Moramo da priznamo da s nestrpljenjem iščekujemo da pogledamo dva modna dokumentarca, Iris i Dior and I koji će da nam približe svet velike Iris Apfel i Rafa Simonsa, aktuelnog vizionara Christiana Diora.

Do tada, osvrćemo se na 11 najboljih dokumentaraca od kojih očekujemo da ste bar polovinu pogledali:  

"The September Issue" (2009)

Biti tako blizu Anne Wintour mora da je istovremeno i fascinantno i napeto. Ali prava zvezda ovog dokumentarca nije bila Anna već kreativni director Vogue magazine, Grace Coddington. Njena vatreno crvena kosa i sarkastični komentari ostaju večno u pamćenju.    

"Unzipped" (1995)

Ovaj dokumentarac prati proces stvaranja kolekcije Isaaca Mizrahia za sezonu jesen / zima 1994. Ukoliko ste fan supermodela, ovo je must see film za vas jer se u njemu pojavljuju Naomi, Christy, Kate, Linda i sve ostale poznate manekenke.

"Diana Vreeland: The Eye Has to Travel" (2011)

Legendarna urednica Diana Vreeland je bila modni ekcentrik a ovaj dokumentarac prikazuje i njenu kul stranu kao i famozne izjave po kojima je takođe pamtimo poput "Plavi jeans je nešto najbolje što se pojavilo od gondole"  ili “ Prvo što treba da uredite je da se rodite u Parizu.” 

"A MAN'S STORY" (2012)

Ovaj film prati britanskog dizajnera muške odeće Ozwalda Boatenga i to jedan dugačak period od 12 godina.

"Bill Cunningham New York" (2010)

Legendardni fotograf New York Timesa, Bill Cunningham je bio jedan od najzanimljivijih likova u istoriji fotografije, a ovaj portret iz 2010.godine će vas naterati da se zaljubite u njega i njegove radove.  

"Scatter My Ashes at Bergdorf's" (2013)

Yes, Bergdorf je ime čuvene robne kuće, ali ovaj film je više o Betty Halbreich, ženi koja je 37 godina bila njegova najveća zvezda i to zahvaljujući poziciji personal shopper. Betty je oblačila Lauren Bacall, Joan Rivers i veliki broj poznatih.

"This Is My Dream: Yohji Yamamoto" (2011)

Japanski dizajner Yamamoto spada u krug najcenjenijih dizajnera kog je proslavio savršen kroj i upotreba luksuznih materijala, kao i crna boja.  Ovo je jedan vrlo intiman i zanimljiv dokumentarac zbog kog ćete još više naučiti da cenite rad renomiranog dizajnera.

"Mademoiselle C" (2013)

Carine Roitfeld je ikona stila, bivša urednica francuskog Vogue izdanja (bila na čelu punih 10 godina) i idealna žena po Tomu Fordu. Ovaj glamurozni dokumentarac vam približava život ove sjajne žene i rad na njenom prvom broju chic magazina, CR Fashion Book, kao i osvrt na njena prijateljstva iz sveta poznatih koja uključuju SJP, Karla Lagerfelda i ostale. 

"McQueen and I" (2011)

S fokusom na odnos između Lee McQueena i njegove muze, stilistkinje Isabelle Blow, McQueen and I nam priča priču o slavi, briljantnoj karijeri i tragičnom kraju koji je kulminirao zajedničkim ubistvom.  

"Annie Leibovitz: Life Through a Lens" (2008)

Jedna od najzanimljivijih ličnosti iz modne fotografije, Annie Leibovitz koja se proslavila fotografišući moćne i snažne osobe poput Anne Wintour, Graydona Cartera, Hillary Clinton i Bette Midler, u ovom filmu priča o svojim počecima, ljudima koji su je nadahnuli kao i slavnim saradnjama.     

"Valentino: The Last Emperor" (2008)

Valentino Garavani je imao itekako veliku karijeru koja je trajala nekoliko decenija dok se italijanski dizajner nije povukao, pre 7 godina (2008). Posebno je u fokusu odnos između  Valentina i Giancarla Giammettija, njegovog životnog i business partnera.