Stres, ubrzana svakodnevica, naporan posao, zahtevna porodica, večito balansiranje između slobodnog i radnog vremena, a onda i smog, buka, gužva i brzina samo su neki od razloga što se sve više ljudi okreće jednostavnom životu na selu. Jedna od njih je umetnica i fotografkinja Erin Gleeson, koja je Njujork i rad u cenjenim kulinarskim časopisima i na fakultetu Fashion Institute of Technology zamenila mirnim životom u drvenoj kućici usred šume.

Sve je počelo 2011. godine, kada su se Erin i njen muž Jonathan preselili u severni deo Kalifornije jer je on tamo dobio posao. Iako je delovalo da su Erinini profesionalni uspesi iza nje i da u predgrađu ne može dovoljno da razvije svoju umetničku karijeru, vreme je pokazalo upravo suprotno. Kako su Erin i Jonathan par koji obožava društvo, vrlo brzo su svoju veliku terasu pretvorili u omiljeno mesto za okupljanje prijatelja. Gleesonova je pripremala jednostavne zalogaje u kojima će njeni gosti uživati, a ti maleni zalogaji dali su joj ideju da započne sopstveni blog gde bi beležila te recepte.

Odmah je prihvatila prirodu kao najlogičniju kulisu za vegeterijanske specijalitete koji se baziraju na upotrebi svežih namirnica. Fantastično svetlo olakšalo joj je posao i ubrzo je imala kolekciju fotografija koje su bile dostojne svakog časopisa. Kako ističe, promena ambijenta pokrenula je njenu ličnu transformaciju: „Priroda ima veliku ulogu u mom radu! Nikada ne bih došla na ideju da izdam sopstveni kuvar da se nisam preselila. Smirujuća tišina posle života u Njujorku dopustila mi je da dobro razmislim o životu, svojim ciljevima i da se pokrenem u novim kreativnim pravcima. Kako naša kuća nije daleko od okeana, često se desi da osvanu dramatična maglovita jutra koja donose neverovatno svetlo idealno za fotografisanje. Skoro sve fotografije pravim napolju i koristim šumu kao scenografiju za svoje slike. Uvek sam u potrazi za bojama i teksturama koje se najbolje slažu uz dati recept.“

Uz fotografije Erin dodaje i umetničke intervencije, pa sastojke slika vodenim bojama, a recepte ispisuje krasnopisom. Kada je reč o stajlingu, najčešće se odlučuje za zanimljivo vintage posuđe, koje pasionirano sakuplja. „Najčešće fotografišem posle podne, kad je sunce nisko i daje zlatasti odsjaj, i obično sam u nekom senovitom kutku. Svako jelo slikam na nekoliko mesta dok ne pronađem ono idealno baš za njega. Sada koristim isključivo dnevno svetlo, o čemu sam, dok sam živela u Njujorku, mogla samo da sanjam“, objašnjava. Nakon što je svoje receptepretočila u kuvar tvrdih korica The Forest Feast, vredno radi na novim planovima. Poslednji projekat je kolekcija papirne galanterije sa njenim potpisom: „Sledeće godine planiram da promovišem liniju The Forest Feast papirne galanterije. Odgovorna sam za dizajn i linija će sadržati predmete poput kompleta printova sa vodenim bojama, planere za šoping, malene sveske, podmetače... Dizajn se bazira na kombinaciji mojih fotografija i ilustracija. Takođe,  polako skupljam građu za svoj novi kuvar.“

Erinina priča je inspirativna, zar ne? Za početak probajte da pripremite nekoliko (zaista!) jednostavnih recepata koje je Erin osmislila, a zatim biste mogli da razmislite i o reorganizaciji sopstvenog života. Možda je pravo vreme da usporite.