Dojadilo vam je da se čuvate negativnih astroloških aspekata: retrogradnog hoda planeta, eklipsi i nezgodnih tranzita? Pošto je astrologija miks i pozitivnih i negativnih uticaja, tranzita i aspekata, a sreća je stanje uma, zašto ne biste svoj fokus prebacili na neku dobru stranu? I to najbolju od svih, na kralja svih planeta, na Jupiter. On je najveća planeta Solarnog sistema. Ako bi se sve ostale planete spojile, on bi opet bio veći od svih.

Jupiter je ogroman, ali sačinjen je od vrelog vazduha tj. u njemu nema čvrstine i odašilje mnogo više svetlosti nego što se dobije od Sunca. Kada astrološki posmatrate Jupiter, simboliku planete gledajte na taj način i uzmite u obzir da ste Sunce vi. Sve što emitujete, Jupiter bi trebalo da umnoži i poveća, ali pošto je u pitanju gasoviti džin, postoji mogućnost kako sve to nije dovoljno stabilno, da je obećano više nego što može da se ponudi/izdrži, da je od brda napravljena planina ili od muve magarac.

Jupiter, kralj bogova, načelno vlada znakom Strelca i Riba. U astrologiji se smatra planetom izobilja i ekspanzije. On traži pozadinu događaja, ali putem obrazovanja i znanja. Jupiter je planeta mislilaca, mudraca, filozofa, čuvar je apstraktnog uma i vlada visokim obrazovanjem i višim smislom. Intelektualno govoreći, on nam pomaže da nađemo sopstvenu ideologiju, a spiritualno religiju. Smatra se da utiče na dobre i plemenite stvari u životu i teži da sve povede ka nekom višem cilju. Podstiče potragu za pitanjima, životnim smislom i pronalaženjem svih načina da se tako nešto sazna. Zato Jupiter vlada i dalekim putovanjima. Optimizam, rast (materijalna i mentalna) takođe spadaju pod njegovu vladavinu, kao i slobodno vreme (svi vidovi sporta, šetnja po parku sa porodicom i kućnim ljubimcima, igre na sreću).

Sa pozitivne strane, Jupiter je povezan sa milošću, smislom za humor, dobrom voljom, a sa negativne tu je i slepi optimizam, blaga neodgovornost, preterivanje, razmaženost. Taličnost, sreća i nagrađivanje povezuju se s njim jer on podstiče rast i razvitak sa najbolje moguće strane, ali kao i svaki vreli vazduh, nekada se desi da izgubi kontrolu, pa možete i previše uživati tj. olenjiti se, tražiti isuviše materijalnih bogatstava, postati pohlepni ili biti preljubnici.

Prilikom vašeg rođenja Jupiter se sigurno negde zadesio, pa zato pogledate njegovu poziciju u svojoj natalnoj karti: znak i kuću u kojoj se nalazi i koje aspekte pravi sa drugim planetama i dobićete vaš lični sistem vrednosti. Takođe, otkriva vašu velikodušnost, toleranciju i načine na koje upotpunjujete svoj život, otkrivate nove ideje, kulture i tražite mudrost kao i to tražite li je uopšte. Kao planeta ekspanzije, on nudi obogaćenje kroz učenje, putovanje, pozitivne izazove i filozofske misli. Jupiter štiti simboliku polja u kome se nalazi. Njegova pozicija u vašoj natalnoj karti pokazuje gde bi trebalo da očekujete sreću, tačnije u kojoj sferi života ćete ostvariti veliki napredak ili šta će vam ići lako u životu. To ne podrazumeva samo novac, već napredovanje života ka višem smislu.

Do sada smo sve vreme govorili o natalnom Jupiteru tj. onom koji je važan za vaš trenutak rođenja. Njegova pozicija, kao i vaša natalna karta, nepromenljivi su baš kao i vaš trenutak rođenja. Naravno, planete na nebu ne miruju, već se stalno kreću i na taj način, po astrologiji, utiču jedna na drugu i na život na Zemlji. Te planete nazivamo tranzitnim planetama i njihov međusobni odnos menja se iz minuta u minut. Jupiteru je potrebno dvanaest meseci da prođe kroz sve znakove zodijaka tj. u svakom znaku on provodi po jednu godinu. Za tih godinu dana u jednom znaku, trebalo bi da vam donese „veliku sreću“ u tom polju. Otprilike menja znak sredinom godine, a ove je u Lavu (16. jul 2014 – 11. avgust 2015), za godinu dana u Devici (12. avgust 2015 – 9. septembar 2016), one tamo u Vagi (10. septembar 2016 – 10. oktobar 2017) i tako dalje... Pogledajte u svojoj natalnoj karti kojom vašom kućom vlada Lav i očekujte dobar, topao vetar u leđa u tom polju. 

I – ličnost, pojava, fizički izgled 

II – posedi, sticanje dobara, materijalno stanje 

III – komunikacije, rođaci, kratka putovanja, prevozna sredstva, pisanje 

IV – kuća, roditelji 

V – zadovoljstva, seks, zabava, deca, trudnoća, hobi, lutrija, ljubav koju dajemo 

VI – zdravlje, posao, svakodnevni život 

VII – brak, poslovni partneri, konekcije sa ljudima generalno, javnost 

VIII – smrt, regeneracija, tuđi novac, nasledstvo

IX – filozofija, daleka putovanja, strane zemlje, visoko obrazovanje 

X – status, karijera, profesija, „oči javnosti“ 

XI – prijatelji, aspiracije, humanitarne aktivnosti, ljubav koju primamo, penzija 

XII – tajne, ograničenja, skrivena mesta, prekookeanske zemlje, psihičko zdravlje

Naravno, to ne znači kako možete da dignete noge na sto i da se opustite, već da za taj dobar aspekt treba da se potrudite, a Jupiter će se pobrinuti da vam se vrata na koja kucate otvaraju. Ne budite previše entuzijastični, ali budite optimistični, i jupiterijanski rečeno – srećno!

Tekst: Branislava Kostić