Ah, ali kako, kad bi nestrpljiva Venera u Ovnu odmah da „liže” šerpu? Da, baš kao malo dete, kog se nikada nije odrekla – ne odustaje u svojoj impresivnoj tvrdoglavosti da dobije ono što je naumila, al’ ove sekunde! Radije će ta opeći jezik nego što će čekati deset minuta (heeej, čitavu večnost) da se isti fil dobro skuva i prohladi. Halapljivica jedna! Gladna instant poslastica. Da se ne lažemo, fali tu ozbiljnog degustatorskog hedonizma. No, ko će razmišljati o posledicama pod vulkanskim detonacijama instinktivnih nagona i želja? Ako vam, u ovim pomahnitalim kulinarskim majstorijama, slučajno zagori i puslica (koju ste em uporedo pokušali da ispečete, em na većoj temperaturi od propisane) – pre nego što panično gurnete ruku u usijanu rernu, uz poneku neumesnu psovku „očajne domaćice“, nakvasite najdeblju krpu! Inače će plik da vam raskolači oči. Dok se vama bude okretala kuhinja, Venerica će da se duri sa flašom ulja oko šporeta, a možda i brizne u plač, kako bi vam dodatno prodinstala nerve... jer joj niste ispunili hir. Da, hir. Jer sve je sada samo hir. Empatija je atrofirala – vaš plik je neće potresti, niti će uvideti da ga je (donekle) prouzrokovala svojim ofanzivnim ponašanjem. No, neki to vole vruće. Nije slučajno gospođica Monroe (Venera u Ovnu) igrala u istoimenom filmu. 

Ego je bio gripozan i malaksao tokom Venere i Marsa u Ribama, no sada se vraća na scenu, u odličnoj formi. Puca od elana i vitalnosti. Dok  ne zadovolji svoje potrebe, neće se povući sa bojnog polja. Ratna faza kao iz 1941. sa ljubavnim opekotinama prvog stepena. Trenutni cosmo okršaji bi zaista mogli da se opišu rečima Joan Crawford (Venere u Ovnu): „Love is a fire. But whether it’s going to warm your hearth or burn down your house, you can never tell”. Pikirajte nekog zgodnog vatrogasca ili dermatologa.... Dobro de, ne ljutite se, znam da je kanda, neizvodljivo. Svi ti krasni muškarci (gde su se samo krili?), koji strmoglavo pokreću lučenje endorfina! Devojčurak u prodavnici čokolade. Kako odoleti, koju izabrati, koju novu probati? Reanimacija adolescencije, kojoj se niste nadali. Sa neslućenim peckanjem pohote, predugo suzbijane, menja se i ciljna grupa. Od vojničke uniforme, telohranitelja, ginekologa, hirurga, preko sportskih trenerki, fudbalera, lidera, direktora, avanturista... ali i od „mlade piletine do čuvene vinarije“. Apstinencije ma kog oblika se teško podnose. Samopouzdanje i inicijativnost neustrašivih donžuanovskih Osvajača sada pleni napaćena ženska srca. (S)Trpljenje i samokontrola postaju deo mitologije. Naša ambiciozna Venera, samouverena dama sa džentlmenskim manirima, izaziva na megdan, odmeravanje snaga, borbu za ravnopravnost. Direktno, frontalno, bez armije – neka pobedi najbolji.

