Bilo da su stare, updateovane u novo ruho ili potpuno nove, aplikacije su poslednjih godina neizostavni deo našeg života. Ako ih koristimo pametno, mogu da budu naša desna ruka i baza informacija. Predstavljamo vam osam aplikacija posle kojih više ništa neće biti isto. Odaberite svoje favorite.

Coursera

Coursera je prvobitno osmišljena kao obrazovna platforma koja u saradnji sa mnogobrojnim univerzitetima omogućava besplatno online obrazovanje. Njihova aplikacija je istovremeno i funkcionalna jer pruža mogućnost da u svakom trenutku pristupite programu koji ste započeli. Počinjete sa odabirom jednog od 400 + kurseva iz više od 20 različitih oblasti. Zatim napravite  sopstveni raspored i povežite se sa profesorima i prijateljima iz razreda. Pomoću aplikacije možete da skinete lekcije, odnosno, video za offline gledanje. Drugim rečima, ako zbog „loše mreže”ne uradite zadatak, lagaćete sami sebe. Posle završetka nekih od ovih kurseva, postoji mogućnost dobijanja sertifikata koji svedoči o njihovom pohađanju.

Hyperlapse

Instagram aplikaciju Hyperlapse se slobodno može nazvati aplikacijom jeseni. Njena svrha je da korisnici sami mogu da snime besprekorne i profesionalne time-lapse video klipove. Hyperlapse radi prilično jednostavno: kada snimite video, bez filtera i drugog uređivanja snimljenog, izaberite kojom će brzinom ići. Ako izaberete najveću, 12 x, dobićete pravi profesionalni time-lapse video. Kada završite s tim, možete izabrati da ga sačuvate ili podelite sa prijateljima na Instagramu ili Facebooku. Veliki plus je i činjenica da se sve radi kroz izuzetno jednostavan interfejs ove aplikacije – nalozi ne postoje, a samim tim ni opcija za prijavljivanje. Niste Instagram korisnik? Ni to nije problem. Imajte na umu samo da već postojeći video klipovi ne mogu da se uploaduju.

Hitlist

Hitlist je izuzetno pametna aplikacija koja štedi novac tako što zvučnim signalom obaveštava korisnika kada su najpovoljniji termini za let na njegovu omiljenu destinaciju. Da, naravno da smo svi već vešti u nalaženju povoljnih last minute karata za avion, ali Hitlist pored novca štedi i vreme koje trošimo na potragu. Ovu aplikaciju najboljom u svojoj kategoriji čini i to što su njeni autori posvećeni putnici i avanturisti. Umesto česte opcije gde sami unosite najniži iznos koji ste spremni da platite, Hitlist nudi tri kategorije rangirane kao „dobro“, „odlično“ i „spektakularno“. Izaberite svoj lokalni aerodrom i pažljivo osluškujte zvuk notifikacija. Srećan put!

Somebody

Aplikacija Somebody dolazi nam iz modne radionice Miu Miu u saradnji sa umetnicom Mirandom July. Aplikacija pruža mogućnost da poruku pošaljete na jedinstven način. Umesto da „staromodnim putem“ stigne onome kome je namenjena, ona će odlaziti osobi koja se nalazi najbliže primaocu. Ideja je da, kada pošaljete poruku, nju umesto vas prenese neko ko je geografski najbliži onome kome je poruka namenjena. Glasnik, odnosno  somebody, uglavnom stranac, prenosi vašu poruku verbalnim putem. Ovu aplikaciju su među prvima isprobali Kirsten Dunst, Dakota Fanning i Edward Norton. Instalirajte i očekujte poruku od VIP glasnika.

Foursquare

Čekiranje kakvo poznajemo je prošlost. Posle ogromnog updatea, svima dobro poznat Foursquare pojavio se potpuno izmenjen. Aplikacija je redizajnirana od početka do kraja, sa novim layoutom (sans check-in opcije, naravno), novim bojama i mogućnostima. Kada prvi put pokrenete novi Foursquare od vas će se tražiti da svoj profil napravite prema sopstvenim potrebama. Volite ice coffee? Ne možete bez kineske hrane? Ljubitelj ste simpatičnih pabova? Foursquare će vam pokazati gde su najbolja mesta. Sada možete da koristite filtere koji kategorišu cene, udaljenost, kuhinju... Iskoristite i detaljniju pretragu za upite tipa dog-friendly ili besplatan wi-fi. Zaboravite stare navike i prigrlite new age 4sq!

Swarm

Još nismo završili sa novotarijama vezanim za čekiranje. Foursquare je osmislio i novu aplikaciju pod nazivom Swarm, a njena uloga je da na redizajniran način nastavi da pruža dobro poznate usluge. Poenta je ista, ali mogućnosti su neograničene. Opcija Swarm Plans omogućava da brzinski napravite plan sa najbližim prijateljima. Samo ukucajte „Ko je za pizzu na pauzi za ručak?“ i Swarm će obavestiti vaše prijatelje. Uz opciju Neighborhood Sharing lako i automatski svoju uobičajenu lokaciju možete da delite sa dragim osobaama. Takmičenje za Mayora je i dalje tu, ali sada su nam konkurencija samo prijatelji. Mnoge druge bezbrojne mogućnosti nove aplikacije prepuštamo vama da ih bez predrasuda otkrijete sami.

Spring

Jesen je uveliko stigla, a sa njom shopping više neće biti isti. Zaboravite na korpu za kupovinu jer će svaki proizvod biti kupljen samo jednim prevlačenjem prsta. Ako za neki komad odeće ili obuće kliknete like, primićete notifikaciju čim se nađe na sniženju ili ostane u ograničenoj količini. Pratite više od 450 brendova među kojima su oni manje izvikani i oni veoma poznati kao što su Oscar de la Renta ili Alexander Wang. Spring na pametan način spaja sadržaj i prodaju tako što prikazuje blogere i modele u željenom komadu. Još jedna jedinstvena mogućnost koju Spring pruža jeste kupovina odevnih komada iz ograničenih kolekcija velikih brendova. Upozorenje: aktivirajte kočnice jer ne postoji lakši način za kupovinu.

Speek

Ako ste ljubitelj konferencijskih poziva, nova visokokvalitetna aplikacija Speek pruža mogućnost tradicionalnih i video konferencijskih poziva. Samo jednim klikom pokrenite grupni poziv i pratite ko se naknadno uključuje, trenutno priča, koga vaši sagovornici žele da uključe u razgovor... Aplikacija funkcioniše na vrlo jednostavan način – potrebno je da napravite svoj nalog i izaberete korisničko ime koje ćete dati osobi koja sa vama želi da stupi u kontakt. Uz ovu aplikaciju vaše stare navike će ostati sačuvane, ali poboljšaćete komunikaciju jer Speek možete da sinhronizujete sa Dropboxom, Google Driveom i drugim aplikacijama koje koristite.  

Tekst: Jasmina Avramov