Moda i film su nerazdvojni i dugogodišnji partneri. Duo koji tako skladno funkcioniše zajedno i koji jedno, drugom stoji kao saliven. Bilo da je dizajner bio inspirisan kostimima iz nekog filma ili da je glavna junakinja obučena u najnoviji couture model, kad god se desi fuzija mode i sedme umetnosti nastane magija…

Danas se osvrćemo na najvažnija filmska ostvarenja iz 60-ih godina prošlog veka koja su obeležila fantastični kostimi.

La Dolce Vita, 1960

Zanosna, prelepa Anita Ekberg udahnula je život glavnoj junakinji Sylviji, koja je odevena u samo jednu ali sada već slavnu haljinu postala simbol erotike i seksepila. Režisfer filma, veliki Federico Fellini je izjavio da ga je upravo jedna Balenciagina crna haljina iz 1957. godine inspirisala da napiše scenario za film. Zanimljivo je da Anita nije nosila tu Balenciaginu haljinu, već potpuno drugu koja je naglasila njene bujne grudi. Pamtićemo svi scenu u kojoj Sylvija ulazi u fontanu Trevi, obučena u elegantnu crnu kreaciju.

Breakfast At Tiffany's, 1961

Mislimo da ne postoji nijedan film koji je ostavio tako moćan modni utisak od legendarnog filma koji je nastao prema istoimenom delu Trumana Capotea. Spektakularan život luckaste Holly Golightly—it cure Njujorka koja poseduje fantastičnu garderobu koja obuhvata nekoliko LBD haljina, bisere, šešir, baletanke s animal print motivom… Film je non-stop revija savršenih izdanja graciozne glumice koja po Petoj aveniji šetka u idealnom trenč modelu i najpoznatijoj crnoj haljini koju je kreirao Givenchy.  

The Graduate, 1967

Čuveni film koji je režirao Mike Nichols je bio hit krajem šezdesetih. Za to je najvećim delom zaslužna priča kao i sjajna gluma Dustina Hoffmana koji je igrao ulogu stidljivog, smušenog Benjamina Braddocka. Ali veliki udeo u kompletnoj atmosferi filma je imala Anne Bancroft koja je na filmu udahnula život zavodljivoj gospođi Robinson koja zavodi Benjamina a supruga je poslovnog partnera Benjamininog oca. Pretpostavljate, Anne je obučena u najsavršeniji donji veš (kako da zaboravite one seksi čarape) kojim razoružava zbunjenog Benjamina.  

Bonnie & Clyde, 1967

Faye Dunaway i Warren Beatty glume sitne prevarante, Bonnie i Clyde, u istoimenom filmu iz 1967. godine. Moramo da priznamo da nikada neki plačkaši banaka nisu izgledali ovako stajliš i glamurozno. Pogotovo Faye koja je obučena u modele u stilu tridesetih: midi suknje, prsluke, šešir, print… sve sa mrvicom mode iz 60-ih. Prelepo!

Belle du Jour, 1968

Francuska filmska diva Catherine Deneuve, igra krhku i stajliš domaćicu koja uveče radi kao prostitutka. Catherine je u ovom filmu nosila modele Yves Saint Laurenta, sve sa kragnom u stilu Petra Pana i haljinama A forme, ispod kojih je nosila najseksepilniji veš.  

Blow Up, 1966

Ovo je jedan od glavnih filmova šezdesetih koji vrti priču o fotografu (lik nadahnuo slavni fotograf David Bailey) koji ide sa snimanja na snimanje upoznavajući modele (glume i Veruschka i Jane Birkin). Krajnje modni film prikazuje turbulentne momente londonske modne scene iz 60ih.

A Very Private Affair, 1962

Fatalna Brigitte Bardot glumi Jill, mladu glumačku zvezdu koja ima problem da pobegne od medija i fanova koji prate svaki njen korak na pariskim ulicama. Odlazak u Švajcarsku joj donosi susret sa Fabiom (koga igra Marcello Mastroianni) sa kojim započinje aferu. Film su obeležila glam izdanja seksi Bardot, njena raskošna kosa i šik marame. Ovaj look bio je jedan od najkopiranijih početkom 60ih.

Cleopatra, 1963

Elizabeth Taylor u ulozi egipatske kraljice Cleopatre… Nemoguće da ovaj film niste gledali, ali ako je to ipak slučaj, onda je ovo must seen jer do tada ali  I posle, retko koji film je uspeo da nadmaši luksuzne kostime koje je Taylor nosila u ovom spektaklu! Glumica je promenila 65 kostima, među kojima je i legendarni zlatni ogrtač od 24 karata! Samo budžet za film je bio neverovatnih 190 hiljada američkih dolara. A svi pamtimo da je upravo snimanju ovog filma bio sam početak turbulentne veze između  Taylorke i Richarda Burtona.

Rosemary's Baby, 1968

Mia Farrow glumi Rosemary Woodhouse u klasiku Romana Polanskog koji se smatra remek-delom horor žanra. Upravo u ovom filmu, Mia je proslavila famozni kratki bob koji je tada postao THE frizura u svetu. Garderoba je takođe bila killer: baby doll haljine, cvetni print, svilene spavaćice i Petar Pan kragne.  

The Birds, 1963

Tippi Hedren je bila i ostala jedna od najomiljenijih plavuša legendarnog Hitchcocka. U ovom filmu glumi Melanie Daniels, prefinjenu damu koja iz Njujorka dolazi u jedno malo mestašce na kalifornijskoj obali gde prisustvuje stravičnom napadu ptica. Iako ne možemo da osporimo da je glavni utisak filma napetost i nasilje koje je Alfred sjajno dočarao, niko nije mogao posle filma da zaboravi fantastičnu garderobu koju je Tippi nosila. Sofisticirane kostime u pastelnim, prijatnim tonovima potpisuje Edith Head.