Nema više pokoravanja i umanjivanja sopstvenih vrednosti u cilju isticanja tuđih (posebno „jačeg pola“), oslanjanja na povelje „reproduktivnih organa“... niti aplaudiranja muškoj sujeti pred publikom, poze radi. Gotovo je sa otvaranjem davno zarajberenih vrata, da bi se „umrlo u pokajanju“. Case closed. Ovo je rat bez kompromisa, prijateljskih sporazuma, oproštajnica, starih kredita i protivnika, već osvajanih teritorija. Poraz se teško vari, a osvetnički porivi drmusaju. „Ma nemoj? Ima da me zapamti!“ – misao koja se može uredno provlačiti. Vreme je za nova uzbuđenja i izazove, uz dozu opasnosti i rizika, nesvakidašnje i suludo iskustvo. Za nove ciljeve i odluke, menjanje ustaljenih navika i obrazaca svakodnevnice. Trbušnjake, sklekove i juriš na deblo na putu. Za malo crvenog karmina, široki osmeh, mladalačku (novu) frizuru, salsu, brzu vožnju, detinjastu radoznalost i iskrenost. Za porciju zabranjenog voća i jednu „an affair to remember“ – ali ne na duge staze...  Nanišanite svoju metu (koji god vam se Mars sviđao) i ispalite topovsko đule! Ako ste konačno profiltrirali svoju veru, snove i fantazije od trunja zbunjenosti u njihovom oku, krenite u osmišljavanje taktike i njihovo sprovođenje, u ratni pohod za ono što smatrate da zaslužujete.

Pod tranzitom Marsa-Venere u Ovnu, okrećemo se više sebi, spremni da „malo“ više uzimamo, dobijamo... nego dajemo. Možda se nađete u čudu... na šta ste sve zapravo spremni? Možda konačno pobedite svoje najgore strahove ili barem jedan uklonite sa spiska? Venera u Ovnu bi da pokaže svoju mušku stranu, da bude golman. Kakve crne štikle, kopačke rules!... a mogu da posluže i za preventivne batine neke seoske mlade. DO something! – urla razjarena Venerica. Stvarno, šta čekamo više? Da padne plafon? Na pomolu je ozbiljna borba za ravnopravnost, poprilično zabiberena feminizmom. Who wears the pants in your relationship? – pita Venera u zagrljaju sa Marsom i naglancanom sekirom (mali modni detalj). Neka pobedi jači. Ova Venerica ne planira da deli oproštajnice i mućka meleme za nečije ljute rane, kao što je radila Venera u Ribama, pa još sve to iz senke, bez ikakve Nobelove nagrade za svoje ljubavno misionarstvo. A ne, ne! Ko se ovajdisao, ovajdisao. Znate kako je Marilyn Monroe sebe opisala? „I’m selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.“ Ipak, Marilyn je shvatila problematiku izgona svoje Venere, te je takođe rekla i ovo: „Women who seek to be equal with men lack ambition.“ ...treba dobro preispitati jauke za uniformom i dokazivanjem na muškom tlu. Vojnici vole svoje koleginice, ali se vremenom sa njima i „pobratime“... što (im) već nije posebna fantazija, zar ne? Mars ima ulogu zaštitnika – koga da štiti ako se svi priključe armiji? Gubi se kosmička ravnoteža. Kad se polovi previše zbliže, dođe do odbijanja, baš kao i sa naelektrisanjima magneta – imajte to u vidu. Jedno je ravnopravnost, drugo želja za dominacijom, potreba da se bude isključivo „iznad“ Marsa (muškarca), nikako „ispod“. Često se tu pobrkaju lončići, a period od 1. marta do 17. marta je vrlo izazovan po tom pitanju. Venera u izgonu (Ovan) se jeste preturila sa Marsa – što svesno ili nesvesno oseća kao inferiornost i kao svaka planeta u izgonu, ima potrebu da se dokaže, istakne, nadomesti svoj „nedostatak“. Paradoksi su tu veoma čest film, da vas ne zbune.

