme od rafije i šešir širokog oboda – u sekundi ćete osvojiti titulu najbolje obučene zvanice. 

Za zabavu kraj bazena

Vrući dani kraj bazena zahtevaju da izaberete laganu tuniku ili kaftan i šik kožne japanke. Dodajte i veliki ceger sa nautičkim motivima izrađen od vodootpornog materijala. 

foto: Imaxtree

Budite domaćica bez greške

Šta da radite kada neko zalije pod umakom od roštilja?

Reagovanje na vreme je ključno! Papirnim maramicama brzo upijte masnoću. Odmah zatim izribajte to mesto deterdžentom i vodom koristeći krpu (žica za suđe može ošeteti pod). 

Kako da insekte (za)držite što dalje od hrane?

Za tu misiju iskoristite ventilatore, pozicionirajte ih tako da usmerite let insekata u suprotnom smeru od švedskog stola. Zašećereni napici pravi su mamac za dosadne bubice, tako da treba da vodite računa da bokali i flaše budu čvrsto zatvoreni ili prekriveni.

Šta da radite sa flašama vina koje vam gosti donosu. Poslužiti ili sačuvati?

Osim ako vam gost direktno ne kaže da je vino namenjeno za sve na žurki, smatra se da je to poklon za vas. Zahvalite, odložite flašu na suvo mesto i sačuvajte ga za neku posebnu prigodu.

Šta raditi noć pre zabave?

Rasporedite sudove i činije na mesto gde ste zamislili da bude švedski sto (bez hrane) i postavite papiriće na kojima ćete napisati šta ćete služiti iz njih. Ovo će vas spasiti panike u poslednjim minutima. Takođe, rasporedite čiste kante za đubre u blizini epicentra žurke. Spremite i rezervne kese kako biste lakše mogli da ih zamenite.

Šta ako nemate dovoljno stolica?

Iskoristite pod! Za ležerne zabave najbolje rešenje je da jednostavno rasporedite jastučiće po podu ili dvorištu (izaberite one koji su namenjeni za korišćenje napolju), a u tu svrhu može poslužiti i ćebence za piknik. U delu gde će sedeti deca možete upotrebiti i dečje igračke na naduvavanje. 

Kako da dobijete dodatno spoljašnje osvetljenje?

Ako imate dovoljno prostora, naspite malo peska i ubodite velike sveće, a možete ih staviti i u staklene tegle kako biste sprečili da ih vetar gasi. Ukoliko imate veliko dvorište, najbolje rešenje je da razvučete sijalice na žici – osim što pružaju diskretno svetlo, one izgledaju fantastično na fotografijama. 

Kako da kreirate jedinstvenu knjigu utisaka?

Sakupite ravne kamenčiće i pripremite vodootporne markere, gostima ponudite da svoje utiske o vašoj zabavi zapišu u kamenu. Tome niko neće odoleti! Zatim, kako biste sačuvali poruke, ubacite ih u veliku staklenu činiju i zauvek ćete se sećati vaše uspele žurke. 

Pet malih trikova

#1

Kad ste se već prihvatili organizacije, zašto ne biste sebi malo i olakšali. Jedna reč: ketering! Zaobiđite seckanje i mućenje te pitanje hrane rešite dostavom. Sakrijte kartonske kutije na vreme i ležerno prihvatite komplimente.

#2

Prava domaćica trebalo bi da meša pića kao James Bond, ali ako pak niste talentovani za lomljenje leda i isporučivanje pet koktela odjednom, razmislite o angažovanju profesionalnog barmena. Pojednostavite stvari, odredite glavni koktel večeri (i eventualno još jedan), obezbedite sastojke i veselo nazdravite. 

#3

Kupite veća pakovanja. Koliko vam je vina potrebno, zavisi od toga koliko ste gostiju pozvali, kao i koliko želite da opijete svoje prijatelje. Uobičajno je da se jedna flaša vina računa na dva gosta. Izbegnite mešanje različitih vrsta, prerasli ste to, biće dovoljna jedna vrsta finog vina. 

#4

Oslobodite prostor! Niko ne očekuje da preuredite svoj stan, ali oslobodite ga nepotrebnih stvari. Nameštaj odgurajte do zidova, sredina prostorije treba da bude prazna, a stolice dovoljno udaljene. 

#5

Što se dekoracije tiče, najbolja stvar kod  letnjih žurki jeste to što je priroda najlepši ukras. Party uz zalazak sunca obezbediće vam fantastičnu scenografiju u bojama. Ukoliko želite, prostor možete oplemeniti buketima cveća. Veliki cvetovi kao što su božuri i dalije biće idealan izbor. 

Tekst: Jelena Karakaš