Verovatno imate priliku da srećete mnogo uspešnih žena, a verovatno da ste i sami vrlo uspešni, bilo kao student, bilo u poslovnim poduhvatima. Ali šta je ono što ženi daje mogućnost da izgradi killer karijeru?

U proteklih nekoliko decenija broj žena na visokim funkcijama je prilično porastao, ali ipak, dame su i dalje u manjini na top pozicijama. Šta je to što žene sprečava da dođu do najviših menadžerskih funkcija? A šta je ono što je nekolicinu dama ipak dovelo do CEO fotelje?

Nedavno urađena studija firme Caliper koja se bavi regrutovanjem talenata, pozabavila se ličnim osobinama i karakteristikama koje krase 85 uspešnih žena. Evo šta je izdvoljeno:

1. Asertivnost: Sposobnost da jasno i direktno kažu sve što misle.

2. Agresivnost: U smislu borbenog zalaganja i konstruktivnog delovanja.

3. Empatija: Slušanje i razumevanje.

4. Snažan ego: Samopouzdanje i uspešno prevazilaženje izazova.

5. Energičnost: Entuzijazam i briga o sebi (da, to podrazumeva i dovoljno sna).

6. Tolerancija na stres: Poznavanje načina da se opuste.

Ovo istraživanje takođe ističe da je najveća prepreka sa kojim se suočavaju žene čija je karijera u usponu, osećaj krivice zbog toga što ne provode dovoljno vremena sa porodicom. Osim toga, žene se često suočavaju sa neophodnošću da nadmaše muške kolege da bi ih uopšte shvatali ozbiljno, kao i sa nedostatkom podrške u porodici, kada su angažovane na zahtevnim pozicijama.