Do 5. marta Venera je u jakoj konjunkciji sa Marsom. Aspekt koji daje veliku privlačnost, mogućnost formiranja novih, strastvenih i dinamičnih veza i to onih love-hate tipa, jer tanka je linija između ljubavi i mržnje... Velika potreba ili pre VOLJA za moći. Mars hoće sve kako on hoće, ali i Venera je vrlo prkosna, pa može biti varnica baziranih na egu i generalno bespotrebnih konflikata. Ovo je i veoma agresivan aspekt te daje i mogućnost povređivanja (Venere od strane dominantnog Marsa) ili će to biti slika budućnosti odnosa koji se formiraju pod ovom kombinacijom planeta. Posebno tokom 4./5.marta kako Venera ulazi u izazovne (egzaktne) aspekte sa Uranom i Plutonom (uporedo je i pun Mesec 5.marta), a posle nje i sam Mars. Tu su i Mesečevi čvorovi (Ovan/Vaga). Period od 24. februara do 1.marta je negde i najpovoljniji (u okviru tranzita MA-VE u Ovnu) kako pomaže Saturn kroz trigon: daje stabilnost i čvrstinu odnosima, hladi užarene glave i obuzdava impulsivnost. Aspekti sa Uranom-Plutonom su vrlo izazovni i za Veneru (egz. 4/5. mart) i za Marsa (egz. 12. mart). Ujedno, 1./8./16. mart su generalno kritični dani za odnose.

Konjunkcija Urana sa Venerom (4. marta egzaktna) donosi olujno i progresivno vreme – promene na planu partnerskih odnosa i same ljubavi. Uzbuđenje je ekvivalentno stresu. Ovaj tranzit zahteva slobodu, stimulativne elektro šokove i zemljotrese. Singl osobe će biti inspirisane, te najrazličitiji (novi) ljudi mogu ušetati u njihove živote. Ipak, lica se smenjuju, nema mira, nema stabilnosti. Neobične okolnosti i nepredvidive situacije su potencirane, kao i nekonvencionalni tip m/ž odnosa, koji se formiraju ili obrušavaju. Dobar trenutak za eksperimentisanje (i na planu fizičkog izgleda), premošćivanje predrasuda i starih disfunkcionalnih obrazaca – u pogledu pristupa samim vezama i ljudima je potenciran. Venera u Uranovom zagrljaju nije sigurna, nikad ne zna kada će ispasti iz korpe njegovog ringišpila. Teško je održati ljubavni odnos na duže staze. Kako nešto trenutno izgleda ili jeste fantastično, u nekom drugom trenutku se može uraganski zarotirati za 180° stepeni. Uran ruši sve što je bajato, ograničavajuće i restriktivno. Stare strukture (u slučaju Venere: ljubavi i emotivnih odnosa) se sravnjuju sa zemljom, da bi se stvorilo tlo za nešto lepše i bolje, u čemu pomaže i rx Jupiter kroz trigon (sa UR-VE). No, tu je i pun Mesec (5. marta) koji će uneti dodatnu dramu i razdrmati postojeće odnose, koji ne štimaju više. Sloboda je veliki fokus. Međutim, biće i onih koji bi da ostanu verni i uveliko uništenom, i da pokušaju da povrate/zadrže izgubljeno – čemu doprinosi kvadrat Plutona sa Venerom (5. marta egzaktan). U ovom slučaju, Uran sa svojim zahtevima može postati destruktivan. Uran hoće novo, Pluton u Jarcu da zadrži staro. Što nije baš zgodno... na koju će stranu da prevagne je prilično diskutabilno.

Venerin kvadrat sa Plutonom daje strah od odbacivanja, napuštanja, izdaje, gubitka... odakle proističe posesivno i manipulativno ponašanje, konstantna kontrola i često nesvesno “gušenje” voljenog bića (kosi se sa pričom VE-UR). Emocionalno ranjavanje koje se teško zaboravlja i prevazilazi. Oživljava emo-traume, u kojima se mnogi mogu osetiti kao uklješteni u mišolovci, i zbog kojih pojedinci mogu sebi uskratiti novu ljubav. Uredno podsećanje na stara loša iskustva bi moglo sabotirati progres. Slane rane, osećanje iskorišćenosti (emotivno, fizički ili čak seksualno), kao i konkretno maltretiranje (od strane partnera) živi u ovom kvadratu, kao i mogućnost obnavljanja odnosa iz prošlosti. Kosmos ipak zahteva transformaciju ljubavnih odnosa, pronalaženje novih “podnivoa” i dubljeg značenja ljubavi, njenih isceliteljskih snaga, kao višeg smisla života. Ovo je trenutak kada se kroz bolno emotivno iskustvo suočavamo sa svojim unutrašnjim demonima. Ili kroz novo iskustvo osvešćujemo koliko smo zapravo prevazišli nešto od ranije. Možda mislimo da jesmo, al’ nismo ponajbolje. Neko nov nam može ukazati na realnu sliku. Da li smo autodestruktivni? Da li negujemo patološke sadržaje u nama samima kroz postojećeg partnera, vezu ili brak? Da li se samokažnjavamo i idemo svojevoljno pod nož? Da li smo se uživeli u ulogu žrtve? Victims, aren’t we all? – su glavna pitanja ovih tranzita.  Ako to radimo, aspekti nam daju priliku da prestanemo (kao i aspekti Marsa sa UR-PL, 12. marta egzaktni), da presečemo, stavimo tačku. Pod VE-PL aspektom smo privučeni posesivnim osobama, ljubomornim, „diktatorskim i mračnim“ tipovima, koji bi vremenom olako mogli postati pomalo „psihopatični“, pretvorivši se u (naše) mučitelje. Međutim, kada se trgnemo i shvatimo sa kime zapravo imamo posla, nećemo moći tek tako lako da pobegnemo. Podsvesno smo pomamljeni za onima koji će nas povređivati, podržavati ili afirmisati naše negativne strane, pomagati nam u zalivanju sopstvenog korova, u emocionalnoj regresiji i samouništenju. Zauzvrat će se hraniti našim svetlima, vršeći projekciju sopstvenih frustracija, kompleksa... što treba odbaciti bez razmišljanja. 12. mart je vrlo dramatičan dan, kako će i Merkur biti na poslednjem stepenu Vodolije, Mesec u konjunkciji sa Saturnom, Mars u egzaktnom aspektu sa Uranom, Plutonom... pa je mnogo toga zabojeno okončavanjem, lomovima. Pripazite se i u saobraćaju. 

Teški aspekti Venere sa UR-PL se vezuju za raskide, razdvajanja od bližnjih (npr. zbog odlaska u inostranstvo), razvode... ali i za početak novih odnosa, potpuno drugačije pozadine, koji mogu biti komplikovani u samom startu: „zabranjena“ ljubav, odnosi sa zauzetim ljudima... Pluton kao i Uran, ruši ono što je trulo. U negativnom kontekstu, aspekti doprinose opsesijama i dužnostima, manipulativnom ponašanju i ekstremnoj kontroli zasnovanoj na strahu, pre svega od gubitka i samih promena u okviru emotivnih odnosa. Ipak, ovi tranziti su alarm da (i gde) se treba osloboditi loših navika, želja, odnosa, ljudi... Može biti dosta izazova i neprijatnosti, no sa krajem tranzita (od 17.marta) dolazi i do obnavljanja vrednosti (VE). Želja za samom ljubavlju i opipljivim-konkretnim je naglašena, iako može biti teška za materijalizaciju (svakoga tranziti drugačije aspektuju, nekom idu u korist, nekome na štetu, pa je diskutabilno za uopštavanje).

(...)

Tranziti Venere i Marsa u Ovnu najviše pogađaju lične planete (Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars) i Ascedente (podznak) u kardinalnim znacima: Ovnu, Raku, Vagi i Jarcu (njihovi aspekti sa Uranom i Plutonom – drugu dekadu ovih znakova), kao i Lavove i Strelčeve. (Ascedentalnim) Lavovima ovi aspekti mogu i najviše prijati. Venera je u Ovnu od 20.februara do 17.marta, a Mars od 20.februara do 31.marta. Aspekti Venere sa Uranom-Plutonom su egzaktni (najjači) 4./5. marta (osećaju se intenzivno tri dana pre/posle egzaktnog aspekta), a Marsa 12. marta (isto, osećaju se intenzivno pet dana pre/posle egzaktnog).

Autorka: Cat, kompletan tekst pročitajte na Cat's Astrology blogu